Cep Telefonu- Tablet ve Bilgisayar Kullanırken Yapılan 6 Hata

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte cep telefonları başta olmak üzere, tablet, diz üstü ve masa üstü bilgisayarları artık hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Ancak elimizden adeta düşüremediğimiz bu cihazlar hatalı kullanıldıklarında, baş ağrısından göz hastalıklarına kadar çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Üstelik uzun dönemde boyun ve bel fıtıkları gibi çok daha önemli sorunlara da yol açabiliyorlar.

Cep Telefonu- Tablet ve Bilgisayar Kullanırken Yapılan 6 Hata
06 Aralık 2017 Çarşamba 09:56

Cep telefonu, tablet, diz üstü ve masa üstü bilgisayar kullanırken sıkça yapılan 6 hata çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Bu cihazlardan cep telefonları ve tabletler, özellikle boynumuzu etkilerken kucağa alınarak veya yüzüstü yatılarak kullanılan dizüstü bilgisayarlar da belimizi çok zorluyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, teknolojik cihazları kullanırken yapılan hataları, neler yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiğini anlattı ve önemli önerilerde bulundu.

Hatalı Kullanımda Bel ve Boyun Fıtığı Riski Var

Cep telefonu, tablet ve bilgisayarları hatalı bir pozisyonda kullanmak uzun dönemde omurgayı destekleyen kasları ve bağları fazlaca zorladığı gibi, omurlar arasındaki disklerde erken dejenerasyona neden olabiliyor. Böylece hem disk yapısı bozulabiliyor, hem de zaten bozuk olan yapıyı destekleyecek kas-bağ dokusu yetersiz kalabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu “Bunun sonucunda ‘fıtık’ olarak bilinen, diskin bulunduğu yerden arkaya veya yana kayması durumu oluşabiliyor” uyarısında bulunuyor. 

Cep Telefonu- Tablet ve Bilgisayar Kullanırken Sıkça Yapılan 6 Hata ve Doğrusu

1) Cep Telefonunu Kulakla Omuz Arasına Sıkıştırarak Uzun Uzun Konuşmak
Telefonla konuşurken mümkünse kulaklık kullanın. Kulaklık kullanmıyorsanız, telefon konuşmanızı mümkün olduğu kadar kısa tutun.

2) Cihaz Ekranına Uzun Süre Eğilerek Bakmak
Ekrana 20 dakikadan daha uzun süre eğilerek bakmayın. Bu pozisyonda çalışmak zorundaysanız, boyun kaslarınızı esnetecek olan ve masa başında yapılabileceğiniz egzersizleri tekrarlayın.

3) Sırt Eğik ve Desteksiz Bir Şekilde Oturmak
Teknolojik cihazları kullanırken sırtınız dik pozisyonda ve bir yastıkla desteklenmiş şekilde oturun. Ayaklarınız yere tam değmeli, koltuğunuzun veya sandalyenizin yüksekliği diz ile kalçanız 90 derece duracak pozisyonu sağlayacak şekilde olmalıdır. Diz üstü bilgisayar kullanırken fazlaca öne eğilmeyi önlemek için masa üstünde ve altında cihazı yükselten bir destek kullanın.

4) Cihazı Yere veya Yatağa Koyup Yüz Üstü Yatarak Kullanmak
Cihazları yüz üstü yatarak değil, oturur pozisyonda kullanmanız çok önemli. Çünkü bu pozisyon, boynu geriye doğru fazlaca zorlayarak bu bölgedeki bağ ve kapsüllerin gerilmesine neden oluyor. Bu da uzun dönemde omur biyomekaniğinin bozulmasına ve fıtıklara yol açabiliyor.

5) Göz Hizasının Altında Tutmak
Cihazı göz hizasının altında tutmak da yaptığımız hatalardan biri. Tıpkı boynun arkaya doğru fazla zorlanması gibi öne doğru zorlanması da omurgayı destekleyen yumuşak dokuları zedeleyerek dizilimi bozabiliyor. Bu nedenle cihazın ekranı tam karşıda ve yüksekliği göz seviyenizde olmalı.

6) Cihazı Uzun Süre Hareketsiz Bir Şekilde Kullanmak
Teknolojik cihazları kullanırken mola vermeyi ihmal etmeyin. Her saat başı, 5-10 dakikalık germe-esneme egzersizleri, 5 dakikalık kısa ofis içi yürüyüşü dönüşümlü olarak yapmayı alışkanlık haline getirin. Teknolojik cihazların kullanımı dışında kalan saatlerde boyun-sırt-bel omurlarınızı destekleyen, kasların esneklik ve gücünü arttıran egzersizler uygulamayı ihmal etmeyin.

Kaynak: Evrensel.net
 
 

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.