Çocukların Gözleri Güneşe Karşı Daha Korumasız

Yapılan araştırma, çocukların yalnızca %5'inin dışarıda her zaman güneş gözlüğü taktığını belirtiyor.

Çocukların Gözleri Güneşe Karşı Daha Korumasız
25 Ağustos 2024 Pazar 10:43

Çalışmalar Çocukların Gözleri İçin Daha Fazla Güneş Korumasına İhtiyaç Duyduğunu Gösteriyor

Güneşin yol açtığı ciddi sağlık sorunlarının toplum genelinde daha fazla farkına varıldıkça, daha fazla insan koruyucu önlemlere yatırım yapıyor.

Gözler UV ışınlarına karşı en savunmasız olanlardan biri olduğu için, raporlar giderek artan sayıda katılımcının artık düzenli olarak koruyucu gözlük kullandığını gösteriyor. Özellikle, 10 Amerikalı yetişkinden 7'si dışarıda olduklarında güneş gözlüğü takmayı bir nokta haline getirdiklerini söyledi. Dahası, katılımcıların %78'i bir ila dört çift güneş gözlüğüne sahip olduklarını söyledi.

Ne yazık ki, diğer çalışmalar aynı oküler güneş korumasının çocuklar arasında o kadar yaygın olmadığını ortaya koyuyor. Optometrist Network'teki araştırma, çocukların yalnızca %5'inin dışarıda her zaman güneş gözlüğü taktığını belirtiyor. Bu, çocukların gözlerinin güneş hasarına karşı çok daha savunmasız olduğunu gösteren kanıtlara rağmen böyle.

Güneşin altında çocukların gözlerine ne olur?

Çocukların gözleri de vücutlarının geri kalanı gibi hala büyüyor. Bu nedenle, göz küresinin içindeki doğal "filtreyi" henüz tam olarak geliştirmediler ve bu da doğal bir UV bariyeri görevi görüyor. Çocukların ayrıca daha büyük göz bebekleri olma eğilimi vardır ve bu da daha fazla potansiyel olarak zararlı ışığın içeri girmesine izin verir.

Uzun vadede, uygun göz koruması sağlanmayan çocukların ciddi göz rahatsızlıkları geliştirme riski çok daha yüksektir. Bunlara bazı kanserler, katarakt ve maküla dejenerasyonu dahildir. Son iki göz rahatsızlığının genellikle yaşlanmayla tetiklendiğini belirtmekte fayda var. Ancak, UV ışınlarına maruz kalan gözleri olan çocukların retinaları ve konjonktivaları değişebilir. Dünya genelinde katarakt ve maküla dejenerasyonu da önlenebilir körlüğün en yaygın iki nedenidir.

Uzmanlar ayrıca çocukların güneşe karşı daha savunmasız olmasının bir diğer nedeninin aşırı maruz kalmanın ne kadar ciddi olabileceğini kavrayamamaları olduğunu belirtiyor. Bu, genellikle, karşı karşıya oldukları tehlikeleri bilmedikleri için çok uzun süre korumasız bir şekilde güneş altında kalmaları anlamına gelir. Ayrıca, küçük çocuklar bir şeylerin doğru olmadığını hissettiklerinde iletişim kurmak için doğru dili bilmiyor olabilirler. Ortalama olarak, gözler bir dakika kadar kısa bir sürede güneş hasarı almaya başlayabilir. 18 yaşından önce, çoğu insan yaşam boyu UV maruziyetinin yaklaşık %80'ini almış olacaktır.

Ebeveynler nasıl harekete geçebilir?

Doğası gereği, çoğu çocuk yetişkinlerden daha fazla zamanı dışarıda geçirir. Sonuç olarak, onlara mümkün olduğunca erken kendi güneş gözlüklerini vermek ve bunları takmayı bir alışkanlık haline getirmeleri önemlidir. Çoğu zaman, çocuk güneş gözlükleri güvenlikten çok aksesuar amaçlıdır. En iyi sonuçlar için, %100 UV ışınlarına karşı koruma sağladığı sertifikalı güneş gözlüklerini arayın. Çocuklar gözlüklerine zarar vermeye daha yatkın olabileceğinden, çerçeve malzemesi de önemlidir.

Hafif ancak dayanıklı olduğu için polikarbonat iyi bir çerçeve seçeneğidir. Çocuğunuzda zaten kırılma kusurları varsa, düzeltme ve koruma sağladıkları için reçeteli güneş gözlükleri şarttır. Bu gözlüklerin maksimum kullanıcı konforu için çeşitli cam kaplamalarıyla birlikte geldiğini göreceksiniz. Bu, çocuğunuzun açık havada yaptığı her aktiviteye uyacak şekilde degrade, aynalı veya polarize gibi seçenekler arasından seçim yapabileceği anlamına gelir.

Çocuğunuz atletikse, aktivite sırasında düşmemesi için iyi oturan güneş gözlükleri aramak özellikle önemlidir. Genellikle, çocukları etkileyen spor yaralanmaları burkulma veya incinme ve ısıyla ilgili kazalar şeklinde olur. Bu nedenle, çocuklarınızı bunlarla mücadele etmek için doğru önlemlerle donatmak önemlidir. Güneş gözlükleri, ısının neden olabileceği bedensel stresi azaltırken aynı zamanda gözleri döküntülerden ve çarpışmalardan koruyarak yardımcı olabilir. Bazı markalar, özellikle daha genç kullanıcılar için uygun modeller sundukları için sağlam seçimlerdir. Güneş gözlüğü takmanın değerini ve rolünü gençlikten aşılayarak, çocukların yetişkinlikte görme ve göz sağlıklarını koruma olasılıkları çok daha yüksektir.

Kaynak: www.loscerritosnews.net


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.