Bebeklerin gözlerinin kayması çoğunlukla fiziksel gelişimlerinin henüz tamamlanmamış olmasından kaynaklanır.
Bebeklerde Göz Kayması Ne Zamana Kadar Normal?
Bebeklerde göz kaymasının normallik süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Bebeklerde göz kaymasının normallik süresinin 6 ay olarak belirlenmesinin sebepleri arasında bebeklerin gelişim süreçlerinin devam etmesi yer almaktadır. 6 aylık süre boyunca bebekler yeni dünyaya alışır ve hem fiziksel hem de bilişsel gelişimleri devam eder. Bu gelişim evresi boyunca bebeklerin desteklenmesi ve doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.
Aksi takdirde hem göz kaymasına sebep olan unsurlar devam edecek hem de farklı rahatsızlıklar ile karşılaşılacaktır. Sorunların büyümemesi ve farklı problemler ile karşılaşmamak adına göz kaymasının erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir. Bebeklerde göz kayması sorunu ile karşılaşıldığında karşılaşma dönemi önem taşır. Normallik süresi doğumu takip eden ilk 6 ayı kapsamaktadır.
Bebeklerin Gözlerinin Kayması
Bebeklerin gözlerinin kayması ile doğumdan sonra karşılaşmak mümkündür. Bebeklerin gözlerinin kayması çoğunlukla fiziksel gelişimlerinin henüz tamamlanmamış olmasından kaynaklanır. Gözleri kayan bebekler çoğu zaman burun yapısı, burun kemiği ve göz kapaklarından dolayı bu problem ile karşılaşırlar.
Göz kayması ile karşılaşıldığı noktada kişilerin öncelikle sakin kalması ve bebeğin gerilmesine sebep olmamaları gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde stres seviyesinin sabit tutulması önem taşımaktadır. Yüksek strese gerginliğe, korkuya ve bunlar gibi negatif duygu ve hislere maruz kalan bebeklerde bilişsel sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Bebeklerde Şaşılık Ne Zaman Geçer?
Yeni doğan Bebeklerde Şaşılığın Geçme Zamanı farklı olabilmektedir. Bebek doğduktan sonra belirli bir süre boyunca göz kayması ile karşılaşmak doktorlar tarafından da normal kabul edilir. Şaşılığın geçmesi için öncelikle muayene olunması ve teşhis konulması gerekmektedir. Bebeklerde şaşılığın geçme süresi ve zamanı çoğunlukla altıncı ayın bitimine denk gelir.
Altıncı ay bitmesine karşın hala bebeklerde şaşılık ile karşılaşılıyor ise bu durumda mutlaka doktora gidilmesi ve teşhis konulması gerekir. Bebeklerde şaşılığın geçme zamanı 6 ayın ardından devam ettiği müddetçe normal olarak sınıflandırılmaz. Doğumu takip eden ilk dönemde bu durum son derece normal iken devam etmesi halinde cerrahi yöntemlere kadar süreç uzayabilmektedir.
Bebeklerde Göz Kayması Ne Zaman Biter?
Bebeklerde göz kaymasının bitmesi altıncı ayın sonu ve yedinci ayın başına tekabül etmektedir. Bebeklerde göz kararmasıyla karşılaşıldığı zaman kişilerin bebekleri acilen doktor muayenesine götürmeleri gerekir. Bu durumun aksatılmaması, bebeğin gelişim süreci için oldukça değerlidir. Farklı komplikasyonlar ile karşılaşmamak adına da bu tanı yöntemlerinin ve uygulamalarının aksatılmaması önem taşır.
Göz kaymasına sebep olan etkenlerin ortaya çıkarılması da oldukça önemlidir. Göz kaymasının oluşmasında farklı sebepler bulunabilir. Bu sebeplerin ortadan kaldırılması göz kaymasının da normalleşmesine sebep olacaktır. Bebeklerde göz kayması bitmediği takdirde tedavi yöntemi değiştirilebilir.
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi
Bebeklerde karşılaşılan göz kaymasının farklı tedavi yöntemleri olsa da çoğunlukla cerrahi yöntemler uygulanır. Tedavi yöntemi sebebe bağlı olarak değişmektedir. Örneğin burun kemerinden dolayı bir problem var ise bu durumda öncelikle burun kemerine dair işlemler yapılır. Bebeklerde göz kaymasının tedavisinde sebep sonuç ilişkisi bulunmaktadır.
Sebebe odaklanarak iyileşme ve problemi kaldırmaya dair tedaviler uygulanması tercih edilir. Uzmanlar tarafından yönetilen göz kayması sürecinde tedavi, tanı, teşhis gibi aşamaların her biri önem taşır. Bebeklerde göz kayması tedavisi bebeğin 1,5 yaşına kadar olan süreçte kontrol altına alınması ve ardından ameliyat yapılması şeklinde olmaktadır.
Bebeklerde Göz Kayması Riskli Mi?
Bebeklerde göz kaymasının riski bulunmasına karşın tedavi edilebilirlik oranı da oldukça yüksektir. Bebeklerde göz kayması ile karşılaşıldığında bu durum tedavi edilebilmektedir. Tedavi için öncelikle muayene edilmesi ve tanı konulması gerekir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir. Bebeklerde göz kayması riskli olabilse de yine de bebek büyüdükten sonra ameliyat gibi yöntemler ile iyileşmesi garanti edilebiliyor. Bu noktada ise şaşılığın ilerlememesi için kontrol ve denetleyici tedavi metotları uygulanmakta.
Bebek Büyüdüğünde Göz Kayması Devam Eder Mi?
Bebeklerde göz kaymasının devam etmesi şaşılık olarak bilinmektedir. Bebeklerde göz kayması devam ediyor ise gözünden tedavi olması gerekir. Şaşılık için belirlenen tedavi yöntemi çoğunlukla cerrahi yöntemlerdir. Bebeklerde göz kayması sorunu ile karşılaşıldığında bu sorunun gelişim sürecinde de devam ettiği görülüyor ise uzman desteği alınması gerekir.
Kaynak: www.gozkaymasi.com
İlgili Galeriler