Şirketimiz, Sektörümüz, Ülkemiz ve Dünyamız Adına Kocaman Bir Teşekkür…
Değerli Meslektaşlarım,
Alanya İmaj Optik’in sahibi meslektaşım Tolga Uslu’ya şirketimiz, sektörümüz, ülkemiz ve dünyamız adına teşekkür ediyorum.
Tolga Uslu’nun çekip gönderdiği video çok güzel bir farkındalık örneği… Tolga Bey iş arkadaşları ile birlikte uzun zamandır Opak Lens’ten satın aldığı ürünlerin geldiği kutuları muhafaza edip, yeniden kullanılmasını sağlamış ve bu farkındalıklı çabasının herkese ilham olması için de bir video çekmiş. Kendisine sadece teşekkür etmiyor, aynı zamanda da bu yaklaşımı için tebrik ediyorum.
Burada kısaca altını çizmek istediğim noktalar var:
Biz ne idik, ne olduk?
Çocukluğumuzda, yılın tam da bu zamanlarında, okulda kutladığımız yerli malı ve tutumluluk haftası vardı. Okula meyveler, yemişler getirir, yerdik. “Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı” derdik ve ayrıca sınıfça ders olarak tutumlu olmanın önemini konuşur, öğrenirdik.
Yazıyı yazarken hemen girip baktım. Google şunu diyor: “İlk olarak 1946 yılında yerli tüketimi artırmak, tutumlu olmak ve yatırım yapmanın önemini vurgulamak amacıyla kutlanmaya başlanan yerli malı haftası 12-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.” Tam da bu hafta! Ne tesadüf…
Bakınız 1946 yılında başlamış bu uygulama. II. Dünya Savaşı’nın hemen ardından, tüm dünya yıkımın akabinde yeniden yapılanmaya giriştiğinde başlamış. Ülkemiz savaşa girmese de, yine de yokluktan yoksunluktan nasibini almış ve insanlarımızı yaşadığı yokluk yıllarının ardından üretime ve tutumlu olarak gelişmeye teşvik etmek için bu uygulamalar devreye alınmış.
Bugün ise, son yıllardaki tüketim ekonomilerinin getirdiği ivmeyle bol bol harcayan, yabancı markaların büyüsüne kapılan, tüketip, yenisinin peşinden koşan bir toplum haline gelmiş durumdayız…
Zorluklar öğretir…
2019 yılı sonunda Çin’de başlayan ve 2020 Mart ayında tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını hala yaşamımızı etkilemeye devam ediyor. Şimdi neredeyse 2 yıla yaklaşan bir pandemi döneminin hala içindeyiz. Kimilerimiz yakınlarını kaybetti, kimilerimizin sağlığında kalıcı hasarlar meydana geldi, kimilerimiz hastalanıp çile çekti, kimilerimiz işinden oldu ve hepimiz bir şekilde bir süre özgürlüğümüzden olduk. Ülke ve dünya ekonomisi alt üst oldu. Bugün aşılarla “normalleşme”ye çalışsak da hala virüsün türlü türlü etkilerini yaşıyoruz.
Bununla da kalmıyor. Arada yangınlar, seller, depremler derken, dünyamız da bir yandan sancı çekmeye devam ediyor. Allah korusun savaş değilse bile, yine de çok zorlu zamanlardan geçiyoruz.
Zor zamanların, hemen her zaman birbirine zıt gelişen sonuçları vardır. Hem maddi hem de manevi olarak, zor zamanların kayıpları da büyüktür, kazanımları da…
Kaybettiklerimiz belli. Peki ne kazandık?
Aileme, iş yerime, çevreme baktığımda pandemide bazı farkındalıkların geliştiğini gözlemlemeye başladım. İnsanlar daha tutumlu olmaya başladılar. Tüketim arttıkça değer düşüyor, malum. Ben bu dönemde herkesin kıymet bilme konusunda geliştiğini düşünüyorum. Her şeyden önce sağlığımızın kıymetini anladık. Mesela bu dönemde birçok kişinin sigarayı bıraktığını görüyorum. İşimizin kıymetini anladık. Göremeyince, uzak kalınca eşimizin dostumuzun kıymetini anladık. Çıkıp sokakta rahat dolaşmanın kıymetini anladık. Yangınlarda ağladık. Yanan her bir ağacın dünyamızın nefesinden gittiğini fark ettik, doğamızın kıymetini anladık.
