Göz Hastalıkları Erken Önlem Alınmazsa Ciddi Sonuçlar Doğuruyor

Önemsemediğiniz bir görme kusuru ilerde olumsuz sonuçlara yol açabilir

Göz Hastalıkları Erken Önlem Alınmazsa Ciddi Sonuçlar Doğuruyor
14 Mayıs 2019 Salı 15:08

Görme kusurlarına neden olan belli başlı göz hastalıkları, erken önlem alınmazsa ilerde daha ciddi sonuçlar doğurabilir Doç. Dr. Berker Bakbak nesneleri nasıl gördüğümüze dikkat etmemiz gerektiğini, şu an önemsemediğimiz bir görme kusurunun ilerde olumsuz sonuçlara yol açacağını vurguladı. Peki, en yaygın görülen göz hastalıkları neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte Doç. Dr. Berker Bakbak’dan konunun ayrıntıları…

Astigmat, miyop ve hipermetrop neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Gözlerde en sık görülen hastalıklara değinen Bakbak, “Bunlardan biri astigmat. Gözlerimizin kornea bölümünde oluşan deformasyon sonucunda meydana gelen astigmat göz hastalığı, kendini görmede bulanıklık ile belli eder. Kişi hem yakın hem uzak mesafede net görüş sağlayamaz. Miyop gözde ise kişi yakını uzağına göre daha net görür, uzaktaki nesneleri bulanık görür. Bunun sebebi nesnelerden yansıyan ışınların retinanın önünde odaklanıyor olmasıdır. Miyop gözün tam tersi olan hipermetrop göz var. Hipermetrop gözde kişi yakını uzağa göre bulanık görür. Hipermetrop rahatsızlığı bulunan hastalarda yansıyan ışınlar retinanın arkasına odaklanır. Bu durumlardan birini yaşayan kişilerde gözlük veya kontakt lens kullanımıyla görüntüyü netleştirebiliriz’’ dedi.

Glokom neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? 

Doç. Dr. Berker Bakbak, halk arasında ‘Göz Tansiyonu' ya da ‘Karasu Hastalığı' olarak bilinen glokomun göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi üzerine ortaya çıktığını ifade ederek, “Buna bağlı olarak kişinin görme alanı yavaş yavaş daralır. Sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görme ve televizyon izlerken göz etrafında ağrı glokom belirtileridir. Göz muayenesinde erken teşhis edildiğinde görme kaybına sebebiyet vermeden göz damlası, yağ lazer ve cerrahi müdahale ile rahatsızlık tedavi edilebilir” diye konuştu.

Katarakt neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Kataraktın, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıyla her yaşta görülebildiğini dile getiren Doç. Dr. Bakbak, “Kişi buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görür. Katarakt rahatsızlığının yaşı yoktur. Yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır. Işığa hassasiyet, çift görme, okuma zorluğu, gece görüşünde bozulma, renklerde soluklaşma veya sararma, gözlük numaralarının sık değişmesi en önemli belirtileridir. Katarakt ilaç veya gözlükle tedavi edilmez. Modern teknikler ile günümüzde katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak kişi aynı gün evine dönebiliyor. Katarakt ameliyatı sırasında hastalara akıllı mercek takılabilir. Bu sayede hastalar aynı seansta hem katarakt problemlerine hem de uzak ve yakın görme problemine çözüm bulabilirler” şeklinde konuştu.

Retina dekolmanı neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Doç. Dr. Bakbak, retina dekolmanı rahatsızlığının retinada oluşan yırtık veya delikler nedeni ile gelişerek sıklıkla yüksek miyop hastalarında görüldüğünü, tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabileceğini kaydetti. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilen rahatsızlığın ışık çakması, sinek uçuşması, ani görme kaybı gibi belirtilerin en büyük habercisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bakbak, “Erken teşhis, detaylı muayene, zamanında ve en önemlisi doğru tedavi ile görme kaybına varabilecek sonuçları engellemek mümkündür.’’ İfadelerini kullandı. 

Kaynak: www.yeniakit.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.