Göz Doktorlarının Asla Yapmamanız Gerektiğini Söylediği 9 Şey

Göz doktorlarının göz sağlıkları için asla yapmadıkları şeyleri öğrenerek, siz de onların yöntemlerini takip edebilir ve ömür boyu görme sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Göz Doktorlarının Asla Yapmamanız Gerektiğini Söylediği 9 Şey
21 Ağustos 2024 Çarşamba 10:34

Göz Doktorlarının Asla, Asla Yapmamanız Gerektiğini Söylediği 9 Şey

Göz sağlığı birçok kişi için kolayca gözden kaçabilen bir alandır; ta ki bir sorun ortaya çıkana kadar.

Görme kaybı, enfeksiyon, yaralanma ve diğer göz sorunları oldukça yaygındır, özellikle yaşlandıkça. Ve göz sağlığı sorunlarımızı gidermek için birçok tedavi ve hatta ameliyat olmasına rağmen, bu noktaya gelmekten kaçınmak güzel olurdu.

İyi haber şu ki, yaşlandıkça gözlerimizin sağlığını korumak için enfeksiyon ve hasarı önlemeye yardımcı olacak birçok yol var.

Bu yazıda göz doktorların göz sağlıkları için asla yapmadıkları şeyleri öğrenerek,  siz de onların yöntemlerini takip edebilir ve ömür boyu görme sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kontak Lensle Uyumuyorlar

Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde göz doktoru olan Dr. William McLaughlin , "Ağrılı göz enfeksiyonları ve kornea hasarı riski nedeniyle, uzun süreli kullanım için FDA onayı almadıkça asla kontak lenslerimle uyumam" dedi.

Bazen, kontak lens kullanan kişiler yorgun düşebilir ve lenslerini çıkarma fırsatı bulamadan gece veya öğle uykusuna yatmaları gerekebilir veya kendilerini uçakta uyuklarken bulabilirler. Ancak bu durumlarda kontak lenslerinizi çıkarmayı hatırlamaya çalışmak gerçekten önemlidir.

"Kontak lenslerle uyumak, kontak lenslerden gelebilecek virüs ve bakterilerin gece boyunca çoğalmasına olanak tanır," diyor göz doktoru ve Pacific Vision Institute kurucusu Dr. Ella Faktorovich . "Bu, kornea ülseri gibi daha fazla komplikasyona yol açabilir, bu da görmeyi tehdit edebilir ve kornea nakli ihtiyacına yol açabilir."

Çok uzun süre, ara vermeden ekrana yakından bakmıyorlar.

Faktorovich, "İnsanlar telefona, dizüstü bilgisayara veya kitaba uzun süre çok yakından baktıklarında, gençlerde miyopi riskini artırabilir ve her yaştan insanda göz yorgunluğuna neden olabilir" dedi. "Miyopi genellikle çocuklukta gelişir ve daha sonra geç ergenlik yıllarına kadar kötüleşir."

Göz hekimleri dijital göz yorgunluğunu önlemek ve hafifletmek için "20-20-20 Kuralı"nı izlemeyi öneriyor. Yöntem, 20 metre uzaktaki bir şeye bakmak için her 20 dakikada bir 20 saniyelik bir mola vermeyi içerir. Göz yorgunluğunuzu hafifletmek, yaşlandıkça genel göz sağlığınızı iyileştirebilir.

Faktorovich, "İnsanlar yaşlandıkça presbiyopi yaşayacak ve bu da Monovision LASIK veya PRK gibi bir gözün uzak görüş için düzeltildiği, diğerinin ise hafif miyop veya düzeltilmemiş bırakıldığı prosedürlere ihtiyaç duymasına yol açacak," diye ekledi. "Presbiyopiye yardımcı olabilecek diğer prosedürler lens değiştirme ameliyatı olabilir."

Göz muayenelerini ertelemiyorlar.

McLaughlin, "En azından her yıl veya bir buçuk yılda bir gözlerimi muayene ettirmeyi asla unutmuyorum" dedi.

