Bilim insanları bir gözdeki ağır yaralanmaları diğerinden alınan kök hücrelerle tedavi ediyor
Bilim insanları tarafından yapılan bir ön çalışma, hastaların kendi kök hücrelerinin, tek göze zarar veren kimyasal yanıkların iyileşmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor
Bilim insanları, çığır açan deneysel bir ameliyatla, bir gözünde aşırı yaralanma bulunan dört hastayı, her bireyin sağlıklı gözünden alınan kök hücreleri naklederek tedavi etti.
Massachusetts Eye and Ear'dan göz doktoru ve yeni çalışmanın ilk yazarı Ula Jurkunas , "Bu dört hastanın vaka bazında raporları, pek çok parametrede iyileşme olduğunu ve ağrı ve semptomlarında kesinlikle bir azalma olduğunu gösterdi" diyor.
Associated Press'ten (AP) Laura Ungar'a konuşan Jurkunas “örneğin, çalışma katılımcılarından biri olan Phil Durst'un kimyasal bir yanık geçirdiğini ve işlemden önce "zayıflatıcı baş ağrıları nedeniyle tamamen kör olduğunu" söyledi. Ancak artık araba kullanacak kadar iyi görüyor” dedi.
Araştırmacılar geçen hafta Science dergisine bildirdiğine göre, küçük ön çalışma tedavinin ne kadar etkili olduğunu ölçmeyi amaçlamasa da, bilinen herhangi bir acil tehlike olmadan prosedürün mümkün olduğunu gösterdi . Daha büyük, daha uzun vadeli bir çalışma şu anda bu tedavinin etkinliğini araştırıyor.
Jurkunas ön çalışma hakkında Science Friday'e şunları söyledi: "Vücudun kendi kök hücrelerini kullanmanın, bunları büyütmenin ve bir hastaya geri yerleştirmenin mümkün olduğunu ve aynı zamanda güvenli olduğunu gösterdiğimizi düşünüyorum." "Etkinlik verileri bizim için göstermemiz gereken bir sonraki adımdır."
Yeni tedavinin, ağrı, körlük ve korneanın veya gözün şeffaf dış dokusunun incelmesine yol açabilen bir göz rahatsızlığı olan limbal kök hücre eksikliği olan kişilere yardımcı olması amaçlanıyor. Columbia Üniversitesi'ne göre, limbustaki (kornea çevresindeki gözün bir kısmı) kök hücreler, kimyasal yanıklar, radyasyon veya toksinler gibi bir yaralanma sonrasında kornea yüzeyini onaramadığında ve yeniden büyütemediğinde ortaya çıkıyor.
Göz yaralanmaları bazen kornea nakliyle tedavi edilebiliyor ancak hastalarda limbal kök hücre eksikliği varsa kornea nakli işe yaramıyor.
Şu anda, diğer limbal kök hücre nakillerinin dezavantajları var; Jurkunas Time'a şöyle söylüyor: Ya hastanın sağlıklı gözünden büyük bir biyopsi alınmasını gerektiriyor, bu da o gözü riske atabiliyor ya da alıcının gözünün reddedebileceği donör hücrelerine ihtiyaç duyuyor.
Yeni çalışmada, araştırmacılar her hastanın sağlıklı gözünün limbusundan küçük bir biyopsi aldılar ve ardından kök hücreleri biyopsi yapılan dokunun geri kalanından ayırdılar. Daha sonra AP'ye göre kök hücreleri birkaç hafta boyunca laboratuvarda büyüttüler ve ardından bunları hastanın yaralı gözüne naklettiler.
Denemeye beş hasta katıldı ve bunlardan dördü organ nakli aldı. Diğer katılımcının biyopsisi yapılan hücreleri laboratuvarda başarılı bir şekilde çoğalamadığı için tedavisi tamamlanamadı. Araştırmacılar dört nakil alıcısını 12 ay boyunca takip etti. İşlem sonrasında bu hastalardan ikisinin görüşü iyileşti, diğer ikisinin ise ameliyat onları kornea nakline hazırladı.
Araştırmada yer almayan San Francisco Kaliforniya Üniversitesi'nden göz doktoru Julie Schallhorn , NBC News'den Theresa Tamkins, Jessica Klingbaum ve Kristen Dahlgren'e, araştırmanın "gerçekten heyecan verici" bir kavram kanıtı olduğunu söylüyor. "Bu, tedavisi çok ama çok zor bir durum" diyor. “Şu anda bunun için gerçekten iyi bir çözüm yok.”
Jurkunas Time'a , ABD'de her yıl yaklaşık 1000 kişinin tek gözünde hasar olduğunu ancak kornea nakli yapılamayacağını söylüyor. Ancak deneysel tedavi sağlıklı bir gözden kök hücre almayı içerdiğinden, her iki gözü de hasar görmüş kişilerde işe yaramaz.
Araştırmanın bir sonraki aşaması, katılımcıları 18 ay boyunca takip edecek ve 15 hastayı kapsayacak.
Bulgulara katkıda bulunmayan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden göz doktoru Sezen Karakuş, NBC News'e verdiği demeçte, bu yeni tedavinin "çok umut verici ve umarım başarılı olursa karmaşık vakalar için iyi bir seçenek olacağını" söyledi.
Kaynak: www.smithsonianmag.com
İlgili Galeriler