Optik Gazete’de bununla ilgili haberi okuduğumdan beri aldı beni bir düşünce: Yakını göremeyenlere yani tıbbi adı ile refraksiyon kusuru Presbiyopi olanlara yakın gözlükleri yanlarında değilse, pin hole efect (iğne deliği etkisi ile görme) öneriliyor da AFOCAL presbiyopi kontak lensleri neden önerilmiyor diye…
İşin esprisi bir yana, gözümüzün mükemmel optik özelliklerini bizimle paylaştıkları için Optik Gazete editörlerine bu vesile ile teşekkür ediyorum. İşte bu mükemmel özelliklerden birisi de iğne deliği efekti…
Gerçekten iğne deliği (pin hole) denilen bu küçücük alandan yakını görmek mümkün mü?
Nasıl oluyor da bu şekilde yakını net bir şekilde görebiliyoruz? Şöyle ki:
Fotoğraf makinalarında diyaframın mekanizması da aslında pin hole efect (iğne deliği etkisi) ile açıklanabilecek bir optik ilkedir. Yani gözü diyafram gibi düşünürsek;
Açık (geniş) diyafram değerlerinde alan derinliği kısalır, kısık (dar) diyafram değerlerinde alan derinliği uzar, yüzeye ulaşacak ışığın yoğunluğu artar.
Avcumuzun içinde oluşturduğumuz bu küçük açıklık ne kadar küçük olabilirse o kadar geniş alanı net göreceğiz demektir.
Yani yanınızda yakın gözlüğünüz yoksa ya da o gün Safilens afocal kontak lenslerinizi takmadıysanız, yakını görmek için Pin hole (iğne deliği efect) inden faydalanabilirsiniz.
Bu optik ilke, İtalyan Safilens firmasının Afocal tasarıma sahip presbiyopi lensinin tasarımcısı Alessandro Filippo'ya da ilham vermiştir. Lensin tam merkezinde oluşturulan optik bir kör nokta ile odak derinliğini arttırmış, genişletilmiş görüş alanı her mesafede mükemmel görüş yaratmıştır.
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de presbiyopi lenslerinde de bu yeni bir konsepte geçilmiştir. Bu yeni patentli lens tasarımının adı: AFOCAL’dir. Afocal tasarım ile bulanıklık dairesi küçültülüp akomodatif aralığın genişletilerek, odak derinliğinin arttırılması sağlanır.
Afocal tasarımı diğer presbiyopi (multifocal-progresif) lenslerinden farklı kılan en önemli özellikler:
1) Afocal tasarım farklı ışık ortamlarının hepsinde kullanıcılara pupil genişliğinden etkilenmediği için aynı görüş performansını sağlar.
Pupil dinamik bir yapıdır. Büyüklüğü, ışık düzeyi, görsel işlev ve kişinin yaşı ile ilişkilidir. Multifocal lenslerde görme pupil çapından etkilenir. Afocal lenslerde etkilenmez.
2) Uzak –Yakın ve ara mesafede gerçek ve net görüş sağlar:
Afocal Kontak lens kullananlarda bazı görüntülerin göz ardı edilmesi gibi bir zorunluluk ve gölge etkisi yoktur. Adaptasyon süresi gerektirmez. Multifocal lens kullananlar da ise adaptasyon karmaşıklığı ciddi bir sorundur.
Fusion 1day Presbiyo (günlük) ve Open 30 presbiyo (aylık) çeşitleri ile presbiyopi kontak lensleri optisyenlik müesseselerinin hizmetindedir.
Safilens Afocal lenslerinin Türkiye Temsilcisi ve tek yetkili satıcısı Opak Lens'tir. Bu lenslerin Türkiye'deki satışı sadece Opak Lens tarafından yapılmaktadır.
HÜLYA ŞENYÜZ
OPAK LENS
Pazarlama ve Kontak Lens Eğitim Müdürü
MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Öğretim Üyesi
İlgili Galeriler