Göz kapağı şişmesi nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?
Göz kapağı, alerji, göz enfeksiyonu, göz yaralanması, göz nezlesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Neredeyse her yaş grubu insanda ortaya çıkan bir sorun olan göz kapağı şişmesinin nasıl geçeceğine dair pek çok tedavi yöntemi bulunur. Çocuklarda göz kapağı şişmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Göz kapaklarında meydana gelen şişmelerin en önemli nedenleri araştırılırken öncelikli olarak bu sorunun altında yatan bir hastalığın olup olmadığına bakılması gerekir.
Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kapakları ince yapıları nedeni sayesinde, vücudumuzun en hassas bölgelerinden birisidir. Göz kapaklarının şişmesinin altında yatan en önemli nedenler genellikle enfeksiyon ve alerji şikayetleri olabiliyor. Bu durum ise, göz kapaklarında sulanma ve kaşıntıya neden olarak günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Göz kapağı şişmesi sorunu her yaştan insanın karşılaşabileceği sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunla karşılaşan kişilerin, öncelikle bir uzmana danışmaları gerekiyor. Ama evde bazı bitkisel tedavi yöntemlerini de doktor kontrolünde gerçekleştirebilirsiniz. Böbrek sorunları, endokrin problemleri, metabolik sorunlar, vücutta ödem yapan sorunlar, alerjik hastalıklar göz kapağı şişmesine neden olabilir.
Göz kapağı şişmesinin pek çok nedeni olabilir. Genellikle alerjik bünyelerden dolayı bu sorun yaşanıyor olsa da altında yatan nedenler arasında ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle en yakın zamanda doktora danışmanızı tavsiye ederiz. İşte göz şişmesinin nedenlerinden bazıları ise şunlardır;
Arpacıklar (ağrılı yumrular, göz kapağındaki kırmızı)
Göz enfeksiyonları
Ağlamak
Böcek ısırması
Gözünüzün yakınına darbe alma gibi ortaya çıkan göz yaralanmaları
Alerji
Göz kirpiklerinin diplerine yakın oluşan iltihaplanma
Kist
Göz kapağında oluşan bir yumru bırakan iç arpacıklar
Tiroidden vücuda aşırı hormon üretimi
Kontakt lens kullanımı
Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Geçer?
Evde bazı yöntemleri uygulayarak göz kapağı şişliğini önemli ölçüde hafifletebilirsiniz. Onlardan bazıları ise şunlardır:
Soğuk su: Göz kapağı şişmesi gözün ve çevresinin soğuk su ile yıkanması ya da kompres uygulanması şişliğin inmesini sağlar. Bu sayede de gözdeki şişliğin giderilmesine yardımcı olmak için bir havlunun içine de buz koyarak ve göze soğuk kompres uygulayarak şişliğin inmesini de sağlayabilirsiniz.
Antibiyotikli merhemler: Gözlerdeki şişlik, antiniyotikli merhemler, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa kullanılması gerekebilir. Ama yine de doktor tavsiyesiyle ve kontrolünde kullanılması gerekir.
Antihistamin ilaç: Göz kapağında oluşan şişme, eğer alerji kaynaklı ise tedavi için antihistamin içeren göz ilaçlara ya da damlaları ihtiyaç duyulabilir. Ama bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekir.
Göz Kapağı Şişliklerine Bitkisel Tedavi
Siyah çay: Siyah çayın demi ya da poşet siyah çaylarla ılık bir kompres uygulayarak göz kabağı şişliğinizin inmesine de yardımcı olabilirsiniz. Çayınızı bir bardak sıcak su içinde demlenmeye bırakmanız gerekir. Sonra da bir pamuk yardımı ile gözlerinize tatbik etmeniz gerekir.
Yumurta akı maskesi: Göz şişmesi için; yumurtanın beyazını ve sarısını ayırarak beyaz kısmını iyice karıştırmanız gerekir. Karıştırdığınız yumurtayı ise, bir fırça yardımı ile göz kapağınıza ve gözaltlarınıza uygulamanız gerekir. Gözlerinize sürdüğünüz yumurta akı kuruduğunda ise oluşan gerginliği hissedebilirsiniz. Aynı zamanda bu gerginlik göz çevresindeki kırışıklıklar içinde çok yararlıdır. Kuruyan yumurtayı yaklaşık 5-10 dakika kadar daha gözlerinizde tuttuktan sonra bol su ile durulamanız gerekir.
Çiğ patates: Göz şişmesine iyi gelmesi için buzdolabında 2 saat kadar bekletilen çiğ patatesleri çıkardıktan sonra da gözlerdeki şişkin taraflarına da koyabilirsiniz. Soğuk olması nedeni ile kan dolaşımı önemli ölçüde hızlandırır. Fakat herhangi bir reaksiyonla karşılaşmamak için bu yöntemleri denemeden önce bir uzmana başvurmanız gerekir.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr
İlgili Galeriler