Gözlük camlarında oluşan yansımalar kullanıcıyı ciddi olarak rahatsız edebiliyor.
Anti-Refle Kaplamanın Ne Olduğunu Kullanıcılara Nasıl Anlatabiliriz?
Örneğin, 1.5 indeks organik cam, üzerine gelen ışığın % 8’ ini ön ve arka yüzeylerinden yansıtır, dolayısıyle bu camın ışık geçirgenliği % 92 olur. Camın indeksi arttıkça ışığı yansıtma oranı da artar. 1.74 indeks organik camda yansıma % 15’ e ulaşmakta ve dolayısıyle ışık geçirgenliği de % 85’ e düşmektedir.
Gözlük camlarında oluşan yansımalar kullanıcıyı ciddi olarak rahatsız edebiliyor. Kullanıcıyı en fazla rahatsız eden yansımalar, geceleyin araba kullanırken oluşan yansımalardır. Cadde ışıkları ve karşıdan gelen arabaların farlarının cam yüzeylerinde oluşturduğu yansımalar tam olarak önlenemiyor. Bu yansımalar çok katmanlı Anti-refle kaplama ile % 1-1.5 oranına düşürülebiliyor. Bu orandaki yansıma genellikle rahatsız edici olmamaktadır. Anti-refle kaplamalı cam kullanan kişinin elde ettiği görüntü kalitesi her zaman anti-refle kaplaması olmayan camdan elde edilenden daha iyidir.
Yansımanın azaltılması nedeniyle kişinin gözlerinin ve makyajının daha net olarak görünmesi de birçok kişi için estetik bir avantaj olarak kabul edilmektedir.
Anti-refle kaplama yapılacak tüm organik camlara uygulanacak ilk işlem, Sert Kaplama (Hard Coat) dır. Daha sonra uygulanacak olan “Anti-refle” katmanların cam yüzeylerine sabitlenmesi için bu şarttır. Mineral camlara uygulanacak anti-refle kaplama öncesinde “Sert kaplama” işlemine gerek yoktur. Yansımayı azaltmak için kullanılan kimyasallar genellikle ZrO2 ve SiO2 dir. Genellikle 5 veya 7 katman olarak atılan Anti-refle kaplama neticesinde yüzeylerdeki yansıma %1-1.5 seviyesine düşürülür. En üst katman da “Hidrofobik” tabakadır. Bu katman sayesinde cam daha az kirlenir ve daha kolay temizlenir. “Super Hidrofobik” kaplama uygulandığı zaman, camın kayganlığı artmakta, su ve kiri tutması azalmakta ve temizlenmesi kolaylaşmaktadır. Hidrofobik kaplama kaygan olduğu için, camı çizebilecek bazı darbelerin kaymasına neden olacağından, camlarda oluşacak mikro çizikler daha az olacaktır.
Beyaz ve kolormatik tüm camların ön ve arka yüzlerinin, boyanmış ve aynalı güneş camlarının da iç yüzeylerinin Anti-refle kaplama yapılması, görüş konforu açısından tavsiye edilir.
Anti-refle kaplamalı camlarla ilgili uyarı:
Kimyasal maddelerle (Kozmetik ürünler, aseton, alkol, amonyak, tiner v.s.) temas eden, aşırı sıcakta (mesela otomobil cam önü panelde bırakılan veya gözlük ayarlanırken ısıtılan camlar) ve çerçevelere çok sıkı olarak monte edilen organik anti-refle kaplamalı camların kaplamalarının bozulma riski yüksektir. Montajda ayrıca çerçevenin bombesi, camın bombesine göre ayarlanmalı, kesinlikle bunun tersi yapılmamalıdır. Zorlama ile bombesi değiştirilen Anti-refle kaplamalı organik camların anti-reflesi zaman içerisinde çatlayabilir. İşçilik ve kullanımda bu hususlara dikkat edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca anti-refle kaplamalı organik camları ultrasonik makinelerde temizlemek de kaplamalarına zarar verebilir.
Kaynak: Akay Optik arşiv
İlgili Galeriler