Görüşü Geliştirmek İçin Göz Egzersizleri Faydalı mı?

Bir göz doktoru bu abartılı reklamlara neden inanmamanız gerektiğini açıklıyor

Görüşü Geliştirmek İçin Göz Egzersizleri Faydalı mı?
23 Haziran 2024 Pazar 11:05

Görüşü Geliştirmek İçin Göz Egzersizleri – bunların arkasında herhangi bir bilim var mı? Bir göz doktoru bu abartılı reklamlara neden inanmamanız gerektiğini açıklıyor

Benjamin Botsford

UMass Chan Tıp Fakültesi Oftalmoloji Yardımcı Doçenti

Görme terapisi veya görme eğitimi (temel olarak göz egzersizleri) aracılığıyla gözlük ihtiyacını ortadan kaldıracağını iddia eden reklamlar görmüş olabilirsiniz.

Bu egzersizler göze baskı yapmayı veya göz üzerine avuç içi ile masaj yapmayı içerir; göz hareketi egzersizleri; veya gözleri "eğitmek" için yanlış reçeteli gözlük kullanarak okumaya çalışmak.

Bir oftalmoloji profesörü ve binlerce hastayı muayene etmiş bir göz doktoru olarak, bugüne kadar yapılan hiçbir çalışmanın bu egzersizlerin gözlük ihtiyacını ortadan kaldırdığına veya uzun vadede önemli faydalar sağladığına dair güçlü kanıtlar göstermediğini söyleyebilirim. Yani bilim basitçe bu egzersizlerin işe yaradığı açıklamalarının yanıda değil .

Bilim ne diyor?

Kanıt eksikliği, miyopi veya yakın görüşlülük (yakındaki nesnelerin net, uzaktaki nesnelerin ise bulanık olması anlamına gelen) gibi yaygın rahatsızlıklar da dahil olmak üzere hemen hemen tüm göz rahatsızlıkları ve hastalıkları için geçerlidir. Bu aynı zamanda hipermetrop olarak da adlandırılan uzak görüşlülük için de geçerlidir; bu durum, nesnelerin uzakta net, yakınlarda ise bulanık olması durumunda ortaya çıkar. Bu göz egzersizleri, genellikle 40 yaş civarında başlayan presbiyopiye veya okuma gözlüğü ihtiyacına da yardımcı olmaz.

Presbiyopide hasta ne uzağı ne de yakını göremez ve uzak görüş için gözlüğe ihtiyaç duymaz. Ancak zamanla göz merceği sertleştikçe, göz ince yazılara ve küçük metinlere odaklanmakta zorlanır. Bu düşüş yaşla birlikte devam edecek ve onunla birlikte daha güçlü okuma gözlüklerine olan ihtiyaç da artacak.

Her ne kadar bazı yöntemler okuma gözlüğü ihtiyacını hafiflettiğini iddia etse de, faydayı öneren herhangi bir kanıt yoktur.

Bununla birlikte, sağlıklı gözleri korumak için herkesin yapabileceği bazı şeyler şunlardır:

Çocuklarda görme gelişimi

Tüm çocukların bebeklik döneminde ve daha sonra 6 ila 12 ay arasında temel göz muayenesinden geçmesi gerekir. 1 ila 3 yaşları arasında üçüncü bir muayeneye girmeleri ve ardından 3 ila 5 yaşları arasında göz yanlış hizalamasını, göz sağlığını ve potansiyel gözlük ihtiyacını kontrol etmek için daha detaylı bir muayene yaptırmaları gerekir.

Gözdeki yanlış hizalamayı gidermemek veya gözlük ihtiyacı olan bir çocuğa gözlük sağlayamamak, anormal görme gelişimine veya göz tembelliği anlamına gelen ambliyopiye yol açabilir.

