Aseton şişesi patlayınca sol gözünü yitirme tehlikesi geçiren Perihan Güler, babasından ve sağlam gözünden kök hücre alınarak yapılan operasyonla yeniden görmeye başladı.
Mersin'de oturan 38 yaşındaki Perihan Güler, 1.5 yıl önce evde dolapları temizlerken yarım aseton şişelerini tek bir şişede toplamak istedi. Ancak kapağını açmaya çalıştığı şişelerden biri patladı. Sol gözüne aseton kaçtı ve yanık oluştu. Eşi tarafından hastaneye götürülen Güler, Mersin'de tedavi olamayınca Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. "Limbal Kök Hücre Nakli" olması gerektiği, 1 yıl sonra nakil yapılabileceği bildirildi. Ancak, bu süreçte Perihan Güler'in görmeyle ilgili şikâyetleri arttı. Gözünde yanma, şiddetli ağrı ve ciddi görme kaybı başladı. Görme yüzde 5'lere kadar düştü. Aseton yanığı tedavi edilmezse körlüğün kaçınılmaz olduğu belirtildi. İnternetten "Limbal Kök Hücre Nakli" konusunda Op. Dr. Levent Akçay'ın uzman olduğunu öğrenen Güler, soluğu İstanbul'da aldı. Op. Dr. Akçay, Güler'e hiç vaktinin kalmadığını, hemen nakil olması gerektiğini, yoksa bir daha göremeyeceğini söyledi. Hemen birinci derece yakını olan babasından ve kendisinin sağlam olan sağ gözünden kök hücre alındı. Uyumluluğu kontrol edildi. Uyumlu çıkınca iki gün içinde ameliyat heyecanı başladı. Bir saatlik başarılı bir operasyon sonrasında kök hücre nakli gerçekleşti. Sonrasında düzenli kontroller başladı. Ameliyattan 1.5 ay sonra göz çok iyi derecede görmeye başladı. Güler, tedavi sürecinin halen devam ettiğini belirterek, "Doktor Akçay'a gelmeseydim gözüm hiç görmeyebilirdi. Kendimi şanslı hissediyorum. Kadınlara da aseton kullanırken çok dikkatli olmalarını öneriyorum. Bazen küçük bir hata hayatınızı karartabiliyor" diye konuştu.
'KAFANIZI SUYA SOKUN'
Dünyagöz Altunizade Hastanesi'nden Op. Dr. Akçay, asetonun bir numaralı göz yanığı yapan madde olduğunu belirtirken, tedavisinin zorluğuna dikkat çekti. Göz yaralanmaları sonrasında yapılacak ilk müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Akçay, "Doktora götürmek için yolda geçen zaman bile gözü kör edebilir. İmkân varsa başı su dolu lavaboya veya küvete sokmak doğrudan yıkamaktan bile çok daha etkilidir. Göz kapaklarının göze yapışmasını engellediğiniz gibi kimyasal maddenin seyreltilmesini de sağlıyorsunuz. Böylelikle tedavinin başlangıcı yapılarak gözün ve göz kök hücrelerinin yanması önleniyor" diye konuştu.
Kaynak: sabah.com.tr
İlgili Galeriler