ABD’deki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan pilot bir araştırma, Google Glass ile koordine şekilde kullanılan bir akıllı telefon uygulamasının otizmli çocukların sosyal becerilerini arttırmasını sağladığını ortaya koydu.
Saat, gözlük gibi giyilebilir teknolojik cihazların en son örneklerinden olan Google Glass’ın, otizmli çocukların yaşadığı sosyal ilişkiler kurma sıkıntılarını aşmaya yardımcı olduğu belirlendi. ABD Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, şu anda piyasada bulmanın zor olduğu 1.500 dolarlık cihazın otizmli çocuklara destek olup olmayacağını test etti.
Başarılı Sonuçlar Alındı
Otizmli çocuklar zaman zaman göz teması kurmakta, mimik ve yüz ifadesiyle iletişim kurmakta sıkıntı yaşayabiliyor. Alışılmış tedavi yöntemlerinde otizmli çocuklara mimik öğretilmesi için bazı egzersizler uygulansa da bunların etkisi sınırlı kalıyor.
Sciencedaily.com’un makalesine göre 9 yaşındaki otizmli Alex isimli bir çocuk, insanlarla göz teması kurmaktan çekiniyordu. Annesi Donji Cullenbine’ın desteği ve teşvikleri bugüne de işe yaramamıştı.
Google’ın bu teknolojisini kullanarak çocuğuna destek olmayı deneyen aile, şaşırtıcı derecede iyi bir sonuç elde etti. Alex’in insanlarla göz teması kurma şekli kökten değişti.
Google Glass Nasıl Çalışıyor?
Sistemin çalışmasına bakıldığında, cihazın geleneksel tedavi yöntemlerine benzer bir şekilde çalıştığı görülüyor. Teknolojinin esas farklı sağladığı gerçeklik hissinde... Google’ın gözlüğü otizmli çocukla konuşan kişinin mimiklerini kaydederek senkronize bir şekilde çalışan akıllı telefon uygulamasına gönderiyor.
Akıllı telefonda bulunan uygulama ise mimikleri kullanarak duyguyu kategorize ediyor. Uygulamada mutluluk, üzüntü, öfke, tiksinme, şaşırma, endişe, aşağılama ve sakinlik olmak üzere önceden tanımlanmış 8 farklı kategori var. Sonuç olarak mimiğin hangi kategoriye gireceği, basitleştirilmiş emoji şeklinde telefonda gösteriliyor.
Kaynak: Gıdahattı.com
İlgili Galeriler