Gözde basit olarak algılanan bazı şikayetler erken dönemde tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor.
Göz ağrısının nedenleri çeşitlidir. Az ışıkta çalışmak sonucu gözlerin yorulması, gözdeki herhangi bir kısmın iltihaplanmış olması, göze yabancı bir cisim kaçmış olması, sinüzit, yarım başağrısı, grip, nezle ve ateşli hastalıklar göz ağrısına neden olabilir.
Kornea abrazyonu:
Gözü kaplayan saydam yüzey korneadır. Kornea abrzayonunda kişi gözünde bir şey varmış gibi hisseder. Gözü yıkama gibi tedaviler bu durumu değiştirmez. Gözde ağrı, yanma hissedilir.
Yaralanma:
Kimyasallar, yanıklar ve parlama gözde ağrıya neden olabilir. Genelde tahriş edici bir maddeye uzun temas ile oluşur. Çamaşır suyu, güneş ışığı, solaryum makinesi, kaynak makinesi gözde bu duruma neden olur.
Blefarit:
Göz kapağının yanında olan yağ bezelerinin enfeksiyon kapması veya iltihaplanması ile ortaya çıkmaktadır. Göz ağrısına neden olur.
Arpacık:
Göz kapağında oluşan yumru ya da nodüle arpacık denilir. Arpacık gözde ağrı ve hassasiyet oluşturur.
GÖZ İÇİNDE GÖZ AĞRISI NEDENLERİ
Glokom hastalığı:
Göz içinde oluşan baskıya verilen isimdir. Mide bulantısı, baş ağrısı ve görüş kaybı diğer belirtilerdir. Aniden oluşur ve hemen tedavi edilmezse görüş kaybı düzeltilmez.
Optik Nörit:
Gözün arka kısmında beyne bağlanan sinirde oluşan iltihap, görüş kaybı ve göz ağrısına neden olur.
Sinüzit:
Sinüslerde oluşan bir enfeksiyon, gözün arka kısmında baskıya neden olur. Enfeksiyon tedavi edilmezse iki gözünde arka kısmında ağrı oluşur.
Migren:
Baş ağrılarının en kuvvetlisi olan migren aynı zamanda iki gözde de ağrıya neden olur.
Yaralanma:
Göze yabancı cisim batması, yumruk yenmesi ciddi göz ağrılarına neden olur.
GÖZ AĞRISI NE ZAMAN CİDDİDİR?
Şiddetli ağrı, incinme, kimyasallara maruz kalma, karın ağrısı ve kusma, göze dokununca şiddetli ağrı, ani görüş bozuklukları olduğunda hemen doktora gidilmelidir.
Göz ağrısı tedavisi
Göz ağrısı tedavisinde gözleri dinlendirmek ilk önceliktir. Doktorlar yaklaşık 2-3 gün kadar gözlerin kapatılarak dinlendirilmesini önerir. Bu arada sürekli lens kullanılıyorsa 2-3 gün kadar gözlük takmak tavsiye edilir.
Blefariti ve arpacık olanlara ılık ve nemli havlu ile göze kompres yapmak önerilir. Yabancı bir madde veya kimyasal göz ile temas ettiyse suyla gözü yıkamak gereklidir.
Doktorun verdiği antibiyotikler sayesinde gözde olan iltihap yok edilir. Eğer göz alerjisi kaynaklı bir durum varsa hemen antihistamin kullanılır.
Kaynak : sabah.com.tr
İlgili Galeriler