Çocukların görme problemlerini ifade edemeyebileceklerine dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, altıncı ayda objeleri takip kontrolü ve örtme testi yapılması, 3 yaşından itibaren de görme keskinliği ölçümünün gerekli olduğunu söyledi. Çiftçi, "Göz bebeğinden beyaz yansıma geliyor ise bu durumun acil olduğunu gösterir" dedi.
Prof. Dr. Ferda Çiftçi'nin konu hakkında yaptığı açıklamalar şöyle:
Çocuklar görme problemlerini ifade edemeyebilirler.
Bu yüzden ebeveynlerinin dikkatini, çocuklara vermesi gerekir.
Göz Bebeğinden Beyaz Yansıma Geliyorsa Durum acildir
• Erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği önlenebilir.
• Çocukların iyi görme seviyesine sahip olmaları, okul başarıları için önemlidir.
• Okullarda yapılan taramalar, göz sağlığı ile ilgili tüm detayları belirleyemeyebilir.
• Yılda en az bir kez çocuklarınızın detaylı göz muayenesini yaptırınız.
Yeni doğanda göz hareketlerinin değerlendirilmesi, gözlerden kırmızı yansıma testi yapılması çok önemli. Göz bebeğinden gelen kırmızı yansıma, optik ortamın saydam olduğunu gösterir. 6. ayda objeleri takip kontrolü ve örtme testi yapılması, 3 yaşından itibaren görme keskinliği ölçümü gereklidir. Göz bebeğinden beyaz yansıma geliyorsa durum acildir.
Gözde Çapaklanma Nedir ve Neden Olur?
6 yaşında göz büyümesi yüzde 95 tamamlanır. Bu nedenle erken yaşta görme kontrolü ve sorun varsa erken tespiti görmeyi geliştirmeyi sağlar. Göz tembelliğinin, 3 temel nedeni vardır. Şaşılık, kırma kusurları ve saydam olması gereken göz dokularında kapanma. (katarakt, kornea bulanıklığı, göz içindeki problemler ya da kapak düşüklüğü)
Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?
Göz tembelliğinde tedavinin esası, zayıf gözün kullandırılmasına dayanır. Göz tembelliği nadiren şikayete neden olur. Bu nedenle ilk 3 yaş içinde yapılacak göz kontrolü, teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. İlk muayene için ideal zaman 1 yaş civarıdır. Göz tembelliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, alınacak sonuç da o denli başarılı olacaktır. Göz tembelliği tedavisi iki basamaktan oluşur:
• Göz tembelliğine yol açan faktörün tedavisi
• Göz tembelliğinin kendisinin tedavisidir.
Göz kapağı düşük doğanlarda kapak görme eksenini kapatıyorsa hemen ameliyat edilmesi göz tembelliğini önleyecektir. Kapatmıyorsa, tembellik riski yoksa, sosyal endikasyon olarak okula başlamadan ameliyat edilmelidir.
Kaynak: CNNTürk.com
İlgili Galeriler