“Benim başıma gelmez” demeyin. Omuz problemleri, hayatımızı kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Özellikle donuk omuz, oldukça yaygın görülen bir problemdir. Kesin olarak tanı koymak ve etkili bir tedavi yöntemi oluşturmak bu yüzden zor olabilir.
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, donuk omuzun teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:
Hastaların 3’te 2’si Kadın
“Diyabet gibi hastalıklar, geçirilmiş travmalar omuzda bazı problemlere yol açar. Omzun aynı pozisyonda uzun süre durması ile birlikte, omuzlarınızda gizemli bir sızlama ve ağrı hissedersiniz. Omuz ekleminin bu gibi durumlarda hareket kabiliyetini kaybetmesi ile ‘donuk omuz’ meydana gelmektedir.
Hareket, genellikle birçok yöne doğru kısıtlanmıştır. Çoğu hasta ilk olarak kopça takamama, arka cepten cüzdan alma, sırtını kaşıyamama gibi günlük yaşam aktivitelerini yapamayınca bu durumu fark etmektedir. Hastaların 3’te 2’si kadınlardan oluşmaktadır.
Donuk omuz, kas iskelet sisteminde meydana gelen bir hastalık gibidir. Omuzda meydana gelen biyolojik bir problemdir, biyomekanik değildir. Donuk omuz olması için tekrarlayıcı bir yaralanma olmasına gerek yoktur. Over-use yaralanmalardan değil de under-use yaralanmalardan meydana gelmektedir. Yani kolda meydana gelen kırık sonrası kolun askıya alınmasına bağlı olarak, inme geçiren bir hastada omzun sürekli aynı pozisyonda olmasından dolayı donuk omuz meydana gelmesi daha olasıdır.
40 Yaşın Üzerinde Görülür
Donuk omuz, başka sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Diyabet veya kardiyovasküler rahatsızlıkların varlığında ve çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğü açıklanmıştır. Obezite problemleri ve metabolik rahatsızlıklardan kaynaklanan kandaki inflamasyon ile ilişkili bir durumdur.
Hipertroidizm de donuk omuz için bir risk faktörüdür. Romatoid artrit, lupus gibi tanı koyulabilir otoimmün hastalıklar da donuk omuza sebep olabilecek faktörlerdendir.
Bir diğer risk faktörü de sigaradır. Sigara birçok kronik ağrıya sebep olan bir faktör olarak gösterilir.
Tedavi İçin Manuel Uygulamalar Etkili
Tedavi edici yönde yapılan manuel uygulamalar oldukça etkili ve kısa sürede sonuç vermektedir. Omzunuzda bir problemin varlığını hissediyorsanız, fizyoterapistinize danışmanızda fayda var.
İlgili Galeriler