Heterokromi doğumda mevcut olabilir veya daha sonra hastalık, yaralanma veya ilaç tedavisi sonucunda gelişebilir.
Heterokromi nedir?
Heterokromi, bir kişinin aynı göz içinde farklı renkli göz pigmentlere veya farklı renk alanlarına sahip olduğu bir durumdur.
Bu, gözlere, cilde ve saça renk veren pigment olan melanin fazlalığı veya eksikliği nedeniyle oluşur. Üç tür heterokromi vardır:
- Tam heterokromi: Bir gözün diğer gözden tamamen farklı bir renge sahip olmasıdır.
- Bölgesel heterokromi: Aynı iris içinde, genellikle belirli bir bölümde iki farklı rengin olduğu durum.
- Merkezi heterokromi: İrisin renginin, irisin geri kalanına kıyasla gözbebeği çevresinde farklı olduğu durum.
Heterokromi doğumda mevcut olabilir veya daha sonra hastalık, yaralanma veya ilaç tedavisi sonucunda gelişebilir. Bazı durumlarda kalıtsaldır ve Waardenburg sendromu, Horner sendromu veya nörofibromatozis gibi genetik bir bozukluğun belirtisi olabilir. Genellikle zararsız olsa da bazen altta yatan tıbbi müdahale gerektiren bir durumun işareti olabilir.
Heterokromi nasıl tedavi edilir?
Heterokromi, özellikle herhangi bir işlevsel soruna veya sağlık sorununa neden olmayan kozmetik bir farklılıksa, tipik olarak tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda altta yatan hastalığın tedavisi göz renginde değişikliğe neden olabilir.
Örneğin, heterokromiye bir göz yaralanması veya iltihabı neden oluyorsa, yaralanma veya iltihabın tedavi edilmesi orijinal göz rengine geri dönülmesiyle sonuçlanabilir. Heterokrominin genetik bir bozukluğun semptomu olduğu durumlarda, durumun kendi başına bir tedavisi yoktur, ancak tedavi, semptomları veya ilişkili sağlık problemlerini yönetmeye odaklanabilir.
Heterokrominin kozmetik bir sorun olduğu nadir durumlarda, tek tip göz rengi görünümü oluşturmak için renkli kontakt lensler kullanılabilir. Bununla birlikte, bu kontakt lenslerin uygun oturması ve güvenliği için yalnızca bir göz doktorundan reçeteyle alınması gerektiğini unutmamak önemlidir.
Heterokromi’nin insanlar arasındaki yaygınlığı?
Heterokromi, popülasyonun küçük bir yüzdesini etkileyen nadir bir durumdur. Dünya nüfusunun %1'inden daha azının bir tür heterokromiye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Durum herhangi bir ırktan veya etnik kökenden insanlarda ortaya çıkabilir ve hem erkekleri hem de kadınları eşit derecede etkiler.
Çoğu durumda, heterokromi sporadik bir olaydır ve ailelerde görülmemektedir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, otozomal dominant bir modelde kalıtılabilir; bu, bir kişinin, durumu geliştirmek için bir ebeveynden genin yalnızca bir kopyasını alması gerektiği anlamına gelir.
Waardenburg sendromu, Horner sendromu ve nörofibromatozis gibi heterokromi ile ilişkili belirli genetik bozukluklar da vardır ve bu durumun gelişme olasılığını artırabilir.
Genel olarak, insanlarda heterokromi yayılımı nispeten düşüktür ve başka semptomlar veya sağlık sorunları eşlik etmedikçe tipik olarak endişe nedeni değildir.
Kaynak: www.hekimce.com
İlgili Galeriler