Engelsiz ilaç projesi : ’Konuşan ilaç’

Görme engelliler için konuşan ilaç

Engelsiz ilaç projesi : ’Konuşan ilaç’
21 Ekim 2016 Cuma 11:58

Görme engellilerin doğru ilacı uygun dozda kullanma sorununa yönelik İzmir’de başlatılan ’Engelsiz İlaç Projesi’ il genelindeki 420 engellinin hayatını kolaylaştırdı.

Örnek projenin tüm Türkiye’ye yayılması amacıyla ilaçların kabartmalı kutu ve kabartmalı etiketle üretimi için kampanya başlatıldı. Türkiye’de eczane raflarındaki yaklaşık 7 bin ilaç türünden sadece 30’u görme engellilerin kullanımına uygun. Bu durum kendileri ve çocukları için ilaca ihtiyaç duyduklarında görme engellilerin hayatını bir hayli zorlaştırıyor. İlacı, kullanma talimatını ve son kullanma tarihini okuyamayan engellilerin yaşadığı sıkıntıya çözüm için 3 yıl önce İzmir’de başlatılan ’Engelsiz İlaç Projesi’ gönüllü eczacıların katılımıyla ildeki 100 aşkın eczaneye yayıldı.

Sesli ilaç kutuları

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), EDAK Ecza Kooperatifi, İzmir Kent Konseyi, Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen projede, Braille Alfabesi basılan etiket cihazı yardımıyla eczacılar ilaçların kullanım talimatına ilişkin bilgileri ilaca yapıştırıyor. Bu alfabeyi okuyamayanlar için de sesli ilaç kutuları devreye giriyor. ÇEKOOP Başkanı Şule İlkkurşunlu, porojeye ilişkin şunları söyledi; "Eczacılar, kabartma yazı bilen engelliler için ilaç kutusunu etiketleyerek, ilacın kullanım şeklini, içeriğini ve son kullanım tarihini belirtiyor. Hasta bu sayede ilacını doğru ve sağlıklı olarak kullanabiliyor. Kabartma yazı bilmeyenler için ise konuşan sesli kutularla hastalara yardımcı oluyoruz. İlaçların yan etkileri de dahil olmak üzere önemli kullanım talimatları eczacı tarafından kutuya okunarak kayıt altına alınıyor."

’Engel kalktı’

Görme engellilerin projeyle ilaca güvenilir bir şekilde eriştiklerini belirten Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Avukat Ufuk Özen de, "Aslında sağlık hizmeti dahil her hizmeti engellilere erişilebilir kılmak devletin görevi. Daha önceden eşim ve ben, görme engelli olduğumuz için çocuğumun ilaçlarını ayırt etmekte zorlanıyorduk. Kendimize özgü yöntemlerle bu işi idare etsek de asıl çözümün bu olmadığının farkındaydık. Bu projenin insanların hayatına dokunarak yaşamlarını kolaylaştırdığına inanıyoruz" diye konuştu.

Ferhat Dönmez de projeden memnun: "Eskiden doktorlar ilaç kutularının şekillerini tarif ederek ilaçları ayırt etmemde yardımcı olurlardı. Şimdi buna gerek kalmadan sesli ilaç kutusu sayesinde ilaçlarımı karışıklık yaşamadan kullanıyorum."

54 bin destek

Change.org adlı internet sitesinde yaklaşık 1 ay kadar önce "Sağlığa Engel Olma!" başlığıyla görme engellilerin ilaç kullanımında yaşadığı sıkıntıya ilişkin bir imza kampanyası başlattı. İlaçların üretiminde kabartmalı kutu ve kabartmalı etiket yöntemlerini zorunlu kılan yasa değişikliği önerilen kampanyaya 54 bin kişi destek verdi.

Kaynak : eczacininsesi.com

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.