Hazır okuma gözlüklerinin optisyenlik müesseslerinde, optisyenlik müesseseleri dışındaki yerlerde ve internette satışı ve Reklamı yasak
40 yaşının üzerindeyseniz, yakın görmede problem yaşıyorsanız presbiyopi başlamış olabilir.
Presbiyopi yaşın ilerlemesine bağlı olarak (45 yaş üzeri) göz lensinin uyum kabiliyetinin azalması ile ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur. Yakın nokta gözden uzaklaşır. Bu tıpkı saçımızın beyazlaşması gibi doğal süreçtir. Başka bir ifade ile hastalık değil fizyolojik bir olaydır. Gündüz bol ışıkta nispeten okuyabilen kişiler, gece azalan ışıkta, daha fazla ışık almak için pupillanın genişlemesi nedeniyle retinada olan imaj büyük ve dağınık olur, buda yakın çalışmayı zorlaştırır. Yaşın ilerlemesi ile azalan uyumkabiliyetinin (+) lenslerle yeniden sağlanması problemin çözümüdür. prespiyopi olan insanlar başlangıçta elindeki yazıyı gözünden uzaklaştırarak okumaya çalışır. Tren ya da hareketli vasıtalarda okumakta güçlük çeker. Bir göz hekimine muayene olarak bir yakın gözlüğü alması problemini çözer.
Presbiyopi, güneşin fazla olduğu Akdeniz bölgesinde UV radyasyonu etkisiyle daha erken yaşlarda başlar. Soğukiklimlerin sürdüğü kuzey ülkelerinde biraz daha ileri yaşlarda oluşur. Rus edebiyatının zenginliği birazda buradan kaynaklanmaktadır.
GÖZLÜĞÜNÜZÜ İŞPORTADAN DEĞİL, BİR HEKİME MUAYENE OLARAK, GÖZLÜKÇÜNÜZDEN ALINIZ
Batıda marketlerde, eczanelerde reçetesiz olarak geçici kullanımlar için satılan hazır yapılmış gözlükler, daha çok büyütme gözlüğü ya da aparatı olarak isimlendirilir.Optisyenlik müesseselerinde üretilen kişiye özel optik sağlık gereci ile benzeşen bir yönü bulunmamaktadır Gözler görme testi yapıldığında her göz için farklı diyoptri ihtiyacı oranı %75 dır. İnsanlarda %80 oranında da astigmatisma bulunur. Böyle bir durumda yeterli görmeyi sağlayacağını iddia etmek optik sağlık gereci gibi mütalaa etmek bilim dışıdır
Bu yüzden bu hazır yapılmış gözlükler yeterli (iyi görmeyi sağlayacak) düzeltmeyi sağlayamaz. Gözlüğün her iki gözünde de aynı siferik diyoptri de lens takılıdır (+1.00-+3.00 ) Üstelik bu yaşlarda muayenesiz bu gözlüklere özendirmek, körlüğe sebep olacak hastalıkların tespitinin de atlanmasına sebep olur(glokom, Diyabet)
Bu tip gözlüklerin belli bir ucuzluğu temini için cam ve çerçevesinde kullanılan malzemenin kalitesi de her zaman düşüktür. Ülkemizde işporta da satılan hazır yapılmış gözlükler her türlü hurda malzemeden Uzakdoğu ülkelerinde üretilerek daha çok kaçak yollarla ülkemize sokulmakta, kullanımına göz yumulması da göz ve görme sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır. Camları düşük abbe değerinden dolayı kromatik aberasyona sebep olur. Çerçeveler belli bir standarda göre üretilmedikleri için alerji ve tahriş yapabilir.
Optisyenlik müesseselerinde gözlük kişiye özel olarak üretilir. Prizmatik etki meydana gelmemesi için camın optik merkezinden bakması temin edilir.Hazır okuma gözlüklerinin optisyenlik müesseslerinde, optisyenlik müesseseleri dışındaki yerlerde ve internette satışı ve Reklamı yasaktır.
Bu tip gözlüklerin SGK reçeteleri karşılığı verilmesi sözleşme fesih nedenidir. Vatandaşlarımızın optisyenlik müesseselerinden bu tip gözlükleri reçete karşılığı almamaları göz ve görme sağlıkları için son derece önemli bir husus olduğunu hatırlatmak isteriz.
Gözlükçüler ve Optisyenler konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Eczacı gözlükçü Taylan Küçüker
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı:B.10.0.THG.0.79.00.02/37645 07/10/2008
Konu: Hazır Okuma Gözlüğü
ANADOLU GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER DERNEKLERİ FEDERASYONU
Cumhuriyet Mah. Umur Sok. Sultan İşhanı No:2/4
Melikgazi/Kayseri
Hazır okuma gözlükleri konusunda Bakanlığımıza göndermiş olduğunuz 14.04.2008 tarih ve 47 sayılı yazınız incelendi.
5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanunun 4 üncü maddesinde Numaralı (Mihraklı) gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak, gözlük montajı ve her türlü reçeteli lens satışı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde. Mesleki eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu olmak gerekir ve 6ncı maddesinde. "optisyenler, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilir. Hükmolmuş ve optisyenlik hakkında Yönetmenliğin 25 inci maddesinin (k) bendinde de "Müessese dışındaki bir atölyede numaralı gözlük camı montajı yapılması yasaktır" hükmü getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereği hazır okuma gözlüklerinin optisyenlik müesseslerinde, optisyenlik müesseseleri dışındaki yerlerde ve internette satışı yasaktır.
Bilgilerinize rica ederim.
Dr.Ş.Serdar MERCAN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.
İlgili Galeriler