Görmenin geleceği tepemizde, iki kez göz kırpıyor ve kontak lensiniz görüntüyü sizin için yakınlaştırıyor.
Yeni Bilimsel Buluş: Göz Kırpışıyla Görüntüyü Yakınlaştıran Kontak Lens
Görmenin geleceği tepemizde, iki kez göz kırpıyor ve kontak lensiniz görüntüyü sizin için yakınlaştırıyor.
O uzaktaki kuş sürüsünü tespit etmek için kullandığınız kameralarda veya dürbünlerde daha fazla yakınlaştırmanın gerekmediği bir gelecek hayal edin.
Bu gelecek beklenenden daha yakın olabilir, çünkü ABD'deki California Üniversitesi San Diego'dan Joe Ford liderliğindeki mühendislik bilimcileri, iki kez göz kırptığınızda zumlayarak görüntüyü yakınlaştırabilen bir kontak lens yarattılar. Bu lensin zumlama komutları tamamen göz hareketleri tarafından kontrol ediliyor.
Nasıl yaptılar?
En basit şekliyle, yukarı, aşağı, sola, sağa, göz kırpma, çift göz kırpma gibi göz hareketlerimizin yarattığı elektrookülografik sinyalleri ölçtüler ve sonra doğrudan bu hareketlere tepki veren yumuşak bir biyomimetik mercek yaptılar.
İnsan yapımı olan biyomimetik lensler veya materyaller adından da anlaşılacağı gibi doğal mimikleri taklit ederler. Doğal bir tasarım düzenine bakarak geliştirilmişlerdir.
Elektrookülografi, göz hareketlerini izlemek ve kaydetmek için kullanılan bir tekniktir.
Bilim adamları işte tüm bunlar üzerinde çalışarak göz hareketleriyle verilen sinyallere bağlı olarak odak uzunluğunu değiştirebilen bir lens geliştirdiler.
Tabiri caizse, “göz açıp kapayana kadar yakınlaştıran” bir lens yarattılar. Daha doğrusu, iki kez göz kırpınca zumlayan bir lens...
James Bond’vari bir buluş!
Lensin çalışmasının görüşle ilgisi yok
Belki de daha inanılmaz olanı, bu lensin görüşe bağlı olarak çalışmıyor oluşu. Yani aslında odak noktasını değiştirmek için görmeye ihtiyacı yok.
Hareketin ürettiği elektrik sayesinde görüntü değişiyor. Böylece, göremeseniz bile, iki göz kırpma hareketinizle lensle görüntüyü yakınlaştırabiliyorsunuz.
Araştırmacılar neden bu lensi yarattılar?
Çok havalı olmasının yanı sıra, aslında bilim adamları bu buluşlarının “görsel protezler, ayarlanabilir gözlükler ve gelecekte uzaktan çalıştırılan robotikler” alanlarında yardımcı olacağını umuyorlar.
Her durumda bu buluş çok takdire şayan ve biz de insanlığa faydalı olmasını dileriz.
İlgili Galeriler