Oftalmik Yapay Zeka ve İnsan Sağlığı Merkezi yeni ve gelişmiş tedavi seçenekleri için kapı açıyor
Oftalmik Yapay Zeka ve İnsan Sağlığı Merkezi yeni ve gelişmiş tedavi seçenekleri için kapı açıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaleti Miami’de bulunan Mount Sinai Medical Center Tıp Okulu, yapay zekayı daha hızlı teşhis ve tedavi sunmak için geliştirmeye adamış Oftalmik Yapay Zeka ve İnsan Sağlığı Merkezi'ni açtı.
Mount Sinai tarafından yayınlanan basın bültenine göre, merkez New York'ta türünün ilk örneği ve göz hastalığı için daha erken teşhis ve sistemik sağlık koşullarının yenilikçi risk değerlendirmesi oluşturularak hasta bakımını yeniden şekillendirmeye çalışıyor.
Mount Sinai, yapay zekayı stajyer ve hekim eğitimine, araştırmasına ve göz hastalıklarının ve durumlarının hızlı teşhisi için klinik ortama dahil ediyor. Hızlı teşhis için hedeflenen bazı göz hastalıkları arasında maküler dejenerasyon, diyabetik retinopati, glokom, hipertansif retinopati, sistemik durumlar ve retinal tümörler yer alıyor.
Mount Sinai basın açıklamasında hızlı teşhisin önemi vurgulandı. "Erken teşhis ve müdahale görme kaybını ve aynı zamanda kalp krizi ve inmeyi önleyebilir, çünkü çeşitli göz koşulları kardiyovasküler ve nörolojik sorunlarla bağlantılıdır."
New York Mount Sinai Göz ve Kulak Hastanesi (NYEE) ve Mount Sinai Health System oftalmoloji başkanı merkezinin direktörü James C. Tsai yaptığı açıklamada Oftalmik Yapay Zeka ve İnsan Sağlığı Merkezlerinin açılışını yaptıklarını duyurdu.
Tsai, "Departmanımız, yapay zeka ve İnsan Sağlığında oftalmik inovasyonun ön saflarında yer almaktan ve en umut verici teknolojilerin onaylanmasında ve uygulanmasında kritik bir rol oynamaktan heyecan duyuyor" dedi. "Merkez'in toplum temelli sağlıkta devrim yaratmaya ve dönüştürmeye yardımcı olacağını, böylece kaliteyi ve eşit bakımı artıracağını tahmin ediyoruz. Toplum temelli oküler rahatsızlıkların daha zamanında teşhis edilmesi ve sevk edilmesinin yanı sıra, yakın tarihli araştırmalar kardiyovasküler risk faktörlerinin retinal fundus fotoğraflarının yapay zeka kılavuzluğunda analizinden belirlenebileceğini gösterdiğinden, gelecekte kardiyovasküler sağlığı daha iyi tahmin edeceğiz. Tıpta başka hiçbir uzmanlık, kardiyovasküler ve nörolojik sistemlerin bu kadar engelsiz bir şekilde görülmesine ve değerlendirilmesine izin vermiyor.”
Merkez, bir tele-retina programı, oftalmoloji tele-konsültasyon programı ve göz yaralanması hizmeti dahil olmak üzere 3 alanda AI modellerini uygulayacak.
Tele-retina programında, birinci basamak hekimleri, yüksek kaliteli dijital kameralar tarafından yakalanan retina görüntülerini, NYEE retina uzmanlarının erişebileceği ve teşhis koyabileceği bir teknoloji platformuna yüklüyor.
Tele-oftalmoloji konsültasyon pilot programı, göz acilleri olan hastalara, gelişmiş teletıp platformlarını kullanarak hızlı teşhis sağlıyor. Bu program, göz doktorları ile yüz yüze yapılan konsültasyonlara dayanmadığı için hızlandırılmış tedavi fırsatı verebiliyor.
Icahn Mount Sinai Yapay Zeka ve İnsan Sağlığı Dekanı Thomas J. Fuchs, basın açıklamasında AI ilerlemelerinin önemini yineledi.
“Yapay Zeka, özellikle hastalara sağlık hizmeti sunma biçimimizde toplumumuz için devrim yaratıyor. Oftalmoloji, bu değişimin ön saflarında yer alıyor çünkü görüntü alanı, modern derin öğrenmeye dayalı yapay zekaya son derece uygun. Mount Sinai'de, hastanelerimizi ziyaret eden neredeyse her hasta için bakımı büyük ölçüde iyileştirecek yapay zeka odaklı bir oftalmoloji vizyonunu gerçekleştirebiliriz," dedi Fuchs.
AI ayrıca, akut göz felci geçiren hastaların teşhis ve tedavisini hızlandırmak için Mount Sinai'nin Göz Felci Hizmetini genişletecek. Şu anda, yüksek çözünürlüklü optik koherens tomografi (OCT) retina taramaları birkaç farklı acil serviste alınmakta ve acil tanı koymak ve nöroradyoloji ekibini intra-arteriyel tromboliz tedavisi ile acil inme tedavisi gerektiği konusunda uyarmak için nöbetçi retina uzmanlarına gönderilmektedir.
Mount Sinai'ye göre araştırmacılar, son teknoloji AI algoritmalarını geliştirip kullanarak bu veri gömülü görüntüleri analiz edecek ve bu bulguları Icahn Mount Sinai'de bulunan yüksek verimli genotipleme verileriyle birleştirecek.
Ayrıca Mount Sinai, bunun "göz hastalıklarının patofizyolojisi hakkında bilgi sağlayabilen, göz hastalığındaki sağlık hizmetleri eşitsizliklerini vurgulayabilen, hastalığın erken başlangıcını ve ilerlemesini tahmin edebilen, hastalıkları ve tedaviye yanıtı daha iyi izlemeye yardımcı olan benzersiz oküler biyobelirteçlerin geliştirilmesine yardımcı olacağını" belirtiyor.
Kaynak: www.ophthalmologytimes.com
İlgili Galeriler