Birkaç günden daha uzun süredir gözlerde çapaklanma yaşıyorsanız veya gözlerde çapaklanmaya kızarıklık veya kaşıntı gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa, değerlendirme ve tedavi için bir göz doktoruna danışın.
Göz Çapaklanması: Nedenleri ve tedavisi
Göz çapaklanması alerjiler, göz yaralanmaları ve kuru gözler gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Göz çapaklanması, genellikle uyandığınızda gözlerin köşelerinde oluşan bir birikintidir. Bu durum genellikle zararsızdır ancak bazı durumlarda bir göz enfeksiyonunun belirtisi olabilir, günün herhangi bir saatinde önemli miktarda göz akıntısı bir enfeksiyonun işareti olabilir. Sebebe bağlı olarak bu akıntı berrak, beyaz, sarı veya yeşil olabilir.
Birkaç günden daha uzun süredir gözlerde çapaklanma yaşıyorsanız veya gözlerde çapaklanmaya kızarıklık veya kaşıntı gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa, değerlendirme ve tedavi için bir göz doktoruna danışın. Birçoğu son derece bulaşıcı olduğundan ve başka sorunlara yol açabileceğinden, göz enfeksiyonlarını mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir.
Göz Çapaklanmasına Ne Sebep Olur?
Göz akıntısı enfeksiyon, alerji, yaralanma veya bir tür tahriş edici maddeye reaksiyon gibi çeşitli nedenlerden dolayı gelişebilir. Göz çapaklanmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:
Arpacık
Arpacık, göz kapağının tabanında yer alan kabarık, sivilce benzeri bir şişliktir ve tipik olarak enfekte bir kirpik folikülünün veya yağ bezinin neden olduğu bir durumdur. Arpacıklara genellikle kızarıklık, şişme ve akıntı, özellikle de göz kırpıldığında ortaya çıkabilen sarı irin eşlik eder.
Pembe göz
Göz çapaklanması akıntısı , bakteriyel ve viral pembe gözün (konjonktivit) yaygın bir belirtisidir . Bu tür akıntı genellikle sarı veya yeşil renktedir ve uyku sırasında daha fazla üretilir. Hem bakteriyel hem de viral konjonktivit çok bulaşıcıdır, bu da pembe gözün başkalarına yayılmasını önlemek için çok daha dikkatli olmanızı önemli hale getirir. Bakteriyel konjonktivit tipik olarak antibiyotiklerle tedavi edilirken viral pembe göz genellikle kendi kendine çözülmeye bırakılır.
Duman, polen, kimyasal maddeler veya evcil hayvan tüyü gibi alerjen ve tahriş edici maddelerin neden olduğu alerjik konjonktivit bulaşıcı değildir, ancak alevlenme sırasında yine de gözlerde çapaklanma meydana gelebilir. Alerjik konjonktivit vakalarının çoğu, alerjenden kaçınmak veya reçetesiz alerji ilaçları veya göz damlası almak gibi çeşitli ev ilaçları ile tedavi edilebilir; ancak belirtiler devam ederse bir göz doktoruna başvurun.
Alerjik reaksiyon
Alerjik konjonktivite yol açabilen çevresel ve mevsimsel alerjenlerin yanı sıra alerjik bir reaksiyon da göz akıntısına neden olabilir. Bazı göz alerjisi tetikleyicileri şunları içerebilir:
Makyaj malzemeleri
Yüz temizleyicileri
Kontakt lensler ve kontak lens solüsyonları
Alerjik reaksiyon gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, şüpheli tetikleyicileri kullanmayı bırakın (ve atın) ve enfeksiyon gelişmeye başlaması durumunda belirtilerinizi izleyin.
Kuru gözler
Kuru gözler ve yetersiz gözyaşı üretimi, sulu akıntı veya çapaklı gözlerin yanı sıra iltihaplanma ve tahrişe neden olabilen kuru göz sendromuna neden olabilir .
Tıkalı gözyaşı kanalları
Tıkanmış bir gözyaşı kanalı, gözyaşlarının uygun olmayan şekilde akmasına neden olabilir, bu da gözyaşı (lakrimal) kesesinin ( dakriyosistit olarak da bilinir ) iltihaplanmasına veya enfeksiyonuna yol açabilir. Yapışkan göz akıntısı ve diğer belirtiler ortaya çıkabilir.
