Halk arasında ‘tavukkarası’ olarak bilinen ve kişinin görme yetisini tamamen kaybetmesine sebep olan retinitis pigmentosa’nın imdadına, ‘biyonik göz’ yetişiyor.
‘Tavukkarası’ ya da ‘gece körlüğü’ olarak bilinen hastalık, genelde genetik olarak geçiyor. Çocuk yaşlardan itibaren hastanın yaşamını etkilemeye başlasa bile, teşhisi oldukça zor. Hastalıkta, 100’den fazla gen etken. Bu yüzden belirtiler de kişiden kişiye değişebiliyor.
Genellikle retinadaki lekeler ile kendini belli ediyor ancak her zaman bu belirtileri vermeyebilir. Özellikle küçük çocuklar için hava karardığında ve loş ışıkta, çocukların görme yetilerini kontrol etmeleri gerekli. Bu hastalığa küçük yaşlardan başlayarak optik kusurlar, katarakt gelişimi, göz sinirlerinde zayıflama ve göz tansiyonu gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bu sebeple, teşhis edilmesi konusunda ailelerin dikkati çok önemli. Retina kendini yenileyemediği için iyileşme sağlanamayan bu hastalık, zamanla kişinin görme yetisini tamamen kaybetmesine sebep oluyor.
25 yaşın üzerindeki ve görme sinirleri zarar görmemiş hastalar için uygulanabilen ‘biyonik göz’, ‘tavuk karası’ hastaları için umut niteliği taşıyor.
Genel anestezi altında 3-4 saat süren bir ameliyatla takılan ‘biyonik göz’ için kişiye özel üretilen, elektronik anteni ve 60 elektron retinaya yerleştiriliyor. Gözlüğün ortasında yer alan minik kamera, hastanın baktığı yerdeki görüntüyü yakalayıp gözün algılayabileceği bir formatta gözlüğün üzerindeki antene iletiyor. Yani hastanın yanında taşıyacağı küçük bir el çantasının içindeki mini bilgisayara iletiliyor. Antenden gözün iç ve dışındaki bölüme radyo frekanslarıyla hem bu görüntüler hem de sistemin çalışması için gerekli enerji iletiliyor.
‘Biyonik göz’ yerleştirildikten sonra rehabilite süreci de gerekli. Hasta öncelikle her yeri gri ve dar alanlar şeklinde görmeye başlıyor. Uzaktaki nesneleri seçme ve renkleri ayırt etme zamanla ‘biyonik göz’ün eğitilmesiyle mümkün oluyor. Ülkemizde de yaklaşık 20 bin kişinin sahip olduğu bu hastalık için geliştirilen ‘biyonik göz’ tüm onaylarını aldı ve ameliyatlara başlandı.
Kaynak: Hürriyet
İlgili Galeriler