Keşke hiçbir zorluk olmadan bunlara vakıf olsak. Ama biz insanların mayası maalesef hala ancak yokluk olunca kabaran cinsten…
Peki kutuları atmasanız ne olurdu?
Aklıma geldi, dönüp tarihine baktım. Opak Lens olarak biz zaten 28 Eylül 2017’de “Doğayı Düşün Çöpe Atma” isimli bir kampanya yapmışız. Sektörümüze geri dönüşüm farkındalığını sağlamak amacıyla yaptığımız üç aylık bu kampanyada, her boydan kutumuzu saklayıp 25-50-100 tanesini geri verene boy boy solüsyon hediye edeceğimizi söylemişiz. Bu kampanya o zaman maalesef çok da anlaşılamamış. Bugün olsa belki pandeminin ve yangınların ardından geldiğimiz bilinç düzeyi ile daha fazla ses getirebilirdi.
Burada unutulmasın ki bu kampanyadaki amaç parasal kazançtan, çok daha öte bir şeydir. Yani sebep bir optik mağaza için bir şişe solüsyon kazanmak değildir. Solüsyon bu işin sembolik hediyesidir. Asıl amaç ise geri dönüşüm konusunda farkındalıkla hareket ederek dünya varlığına sahip çıkmaktır.
Bu arada ekonomik açıdan da bu konu çok önemlidir, dönüştürülemeyen atıkların parasal karşılığı çok büyüktür. Dileyen aşağıdaki linki tıklayarak o kampanya duyurusuna gidebilir ve Optik Gazete ’nin verdiği muazzam geri dönüşüm rakamlarını inceleyebilir. Geri dönüşümün ekonomimiz için de, dünyamız için de önemi büyüktür.
Doğayı Düşün Çöpe Atma Kampanyası haberi için tıklayınız
Değerli Meslektaşlarım,
Tolga Uslu’nun gönderdiği video, Opak Lens olarak zaten çok önem verdiğimiz geri dönüşüm konusunu yeniden gündeme getirmemize vesile oldu. Hepimizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar malumunuz. Opak Lens olarak ürün sevkiyatında kullandığımız kutu sayıları ve maliyetleri geçen seneye göre bugün %120 artmış durumdadır. Ve kağıt, döviz kurlarından günlük değil, borsa gibi anlık etkilenen bir materyaldir.
Keşke o zaman bu kampanyamız daha iyi anlaşılsaydı da biz de bugün sizlere sevkiyatımızı kutularla yapmaya devam edebilseydik! Ama maalesef bildiğiniz gibi çok kısa bir süre önce sevkiyatlarımızı patpat tabir edilen plastikler içinde yapmaya başlamak zorunda kaldık.
Zorunda kaldık diyorum, çünkü kağıt maliyetlerinin artması, bizim de ürünlere zam yapmamamızdan dolayı kutu ile gönderimi durdurduk. Yani kutularımız bitince yeniden kutu yaptırma işine bir daha girişmedik. İstemeyerek de olsa, bunun yerine maliyeti çok daha düşük olan patpatları kullanmaya başladık. Plastiğin geri dönüşümü çok daha uzun olduğundan ve gönderdiğimiz ürünlerin ezilmesine neden olabileceğinden biz de aslında patpat kullanımını tercih etmiyoruz. Ama mecbur kaldık.
Ancak bu durum, Tolga Uslu ve onun gibi düşünerek kutularını saklayanlar için geçerli olmayacak elbette. Alanya İmaj Optik kutuları bize iade ettiğinde kendilerine yapılan tüm sevkiyatlar bu kutularla olacaktır. Eğer sizlerin arasında bu şekilde kutularını başka saklayanlar da varsa, o kutularıyla sevkiyat yapmaya devam edebiliriz.
Kutuları saklayan tüm optiklere buradan duyuruyorum. Kutuları açıp düzleştirdiğiniz zaman zaten yer kaplamayacaktır. Bunları uygun bir yerde saklayarak sizi ziyaret eden Satış Temsilcinize verebilirsiniz. Ya da bölgenizdeki ofisimize yollayabilirsiniz. Böylece sizin sevkiyatlarınızı bu kutularla yapmaya devam edeceğiz.
Sizleri bu yazı ışığında geri dönüşüm konusu üzerinde bir kez daha düşünmek üzere Alanya İmaj Optik Tolga Uslu’nun videosu ile baş başa bırakıyorum.
Kalın sağlıcakla…
H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Cihan Medikal
Akay Optik
Optik Gazete
Harbi Optik
İlgili Galeriler