Deneyimlerden Yararlanalım "Necati Ortabaş"

"Bu formu görünce çok beğendim ve “ben bunu niye düşünmedim hiç” diye gıpta ettim."

Deneyimlerden Yararlanalım "Necati Ortabaş"
14 Nisan 2021 Çarşamba 14:04

Daha İyiye Giden Yolda
Deneyimlerden Yararlanalım

Değerli Meslektaşlarım,

Okulda öğretmenlerimiz sorardı: “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” Bunun cevabı bence “ikisi de”dir. Yeter ki bilmek isteyin. Çağımız bilgi çağı. Bilgiye en kolay ulaştığımız çağ. Ama bilmenin de katmanları var.

Bildiğin şey nedir ve yaşamına etkisi nedir? Çarpım tablosunu bilmek bir ezber işidir, ama alışveriş sırasında bir tanesine 35 TL vererek 9 adet aldığın şey için uzatacağın para miktarını hesaplayınca bu bilgi başka bir boyut kazanır.

Bizim sektörümüzden örnek verirsek eğitim sırasında optik camı çerçeveye göre kesmenin inceliklerini sözel olarak anlatabilirsin ama bildiklerini uygulamak da pratik gerektirir. Sürekli bu işi yapan kişi, bir sene içinde haftada bir yapan kişiden çok daha hızlı ve doğru bir şekilde yapmayı öğrenir. İşte burası da bilginin deneyime dönüştüğü alandır.

Deneyim deyince bende akan sular durur. Çünkü deneyimi bilginin can bulmuş hali olarak görürüm. Meslekte 45 yılımı doldurdum, bunun uzun bir kısmı da bilfiil gözlükçü olarak çalıştığım kısımdır. Bu formu görünce çok beğendim ve “ben bunu niye düşünmedim hiç” diye gıpta ettim. Düşüneni kutluyorum. Ve İzmir Baş Optik’ten sektörümüze senelerini vermiş meslektaşımız Necati Ortabaş’ın koleksiyonumuza armağan ettiği, uzun yıllar önce kullandıkları bu formu sizlerle paylaşıyorum. Çünkü bu form, deneyimin güzel bir örneğidir ve herkese yarar sağlaması açısından paylaşılmalıdır.

Bazıları bu forma bakınca “ne gerek var bunlara” diye düşünebilir. “Biz bunları ezbere yapıyoruz zaten” diye gereksiz bulabilir. Ama bu forma bakınca buradaki kontrol noktalarının birisinin bile aksamasının kullanıcıyı ne kadar rahatsız edeceğini görebilirsiniz. Kullanıcı rahatsız olunca optiğe geri dönecektir. Gözlükçünün/optisyenin hemen laboratuvara girerek çözebileceği basit bir konu bile olsa gereksiz zaman kaybıdır, emek kaybıdır ve neticede israftır. Üstelik durduk yere güveni de zedeler.

En başta hepsini kontrol etmek, işin bir daha geri dönmeden bir kerede yapılıp bitmesini sağlayacaktır. Üstelik de iki kişiden fazla çalışanı olan mağazalarda hem uygulamayı yapan gözlükçünün/optisyenin, hem de ikinci bir kişinin bu adımları kontrol ederek işaretlemesi en fazla 1-2 dakikalarını alır, ama çok şey kazandırır.

Zaten bu form belli ki ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Kim bilir kaç kez kullanıcı şikayeti yaşanmış ve çok çalışanın olduğu bir ortamda sorumluluk ortada kaldığı için konu probleme dönüşmüştür de, böyle bir form ile önlem alma yoluna gidilmiştir. Ancak benim asıl dikkatimi çeken bu formda kontrol edilmesi gereken hiçbir adımın atlanmamış olmasıdır.

Leonardo da Vinci “Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir ama asla bir ayrıntı değildir.” demiş.

Bence bu form, optisyenlik müesseselerinde gözlük yaparken standardizasyonu sağlayan, o kuruluşun fark yaratmasına olanak veren ve o kuruluşu ve çalışanlarını daha iyiye, mükemmele yönlendiren güzel bir araçtır.

Hep yanlışları ve sorunları mı paylaşacağız? Güzellikleri ve iyilikleri de paylaşalım ki, güzellikler ve iyilikler de çoğalsın, daha çok kişiye fayda sağlasın.

Kalın sağlıcakla,

H. Erol Harbi

Yönetim Kurulu Başkanı

Opak Lens

Akay Optik

Cihan Medikal

Optik Gazete

Harbi Optik


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.