Engelsiz Hackathon’da kazanan ‘Akıllı Gözlük’ oldu

Vestel ve YGA’nın düzenlediği Engelsiz Hackathon’da kazanan ‘Akıllı Gözlük’ oldu.

Engelsiz Hackathon’da kazanan ‘Akıllı Gözlük’ oldu
10 Mayıs 2016 Salı 11:56

 Kod maratonu olarak adlandırdığımız hackathon etkinlikleri artık ülkemizde de sıkça düzenleniyor. Türkiye’nin önemli beyaz eşya ve teknoloji üreticilerinden biri olan Vestel de Young Guru Academy (YGA) işbirliğiyle ‘sosyal girişimcilik yarışması’ kategorisinde düşünebileceğimiz Engelsiz Hackathon‘u organize etti.


7-8 Mayıs tarihlerinde Vestel ile düzenlenen Engelsiz Hackathon, görme engellilerin günlük ihtiyaçlarına somut çözümler sunmak için düzenlendi ve kazanan projeler Vestel City’den üretim desteği kazandı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, Vestel ürünlerinden fabrikalarına, müşteri hizmetlerinden mağazalarına kadar her alanda engelli erişimini geliştirmek istediklerini ifade ederek Engelsiz Hackathon’u niçin düzenlediklerini açıklıyor. Konuyla ilgili dernek, sivil toplum örgütleri ve eğitmenlerden danışmanlık aldıklarını ekliyor.

60 kişi, 17 ekip görme engelliler için proje geliştirdi

Aldığımız bilgiler göre Engelsiz Hackathon’a yaklaşık 3 haftada 668 kişi başvurmuş ve toplam 60 kişilik 17 takım kod maratonuna katılmış. 24 saat boyunca süren kod maratonu sonunda yapılan jüri seçimiyle 3 proje dereceye girmiş;

ITC: Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı isteyen ITC takımı, etraftaki cisimlerin sesli olarak algılanmasını sağlayan akıllı gözlük projesiyle birinciliği kazandı. Çeşitli sensörle donatılan akıllı gözlük mesafe ve çarpma uyarısı vererek görme engellilerin çevreyle etkileşimini kolaylaştırmayı ve bireysel hareket kabiliyetini artırmayı hedefliyor.

BETIM: İkinci olan BETIM.co ekibi ise internetteki fotoğrafların betimlenerek bir veritabanında toplanmasını amaçlıyor. bu projenin bir benzerinin Facebook tarafından geliştirildiğini ve ve görme engelliler tarafından oldukça olumlu geri bildirimler aldığını biliyoruz.

RENGÂRENK: Görme engellilerin renkleri, sesle algılamalarını sağlayan bir teknoloji geliştiren Rengârenk ekibi ise bu teknolojiyi bir yüzük üzerinde gerçeğe dönüştürmeyi hedefliyor.

Engelsiz Hackathon’da geliştirilen diğer fikirler ve kısa açıklamaları da şöyle;

Yadotek: Marker’a elektronik giydirme yaparak, bluetooth teknolojisinden faydalanarak tahtaya yazılanı bilgisayar veya telefonlara aktarabiliyor.

Surf with us: Tüm WEB’i erişilebilir hale getirmek için arada erişilebilirliğe uygun olmayan kısımları da kapsayacak olan tarayıcı eklentisi.

EngelSizsiniz: Toplu eğitimde görme engelli ve engelli olmayanların aynı sınıfta eşit şekilde eğitim almasını sağlamak amacıyla öğretmenin yazdıklarını sesli aktarıma dönüştürüyor.

Happy Studio: Fotoğrafı çekilen metni sesli okuyabiliyor. Örnek; Yemek menüsü, kitap sayfası vb.

Lemniscate: Görme engellilerin sosyal medyayı etkin ve kısıtlama olmadan kullanmasını sağlıyor.

Mandalina: Reyonlarda markaları image ekranından tanıyarak okuyup alışverişte kolaylık sağlıyor.

Üçnokta: Sistem sayesinde, beyaz eşyalar sesli yönlendirme ve uzaktan görüntüleme ile yönetilebiliyor.

Forama: Kulaklıktan gelen seslerin yorumlanması ile ekranı hareket ettirerek mobil oyun oynanabiliyor.

Wowteam: Belleğinde menüleri tutarak okunmalarını sağlıyor. Fotoğraf çekme maliyetinden kurtarıyor.

AFB: Ürün katalogları veya ilaç prospektüslerindeki barkod okutularak içeriğinde yer alan bilgilerin sesli aktarımını sağlıyor.

Rosto: Rekabet ortamı yaratılan bir bilgi platformunda problemler, başlıklar halinde onlara yorum yapılan kişilerce çözülebilir. Problemi çözen kişi sağlanan fonu kazanıyor.

Kaynak: webrazzi.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.