Blefarit
Blefarit, gözde kızarıklık, kaşıntı ve huysuz akıntıya yol açan göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Blefarit genellikle rosacea veya kepek gibi bir cilt rahatsızlığından kaynaklanır, ancak aynı zamanda bakterilerden de kaynaklanabilir.
Bazı blefarit vakaları ve meibomian bezi fonksiyon bozukluğu (MGD) adı verilen ilgili bir durum da gözlerde köpüklü yeşil veya sarı akıntıya neden olabilir.
Göz yaralanması
Yabancı bir cisim, döküntü, kimyasal madde, toz veya kirin neden olduğu göz yaralanması, vücudun doğal savunma sisteminin bir parçası olarak gözün akıntı salgılamasına neden olabilir.
Herhangi bir göz yaralanması durumunda, özellikle de göz içinde veya çevresinde irin yanı sıra kanama ( subkonjonktival kanama ) yaşıyorsanız derhal bir göz doktoruna başvurun.
Kornea ülserleri
Tipik olarak bir yaralanma veya tedavi edilmemiş göz enfeksiyonu nedeniyle kornea enfekte olduğunda kornea ülseri meydana gelebilir. Göz ağrısı, kızarıklık ve şişliğin yanı sıra yoğun bir göz akıntısı da mevcut olabilir.
Not: Kornea ülserleri, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına veya hasara neden olabilir; bu nedenle, gözlerinizde herhangi bir ağrı veya görüşünüzde dramatik değişiklikler fark ederseniz, bir göz doktoruna başvurmanız her zaman önemlidir.
Göz Çapaklanması Nasıl Tedavi Edilir
Bazı hafif göz çapaklanması vakalarının tedavisi evde yapılabilir. Ancak şiddetli göz akıntısı, ek belirtilerle birlikte veya birkaç günden fazla süren göz akıntısının tedavi için bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Evde Göz Çapaklanması Bakımı Nasıl Yapılır
-
Alerjiyle ilgili problemler için reçetesiz satılan antihistaminikler veya dekonjestanlar
-
Reçetesiz satılan yapay gözyaşları (tercihen koruyucu madde içermez)
-
Sıcak kompresler
-
Çapaklı gözler için için reçeteli tedavi
-
Antibiyotik veya antiviral göz damlası
-
Antibiyotik veya antiviral göz merhemleri
-
Altta yatan nedene bağlı olarak alternatif tedavi
Çapaklı Gözler İçin Genel Bakım
-
Durumunuzun tedavisi doktor tarafından reçete edilen ilaçları gerektirse de gerektirmese de, göz çapaklanması sorununun tedavisinde akılda tutulması gereken bazı genel şeyler vardır:
-
Gözlerinizi ve çevrenizi temiz tutun
-
Gözlerinize dokunmaktan veya ovalamaktan kaçının
-
Ellerinizi sık sık yıkayın
-
Kontakt lens takmaya ara verin
-
Kendi havlu ve nevresimlerinizi kullanın (başka kimseyle paylaşmayın)
-
Makyaja ara verin ve kirlenmiş kozmetik ürünlerini atın
-
Eğer alerjiler söz konusuysa tahriş edici maddelerden uzak durun
Bebeklerde Göz Çapaklanması
Pek çok bebek gözyaşı kanalları tıkalı olarak doğar, bu da gözyaşlarının uygun olmayan şekilde akmasına neden olabilir ve küçük çocuklarda ve bebeklerde göz sulanmasına veya hafif göz akıntısına yol açabilir. Bu akıntı genellikle hafiftir ve bölgeyi temiz, nemli bir bezle temiz tutarak tedavi edilebilir. Bölgeye hafifçe masaj yapmak da bebeğinizin gözyaşı kanallarının tıkanmasına yardımcı olabilir.
Ancak yapışkan, yeşil veya sarı görünen akıntı, bebeğinizde göz enfeksiyonu olduğunun işareti olabilir ve mümkün olan en kısa sürede bir göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Oluşabilecek şişlik ve kızarıklık gibi diğer belirtileri not edin ve bunu çocuğunuzun göz doktoruna da bildirin.
İlgili Galeriler