Göz Damlaları Okuma Gözlüklerinin Yerini Alabilir Mi?

Göz doktorları pilokarpinin yeni bir ilaç olmadığını söylüyor

Göz Damlaları Okuma Gözlüklerinin Yerini Alabilir Mi?
02 Ekim 2024 Çarşamba 10:35

Göz Damlaları Okuma Gözlüklerinin Yerini Alabilir Mi?

Doktorlar artıları, eksileri tartıyor ve bazı uyarılarda bulunuyor

Göz doktorları pilokarpinin yeni bir ilaç olmadığını söylüyor

Pilokarpin, PGIMER, Chandigarh Göz Merkezi başkanı Prof. SS Pandav'ın açıkladığına göre, gözün akomodasyon gücü üzerindeki etkileriyle bilinen eski bir ilaçtır ve yalnızca belirli bir grup insan için yararlı olabilir.

Hindistan ilaç düzenleme kurumu bu hafta ülkenin ilk göz damlası olan ve 40 ila 55 yaş arasındaki kişilerin gözlük kullanmadan okumasına yardımcı olmayı vadeden PresVu'yu onayladı.

Entod Pharmaceuticals tarafından piyasaya sürülen damlalar, önümüzdeki aydan itibaren eczanelerde yaklaşık 350 Rs'ye (Hindistan Rupisi) satışa sunulacak. Gözlerimizin yakınımızdaki nesnelere odaklanma gücünü azaltan yaşa bağlı bir rahatsızlık olan presbiyopiyi tedavi eden pilokarpin kullanıyorlar. Bu, göz bebeklerinin boyutunu küçülterek yakın mesafedeki nesneleri net bir şekilde görmemize yardımcı oluyor. Şirket, bu göz damlalarının bulanık yakın görüş için kolay bir seçenek olduğunu, diğer tek seçeneklerin kontakt lensler, gözlükler ve göz ameliyatı olduğunu iddia ediyor. Peki, damlalar gözlükleri tamamen çıkarmaya yardımcı olabilir mi? Uzmanlarımız tartışıyor:

Yeni formül presbiyopinin tüm vakaları için geçerli değil

Pilokarpin, PGIMER, Chandigarh'daki Gelişmiş Göz Merkezi başkanı Prof. SS Pandav'ın açıkladığına göre, gözün akomodasyon gücü üzerindeki etkileriyle bilinen eski bir ilaçtır ve yalnızca belirli bir grup insan için yararlı olabilir. Tüm presbiyopi vakaları için önerilemez. "Bu özel formül, yan etkileri azaltmak için daha düşük bir doz (%1,25) kullanır. Ancak bunlar göz ardı edilemez. Yan etkiler kısa süreli kullanımda daha hafif ve tolere edilebilirdir ancak pilokarpin, göz içindeki kaslar, lens ve retina gibi diğer göz yapıları üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere sahip olabilir. Kullanımı göz bakımı uzmanları tarafından dikkatle izlenmelidir" diyor Dr. Pandav. Bazı vakalarda baş ağrısı, tahriş ve göz sulanması bildirilmiştir.

Birçok kişi bilgisayar görüşünde gelişme gösterecek

ABD'deki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde Oftalmoloji Yardımcı Doçenti olan Dr. SPS Grewal, pilokarpinin, yeni moleküller geliştirilmeden önce 1960'larda ve 1970'lerde glokom tedavisinde kullanılan birincil ilaç olduğunu söylüyor. "İris sfinkterindeki kasları harekete geçirerek iğne deliği etkisi yaratıyor ve görüş derinliğini artırıyor. Ayrıca, gözleriniz yakındaki bir nesneye odaklandığında merceğin şeklini değiştiren siliyer kası da kasıyor. Netlik oldukça kişiselleştirilmiş olduğundan, tüm hastalar okuma gözlüklerinden tamamen kurtulmalarını sağlayacak bir okuma görüşü düzeyine ulaşamayacak. Birçoğu, orta düzey görüş olduğu için bilgisayar görüşünde iyileşme yaşayacak ancak yine de okumak için gözlüğe ihtiyaç duyabilir. Okuma gözlüklerine olan bağımlılıklarını azaltmak isteyenlere yardımcı olacaktır" diyor.

Ayrıca, ilacın monofokal lens implantları ile katarakt ameliyatı geçiren hastalarda sınırlı bir rolü vardır. “Sadece diğer optik sapmalar ve hastalıklar için bir göz doktoru ile detaylı bir göz muayenesinden sonra alınmalıdır. Yatkın vakalarda retina dekolmanı riski hala bir olasılıktır. Pilokarpinin uzun süreli kullanımından sonra daha sonra katarakt ameliyatında bazı zorluklar yaşanabilir,” diye uyarıyor Dr. Grewal.

Damlaların etkisi kısa vadelidir

Dr. Ashok Sharma, MS, Oftalmoloji, PGI, Chandigarh, damlaların kısa vadeli bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. “Bir hasta sabah bir damla kullanırsa, etkisi yaklaşık dört ila altı saat sürer. Öğleden sonra bir damla daha kullanırsa, hastanın yakın görüşü günün geri kalanında iyileşir. Yani kalıcı bir çözüm gibi değil,” diye ekliyor. Gözlükler kalıcıdır.

Kaynak: www.indianexpress.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.