Görme Sağlığınız İçin En İyi 12 Yiyecek

Görme duyunuz için en iyisini yapmanın kötü bir tada sahip olması gerektiğini kim söyledi?

Görme Sağlığınız İçin En İyi 12 Yiyecek
11 Ağustos 2024 Pazar 10:38

Özellikle yaşlandıkça görme sağlığınızı korumak ve sürdürmek için elinizden geleni yapmak genel sağlık için önemlidir. Bunu yapmanın kolay (ve lezzetli) bir yolu daha besleyici yiyeceklerle çalışmaktır.

Aşağıda göz bebekleriniz için en besleyici yiyeceklerden bazılarının bir özetini bulacaksınız.

Sağlıklı gözler için en iyi besinler

Ailenizde görme sorunları varsa veya günlük hayatınızda göz yorgunluğuyla mücadele ediyorsanız, göz sağlığınızı iyileştirecek 12 besini düzenli bir şekilde tüketerek göz sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Brokoli

American Optometric Association tarafından desteklenen bir çalışma, brokolide bulunan bir bileşik olan indol-3-karbinolün retinanızdan toksinleri temizlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Bu, yaşlı yetişkinlerde görme kaybının önde gelen nedenlerinden biri olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskinizi azaltır. Brokoli ayrıca gözleriniz için koruyucu olan lutein ve zeaksantin içerir. Ancak, bu çalışmanın AMD'ye karşı gerçekten korunmak için mantıksız miktarda brokoli yemeniz gerektiğini iddia ettiğini unutmayın.

Somon

Gözlerinizi sağlıklı tutmak, onları yeterince nemli tutmak anlamına gelir. Sağlıklı gözler için en iyi yiyeceklerden bazıları uzun bir yol kat edebilir. Örneğin somon, omega-3 yağ asitleri içerir. Bu, yaşlandıkça daha yaygın hale gelen rahatsız edici bir durum olan kuru göz riskinizi azaltmaya yardımcı olur.

Kadınsanız, göz sağlığı için iyi olan somon ve diğer omega-3 içeren yiyecekleri yemeniz daha önemlidir. Bu dünyaya kadın olarak gelen kişilerin kuru göz geliştirme olasılığı iki kat daha fazladır.

Havuçlar

Muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur: Havuçlar göz sağlığı için en iyi yiyeceklerden biridir. Başlangıç ​​olarak, vücudunuzun A vitamini yapmak için kullandığı bir antioksidan olan tonlarca beta-karoten içerirler. A vitamini geceleri görmenize yardımcı olur ve miyopiye (yani miyopluğa) karşı koruma sağlar. Görme düzeltme ihtiyacından kaçınmanın bir yolunu arıyorsanız veya kontak lensleriniz veya gözlükleriniz için mevcut reçetenizi mümkün olduğunca uzun süre kullanmak istiyorsanız, Bugs Bunny'nin vazgeçilmez atıştırmalığını alın.

Ayrıca havuçlar, bir diğer antioksidan olan lutein içerir. Bu, AMD riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir.

Ay çekirdeği

Evet, gözlerinizi güneşten korumalısınız. Ancak ismin sizi aldatmasına izin vermeyin; burada korumaya gerek yok. Ayçiçeği çekirdekleri görme için en iyi besinlerden biridir. Gözlerimizi oksidatif stresten koruyan bir antioksidan olan E vitamini bakımından zengindir. E vitamini ayrıca güneşin zararlı UV ışınlarına karşı savaşmaya yardımcı olarak katarakt riskinizi azaltır.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; vücudunuz bazı vitaminleri sentezleyebilse de, E vitaminini gıda kaynaklarından veya takviyelerden almanız gerekiyor.

Kivi

Potansiyel güneş hasarına karşı savaşmanın başka bir yolunu mu arıyorsunuz? Kiviye yönelin. Bu tüylü meyve, daha önce bahsettiğimiz AMD ile savaşan antioksidan olan lutein ve gözlerinizin ışığı filtrelemesine yardımcı olan zeaksantin içerdiği için sağlıklı gözler için en iyi yiyecekler listemize girer.

