Diyabet Görme Sağlığınızı Bozuyor!

Diyabetik hastalarda sıklıkla diyabetik retinopati, makula ödemi, katarakt ve glokom gibi durumlar gelişir.

Diyabet Görme Sağlığınızı Bozuyor!
14 Kasım 2023 Salı 11:00 105

Gözlerinize İyi Bakın;

Yıllık Göz Muayenesi İle Diyabetik Göz Hastalığını Önleyin

Diyabet kişinin kalbini, böbreklerini ve sinirlerini etkileyebilir. Ancak diyabetin görme ve göz sağlığı üzerindeki etkisi daha az bilinmektedir.

Diyabetik hastalarda sıklıkla diyabetik retinopati, makula ödemi, katarakt ve glokom gibi durumlar gelişir. Bu koşullar Tip 1 veya Tip 2 diyabetli hastalarda ortaya çıkabilir. Bir kişide diyabet ne kadar uzun süre varsa, bu rahatsızlıkların gelişme şansı da o kadar yüksek olur.



Oftalmoloji uzmanı Amie Childress, "Tip 1 diyabette yıllık göz muayenelerine teşhisten sonraki beş yıl içinde başlanması tavsiye edilirken, Tip 2 diyabette yıllık göz muayenelerine teşhisten hemen sonra başlanması tavsiye edilir" dedi.



Göz muayenesinde diyabetik göz rahatsızlıklarının belirtileri ortaya çıkarsa ve hastaya diyabet tanısı konmamışsa, teşhis için hasta birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısına geri yönlendirilecektir.

Oftalmoloji uzmanı Andrew Hampton, "Görme veya göz ağrısında herhangi bir değişiklik olmaya başlarsa, hastalar göz hekimleri ile muayeneye başlamalıdır " dedi.



Yıllık göz muayenesi sıklıkla gözden kaçan belirtilerin yakalanması açısından kritik öneme sahiptir. Uzmanlar "Bir göz doktoru, tam ve geniş bir göz muayenesi sırasında diyabetik retinopatiyi teşhis edecektir" diyor. "Genellikle diyabetik göz hastalığının erken belirtileri yoktur ve görme etkilenmeden önce hasar oluşmaya başlayabilir."



Göz hekiminiz, yıllık muayenede hastanın görüşünü, tıbbi çizelgesini ve mevcut A1C çizelgelerini güncelleyecektir.

Childress, "Muayene sırasında gözlerdeki basıncı ölçüyoruz, gözbebeklerini genişletiyoruz, derinlik algısını ve göz hareketini kontrol ediyoruz" dedi. "Ayrıca diyabetik retinopati belirtileri açısından gözün arkasını da inceliyoruz veya görme alanı testi veya tanısal görüntüleme gibi daha fazla test kullanıyoruz."



Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında görme kaybının en yaygın nedenidir ve retinadaki kan damarlarının şişip sıvı sızdırması sonucu ortaya çıkar. Uçuşan cisimler ve lekeler hastanın görüşünü bulanıklaştırır, ancak çoğu kişi, görüşlerini kaybedene kadar bu duruma sahip olduklarının farkına varmaz.



Semptomlar arasında bulanık görme, görüşte sık değişiklikler, görüşte karanlık alanlar veya görme kaybı, renkli görmede zayıflık, lekeler ve ışık parlamaları yer alır. Bir hasta görüşlerinde bu semptomları fark ederse, mutlaka bir göz hekimine muayene planlamalıdır.

Hampton, "Diyabetli hastaların, diyabeti olmayan hastalara kıyasla glokom veya katarakt geliştirme olasılığı yaklaşık iki kat daha fazla" dedi. "Diyabet hastalarının gözlerini korumak için yapabileceği en iyi şey, diyabetlerini önerildiği şekilde yönetmek ve sigara içiyorsa sigarayı bırakmaktır."



Diyabet hastaları, eğer hamilelik planlıyorlarsa veya hamileliğin ilk üç ayında göz sağlığını takip etmek için bir göz muayenesi planlamalıdır. Göz hastalığının ilerlemesi durumunda hekim daha fazla ziyaret isteyebilir veya hastayı bir uzmana yönlendirebilir. Bu koşulları tedavi etmek için, sağlayıcı göz damlası veya enjeksiyon gibi ilaçlar kullanabilir. Ayrıca ameliyat veya tedavilerin bir kombinasyonunu da kullanabilirler.

Yıllık göz muayenesi, diyabetik göz hastalığının belirtilerini erken tespit etmek için en iyi yöntemdir. Hasta diyabetik olmasa bile, yıllık göz muayenesi, doktorunuzun görüşünüzdeki değişiklikleri izlemesine olanak tanır.

 

Kaynak:www.arle.org


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Veri politikasindaki amaçlarla sinirli ve mevzuata uygun sekilde çerez konumlandirmaktayiz. Detaylar için veri politikamizi inceleyebilirsiniz.