Optik Gazete
2015-07-16 09:51:10

Terzi gibi iki kere ölçüp bir kere biçmeliyiz! Aksi takdirde hatalar çok pahalıdır…

Taylan Küçüker

taylankucuker@hotmail.com 16 Temmuz 2015, 09:51



Türkiye'de hiç bir meslek dalında insan gücü ihtiyacı planlaması yapılmadığı için optisyenlik alanında olduğu gibi işsiz eczacılarda gelecekte artacak. Toplumu eğitiyoruz siz eğitime karşımısınız? Halk açılan üniversite ve eğitimden memnun söylemleri ile meslekler sürdürebilir olmaktan çıkıyor, işsizleştiriliyor, itibarsızlaştırılıyor.



Türkiye'de 46 eczacılık fakültesi açılmış ve her yıl 3.000 eczacı mezun oluyor. Türkiye'de 5.500 optisyenlik müessesi var olup, 45 optisyenlik programından her yıl 2.300 optisyen mezun olacak. Açılan okulların laboratuvarları, hocaları yok. Okullar arasında takip edilen ortak bir eğitim programı ve eşgüdüm mevcut değil. Sağlık sektörü 4 misli büyüdü. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde 100 katrilyonu aşacağı tahmin ediliyor. Sermayenin iştahı giderek artıyor. Bu okullar sermaye için ucuz iş gücü kaynakları. Gelecekte en önemli problemimiz mezun olan meslektaşlarımızın istihdamı olacak.



Bir eczacının yanında ikinci bir eczacı çalıştırması için yasa gerekmiyor. Yeni yasamıza eklenen ikinci eczacılık zincire gidecek yolda kanunumuza yerleştirilmiş Truva atıdır. Terzi gibi iki kere ölçüp bir kere biçmeliyiz. Aksi takdirde hatalar çok pahalıdır. Eczacılık mülkiyet (mesul müdür ve sahibi) hakkımızı kaybedebiliriz.



Geleneksel faaliyet gösteren her eczanemizi her optisyenlik müessesesini yaşatmalıyız. Mevcut eczacı ve gözlükçü kooperatiflerine üye olarak destek vermeliyiz. Kooperatifler bir anlamda sigortamız ve sığınacağımız ailemizdir. Bizler birbirimizin ticari rakibi değiliz. Rekabetimiz sağlık hizmeti sunumu alanında olmalıdır. Aksi takdirde kapanacak her sağlık noktası sermaye tarafından doldurulacaktır.



Kamuda istihdam talepleri işsizliğe problemin çözümüne çare olamaz. Kamu da istidamın sınırları vardır.



Her eczanede bir eczacı her optisyenlik müessesesinde bir optisyen istihdam etmekte. Bu devasa mezun meslektaşın istihdam problemine çare olamayacaktır. Ayrıca bunu uygulayabilmenin pratiği de mümkün değildir.



Okulları tercih edecek öğrencilerimizin daha seçici ve dikkatli olmaları gerekli. Okullar birleştirilerek kontenjanlar sınırlandırılmalıdır. Eğitim kadroları ve kalitesi yükseltilmelidir. İnsan gücü ihtiyacına göre kontenjanlar belirlenmelidir.



Nüfusa göre sınırlama ile bu sorunu çözemeyiz. Üniversite bir meslekle ilgili formasyonu verir. Diplomada bunu yapmaya yetkili olduğunuzun belgesidir. Yarın binlerce eczacı en başta siyasilerin ve meslek kuruluşlarının kapılarını aşındıracak bu sınırlamada nüfus kriterini düşün ya da kaldırın diye!



Taylan KÜÇÜKER

Eczacı Gözlükçü

Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu

Yönetim Kurulu Üyesi

 

//www.eczaciodasi.com/gun…/issiz-eczaci-ordusu-geliyor/

- - - -

Yorumlar (1)

Taylan KÜÇÜKER 9 Yıl Önce

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/anlat-derdini-feridun-agabeye/587219.aspx

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.