Çocuklarda miyopluğun ilerlemesi, molalar vererek ve saatlerce telefon veya bilgisayar başında bulunmaktan kaçınarak yavaşlatılabilir. Okul dışında yakın okuma süresini sınırlamak (ekran başında vakit geçirmek veya başka bir şey) çocuklarda miyopluğun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Uzun süreli ekran süresi göz yorgunluğuna ve kuruluğa neden olabilir. 20-20-20 kuralına uymanızı öneririm: Cihazınızdan 20 metre uzağa bakmak için her 20 dakikada bir 20 saniyelik molalar verin. Gözlerinizi gevşetmeye ve göz kırpmaya odaklanın. Eczanelerden satın alınabilecek yapay gözyaşlarının ara sıra kullanılması göz kurumasına yardımcı olabilir.

Açık havada daha fazla zaman geçirmek gözleriniz için iyidir bu uygulama çocukluk çağında miyopluk görülme sıklığının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir uyarı: Kısa süreliğine bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak tehlikelidir ve kalıcı retina hasarına neden olabilir.


Mavi ışık engelleyiciler ve takviyeler

Mavi ışığı engelleyen gözlük reklamları, baş ağrılarını ve göz yorgunluğunu önlediklerini ve uykuyu iyileştirdiklerini iddia ediyor. Ancak büyük, randomize kontrollü bir çalışma da dahil olmak üzere bazı çalışmalar, mavi bloke eden lenslerin göz yorgunluğu semptomlarını değiştirme ve sirkadiyen ritmi iyileştirdiğini gösteren yalnızca sınırlı kanıt bulunmaktadır.

Herhangi bir göz rahatsızlığı için her derde deva olduğu iddia edilen takviyelere veya doğal ilaçlara karşı dikkatli olun. Bu iddialar kesin bilimsel kanıtlarla desteklenmemektedir ve bunların görmeyi iyileştirdiğine, gözde uçuşan cisimleri azalttığına veya gözlük ihtiyacını ortadan kaldırdığına dair hiçbir kanıt yoktur. Aynı durum, uçucu yağların veya diğer topikal maddelerin görmeyi iyileştirebileceği iddiaları için de geçerlidir.

Omega-3'lerin daha önce kuru göz semptomları için lanse edildiği söylense de, yardımcı olduklarına dair güçlü bir kanıt yok, ancak bu, diğer birçok sağlık yararını da azaltmıyor.

Bir çalışma, bazı hastalarda reçetesiz satılan vitaminleri kullandıktan sonra orta yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesinin yavaşladığını gösterdi; özellikle AREDS2 formülü. Ancak bu vitaminlerin hastalığın erken belirtileri olan veya hiç bulgusu olmayan hastalarda faydası olmadı.

Ne işe yarar?

Gözlerin yanlış hizalanması ve yakın nesnelere odaklanmada zorluk gibi sorunlar da dahil olmak üzere, çift görme gibi semptomlarla sonuçlanabilecek görme terapisinin önerilebileceği bazı oküler durumlar vardır . Sonuç olarak, bu durumlar en iyi şekilde göz doktorunuz tarafından ele alınır ve okuma veya uzak gözlük ihtiyacı ile ilgisi yoktur.

Genel göz sağlığı için sebze ve diğer sağlıklı besinler açısından zengin bir beslenme, bazı göz hastalıklarının görülme sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar ayrıca egzersizin glokom veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişme riskinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Sigara içmek yaşa bağlı makula dejenerasyonu da dahil olmak üzere çeşitli göz hastalıklarıyla ilişkilidir, bu nedenle sigarayı bırakmak veya sigaradan kaçınmak çok önemlidir.

Son olarak gözlerinizi ovuşturmayın; tahrişin artmasına neden olabilir. Geceleri makyajı çıkarmak, göz kapağı tahrişini en aza indirmeye yardımcı olur. Gözünüzde kontak lens varken de uyumayın ; bu, kornea enfeksiyonlarına ve görme yeteneğinize zarar verebilecek diğer durumlara yol açabilir.

Kaynak: https://theconversation.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.