Çoğumuz, görme duyusunu doğal karşılarız. Okuyabilmeyi, yazabilmeyi, araba kullanabilmeyi ve daha pek çok işi yerine getirebilmeyi artık kanıksamışızdır. Ne yazık ki, görmek herkes için kolay değildir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre; dünya genelinde 285 milyondan fazla insan görme sorunları yaşıyor.
Kataraktlar, bunların yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ulusal Göz Enstitüsü, Amerikalıların yarısından fazlasının katarakt olacağını veya 80 yaşına kadar katarakt ameliyatı geçireceğini, kataraktın, düşük ve orta gelirli ülkelerde körlüğün başlıca nedeni olduğunu belirten bir rapor yayımladı.
Görme Sorunları Yaşayanlara Yeni Bir Umut Doğdu
Yakında, katarakt geçmişte kalabilir ve daha da önemlisi; 20/20 görme keskinliğinden üç kat daha iyi şaşırtıcı bir sonuç elde etmek mümkün olabilir.
Peki tam anlamıyla üç kat daha iyi görmek ne demek? Şu anda bir yazıyı 10 metrelik bir uzaklıktan okuyabiliyorsanız, aynı yazıyı 30 adım uzaktan okuyabilirsiniz. Dahası, şu anda düzgün bir şekilde göremeyenler, ortalama bir insandan çok daha iyi görebilir hale gelebilir.
Bu gelişme, Ocumetics Bionic Lens sayesinde sağlandı. Bu dinamik lens, esas olarak bir kişinin doğal göz merceğinin yerini alıyor. Göze, tuzla dolu şırınga yardımıyla yerleştiriliyor, ve 10 saniyeden de az bir zaman sonra ortaya çıkıyor.
Acı veren bir işlem gibi gelebilir, ancak Ocumetics Bionic Lens'i icat eden göz hastalıkları uzmanı Dr. Garth Webb, işlemin katarakt ameliyatıyla aynı olduğunu ve yaklaşık sekiz dakika sürdüğünü söylüyor. Cerrahi olarak yerleştirilen bu özel lenslere sahip insanların, hiçbir zaman katarakt olmayacağını ve merceklerin doğal hissedildiğini ve baş ağrısı veya göz yorgunluğuna neden olmayacağını ekliyor.
Biyonik lens, kulağa bir bilim kurgu hayali gibi gelebilir ancak değil. Aslında, yıllarca süren araştırmaların ve küçük bir finansmanın ötesinde alınmış bir sonuç. Lensin geliştirilmesi, yaklaşık 10 yıl sürmüş ve maliyeti 3 milyon Amerikan dolarını bulmuş.
İnsan üzerinde yapılan çalışmalar 2017 yılının Temmuz ayında başladı ve biyonik lensler, Mart 2018’de halka sunulacak.
İlgili Galeriler