Göz sağlığınızı riske atan bir rahatsızlığınız varsa, göz muayeneleri de dahil olmak üzere düzenli randevularınıza devam etmeniz özellikle önemlidir.

Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde göz doktoru olan Dr. Barbara Mihalik , "Diyabet teşhisi konan kişilerde retinopati gelişme riski daha yüksektir" diye uyarıyor. "Bu, retina içinde kanama olarak başlar ve retina içinde şişmeye, katarakta, glokoma ve ani görme kaybına ve kalıcı görme kaybına neden olabilen retina dekolmanına yol açabilen yeni sızdıran kan damarlarının gelişimine ilerleyebilir. Genellikle etkilenenlerde herhangi bir görme sorunu olmaz, bu nedenle bu görme kaybını önlemek için tedaviler olduğundan bunu izlemek için yılda en az bir kez gözlerin genişletilerek göz arkası muayenesinin yapılması önemlidir."

Aniden oluşan bir görüş değişikliğini görmezden gelmiyorlar.

Mihalik, "Görüşümde aniden beliren uçuşan cisimlerin -noktaların- ve yanıp sönen ışıkların, özellikle de görüşü kapatan bir perdenin eşlik ettiği durumlarda, aniden ortaya çıkmasını asla görmezden gelmem," dedi. "Bunların hepsi retina yırtığı, kırılması veya retina dekolmanına yol açabilecek bir deliğin uyarı işareti olabilir."

Erken teşhis edilirse retina dekolmanı yaşanmadan önce bu sorunun tedavisi mümkün olabilir” diye konuştu.

"Retina ayrılırsa, cerrahi tedavi gerekir ve geri kazanılabilecek görme seviyesi, retinanın ne kadar ve ne süreyle ayrıldığına bağlıdır," diye açıklıyor Mihalik. "Yeni başlayan uçuşan cisimler ve yanıp sönen ışıklar geliştirirseniz, hemen göz doktorunuzu arayın."

Gece boyunca makyaj bırakmıyorlar.

New York Göz ve Kulak Hastanesi Mount Sinai'de göz doktoru olan Dr. Avnish Deobhakta , "Gözlerin yeterince yağlanmaması, özellikle kontak lens veya makyaj kullanan kişilerde semptomatik göz sorunlarının sıklıkla gözden kaçan bir parçasıdır" diyor. "Yaşlandıkça meydana gelen önemli bir değişiklik, yeterli kalitede gözyaşı üretmememizdir - bu, doğrudan kornea yüzeyine yerleştirilen kontak lens kullanan veya genellikle gözyaşı üretimini bozan göz kapaklarına belirli makyaj formları uygulayan kişiler için özellikle sorunludur."

Korneanın etkili bir şekilde çalışması için sürekli yağlamaya ihtiyaç duyduğunu ve hem yaşlanma sürecinin hem de kontak lens ve makyaj kullanımının vücudun doğal yağlama yeteneğini azaltabileceğini belirtti. Kontak lenslerle uyumaktan kaçınmanın yanı sıra, makyaj yapanların yatmadan önce makyajlarını iyice temizlemeleri konusunda uyarıyor. Makyajınızı çıkarmamak göz enfeksiyonlarına yol açabilir ve göz yağlamanızı olumsuz etkileyebilir.

Avnish, "[Yetersiz yağlama] ile başa çıkmanın bir yolu, rutin olarak koruyucu içermeyen yapay gözyaşları kullanmaktır," diye ekledi. "Bu yapay gözyaşları, gözün yüzeyini yağlamaya yardımcı olan maddelerle yapılır. Ancak, önemli olan, bazen yan etkilere neden olabilen koruyucu maddeler içermemeleridir. Genellikle günde üç ila dört kez kullanılmasını savunuyoruz."

Güneşe bakmıyorlar.