İstiridyeler

Göz sağlığı için iyi olan diğer yiyeceklerin çoğu şaşırtıcı gelmemiş olabilir, ancak bu biraz ters köşe gibi gelebilir. Yine de, soyulmaya değer. İstiridyeler sadece omega-3 yağ asitleri içermez, aynı zamanda çinko açısından da zengindir. AMD ile savaşmaya çalışıyorsanız bu size başka bir güçlü besin sağlar.

Ispanak

Popeye'nin kitabından bir sayfa alın ve ıspanağınızı yiyin. Her açıdan besin kaynağı olan bu yapraklı yeşillik aynı zamanda sağlıklı gözler için en iyi yiyeceklerden biridir. Daha önce de belirttiğimiz gibi göz sağlığının temel bir bileşeni olan bol miktarda lutein içerir. Ve ıspanakta da zeaksantin bulunur.

Vücudunuzun bu antioksidanları en iyi şekilde emmesine yardımcı olmak için, bunları yağla birlikte yemelisiniz. Zeytinyağıyla (aynı zamanda omega-9'lar ve az miktarda omega-3'ler de içerir) gezdirilmiş küçük bir ıspanak salatası, görme için en iyi yiyecekleri herhangi bir öğüne dahil etmenin kolay bir yolunu sunar.

Yumurtalar

Yumurtalar, lutein ve zeaksantin'den çinko ve A vitaminine kadar gözlerinizin ihtiyaç duyduğu hemen hemen her şeyi sunar. Aslında, 2019'da yapılan bir çalışma, düzenli olarak orta miktarda yumurta yemenin (haftada yaklaşık iki ila dört yumurta) AMD geliştirme riskinizi önemli ölçüde azalttığı sonucuna vardı. Göz sağlığı için iyi olan yiyeceklere ulaşmak istiyorsanız, yumurtalar bunu aşırı derecede kolaylaştırabilir.

Badem

Badem ve diğer kuruyemişler, AMD ve kataraktlarla savaşan antioksidan olan yüksek düzeyde E vitamini içerir. Tekrar ediyorum, vücudunuz bu vitamini kendi başına üretemez.

Ayrıca, mutfakta hazırlık yapmaktan kaçınmaya çalışıyorsanız, göz sağlığınızı iyileştirmek için en iyi yiyeceklerden biridir. Ocak üstünü yakmak veya bir kesme tahtası almak istemiyorsanız, bir avuç badem kapıp gidebilirsiniz.

Yoğurt

Süt ürünleri hem A vitamini hem de çinko içerir, bunlar göz sağlığı için anahtar olarak belirttiğim iki besindir. Ancak görme için en iyi yiyecekleri gerçekten seçmek istiyorsanız, süt ürünleri tercihlerinizi yaparken kültürlü çeşidi tercih edin. Neden mi? Çünkü yoğurt probiyotik içerir. Ve çalışmalar giderek artan bir şekilde bu iyi bakterilerin alerjik konjonktivitten kuru göze kadar her şeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Turunçgiller

Beta-karoten, A vitaminindeki rolü ve A vitamininin gözleriniz için neden önemli olduğu hakkında daha önce konuşmuştum. Ancak size söylemediğim şey, beta-karoten içeren yiyecekleri almanın genellikle çok kolay olması ve bunun büyük bir nedeni olmasıdır: bu antioksidan onları turuncu yapar. Bu yüzden portakalların bu besin maddesinden bol miktarda içerdiğine ve bu sayede görüşü güçlendiren en iyi yiyecekler listesinde yer aldığına inanabilirsiniz.

Ayrıca, muhtemelen bildiğiniz gibi, portakal bol miktarda C vitamini içerir. Ve bu, vücudunuzun AMD, katarakt ve genel olarak görme kaybıyla savaşmasına yardımcı olabilir.

Çilekler

Portakallar C vitamini içeriği nedeniyle çok fazla abartılıyor, ancak çilekler aslında daha fazlasını içeriyor. Ve C vitamini genel görme kaybını, kataraktı ve AMD'yi önlemede bir-iki-üç vuruş sağladığından, bu meyveler göz sağlığı için en iyi yiyecekler listemizi tamamlamayı hak ediyor.

Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriniz hakkında sorularınız varsa her zaman bir hekime veya diğer kalifiye sağlık uzmanına danışın.

Kaynak: https://www.cnet.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.