Kullanıcısının göz kırpmalarından güç alan kontak lens göz yaşınızı göz yüzeyine eşit şekilde dağıtıyor
Göz kurumasını önleyen kontak lens, kullanıcısının göz kırpmalarından güç alıyor
Birçok kontak lens kullanıcısı, kontak lens kaynaklı kuru göz (CLIDE) olarak bilinen rahatsız edici ve hatta bazen ağrılı bir durumdan muzdariptir. İşte bu sorunu çözmek üzere tasarlanan yeni bir kontak lens, oldukça basit bir tasarım kullanarak bunun olmasını engelleyebilecek.
CLIDE tipik olarak, gözün gözyaşı sıvısı bir kontak lensin arkasına girmeden yalnızca önünden aktığında meydana gelir. Sonuç olarak, lens üzerindeki gözyaşları kolayca buharlaşır ve gözün lens tarafından kaplanan kısmına herhangi bir nem veya kayganlık sağlayamaz.
Bu durumun genellikle "yapay gözyaşı" damlaları uygulanarak önüne geçilmeye çalışılsa da, önerilen diğer çözümler arasında elektrik yüklü bir kontakt lens , gözyaşı bezi uyarıcı bir implant , domuz midelerinde bulunan moleküllerden türetilen bir kayganlaştırıcı ve kullanıcıların yapıştırdığı bir sonda yer alır. Kullanıcılar burun boşluklarındaki bir siniri uyarmak için burunlarını yukarı doğru kaldırmak zorunda kalırlar.
Tüm bu yaklaşımların avantajları olsa da, Kaliforniya'nın Terasaki Biyomedikal Yenilik Enstitüsü'ndeki (TIBI) bilim adamları, kullanıcının herhangi bir zorunlu çabasını gerektirmeyecek çok daha basit bir şey tasarlamak için yola çıktılar.
Sonuç, içinden geçen bir dizi mikro kanala sahip bir kontak lenstir. Her kanal, kontak lensin önündeki gözyaşı toplama haznesinden merceğin alt tarafındaki gözyaşı dağıtma haznesine kadar uzanır. Kanallar dairesel bir sarmal modelde düzenlenmiştir, her biri merceğin merkezine yakın gözyaşı alır ve bunları kenarların etrafına dağıtır - gözbebeğinin bulunduğu merceğin tam merkezi tamamen açık bırakılır.
Daha da önemlisi, merceğin gözyaşı taşıma işlevi, göz kırparken göz kapağının üzerine uyguladığı basınçtan başka bir şeyle etkinleştirilmez. Bu, kontak lens takıp takmadıklarına bakılmaksızın, kullanıcıların zaten doğal olarak yapacakları şekilde göz kırptıkça çalışacağı anlamına geliyor.
Cihaz, yanıp sönen bir göz kapağını simüle eden bir teçhizat üzerinde zaten test ediliyor, hayvanlar ve gönüllü insanlar üzerinde denemeler yapılması planlanıyor.
TIBI direktörü ve CEO'su Ali Khademhosseini, "Ekibimizin kullandığı yaratıcı yöntemler milyonlarca insan için potansiyel bir çözüm getiriyor" dedi. "Bu çözümün meyvelerini vermesi için çabalarımızı genişletebileceğimizi umuyoruz."
Araştırmayla ilgili bir makale yakın zamanda Small dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Terasaki Enstitüsü
İlgili Galeriler