Faktorovich, "İnsanlar asla doğrudan güneşe bakmamalı" diyor. "Bu yılın başlarında, birçok insanın normal güneş gözlükleriyle veya ev yapımı güneş gözlükleriyle güneşe bakmaya meyilli olduğu bir güneş tutulmasına tanık olduk; bu, göz için son derece zararlı olabilir. Doğru göz koruması olmadan doğrudan güneşe kısa bir süre bile bakmak, gözünüzün arkasındaki ışığı beyne iletmek için elektrik sinyallerine dönüştüren doku tabakası olan retinanıza kalıcı olarak zarar verebilir."

Güneş tutulması durumunda retina yanığı ve diğer ciddi göz hasarlarından kaçınmak için uygun korumayı kullanmanızı öneriyoruz.

Sigara veya elektronik sigara kullanmıyorlar.

Deobhakta, "Sigara içmek ve sigara dumanı, hem genel sağlık hem de gözler için yapılabilecek en kötü aktivitelerden bazılarıdır," dedi. "Sigara içen kişilerde çok daha sık görülen retina gibi gözün yeri doldurulamaz kısımlarını tahrip eden çok ciddi hastalıklar vardır."

Sigara içmenin aynı zamanda katarakt oluşumunda da artışa neden olduğunu, kataraktın lensin bulanıklaşmasına yol açtığını ve çoğu zaman cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtti.

Deobhakta, "Ek olarak, dumanların kendisi gözün yüzeyine zarar verebilir, kornea aşınmalarına ve aşırı ağrılı kuru göze neden olabilir ve genellikle ele alınması için ömür boyu tedavi gerektirir," dedi. "Başka bir deyişle, sağlıklı gözlere sahip olmak istiyorsanız sigara kullanmaktan kaçının."

Kontak lensleri musluk suyunda temizlemiyorlar.

Mihalik, kontak lenslerini asla musluk suyuyla durulamayacağını belirtti.

"Kornea ülseri olarak da bilinen mikrobiyal keratit geliştirme riski yüksektir ve bu kalıcı körlüğe ve bazı durumlarda kornea nakline yol açabilir," diye belirtti. "Bunun yerine, her zaman kontak lens solüsyonunda yıkayın ve saklayın, kutunuzu düzenli olarak değiştirin ve lensleri göz doktorunuzun talimatlarına göre değiştirin."

Kontak lenslerinizi uygunsuz şekilde saklamanın ve temizlemenin yanı sıra, aynı çifti önerilenden uzun süre kullanmak göz sağlığı sorunlarına yol açabilir.

McLaughlin, "Kontak lenslerimi belirlenen zaman diliminde atmayı asla unutmuyorum" dedi.

Dengesiz beslenmiyorlar.

"Şeker ve yağ oranı yüksek bir diyet takip etmek, kişinin sağlığı için kötü olarak kabul edilebilir, ancak aynı zamanda gözler üzerinde orantısız ve olumsuz etkiye sahiptir," dedi Deobhakta. "Diyabet gibi belirli hastalıklar, kliniklerimizde gördüğümüz en yaygın geri döndürülemez körlük formlarından sorumludur ve bu genellikle karbonhidrat ve yağ oranı yüksek dengesiz bir diyet yemekle bağlantılıdır."

Kontrol altına alınamayan yüksek tansiyonu olan kişilerde gözde felç geçirme riskinin daha yüksek olduğunu kaydetti.

"Ancak bazı iyi haberler var - dengeli bir diyet (egzersizle birlikte) sadece vücudun diğer bölgelerine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu tür hastalıkların ortaya çıkma olasılığını da önemli ölçüde azaltıyor," diyor Deobhakta. "Bu nedenle tavsiyemiz, şeker ve yağ oranı düşük bir Akdeniz Diyeti uygulamanız ve koşmak, bisiklete binmek veya yürüyüş yapmak gibi keyif aldığınız fiziksel bir şey yapmanızdır."

Kaynak: https://uk.style.yahoo.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.