Sağlık Bakanlığı resmi sosyal medya hesabı üzerinden” Göz sağlığınız için internetten lens satın almayın!” uyarısı ile bir spot duyuru ve görsel yayınladı.
Sağlık Bakanlığımızın kamu sağlığını koruma adına yapmış olduğu bu faaliyetlerini sivil toplum kuruluşları olarak destekliyoruz
GÖZ VE GÖRME SAĞLIĞINIZ İÇİN OPTİK ÜRÜNLERİNİZİ SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN PERİYODİK OLARAK DENETLENEN OPTİSYENLİK MÜESSESELERİNDEN ALINIZ
İŞPORTA VE İNTERNET (E-TİCARET) OPTİSYENLİK MÜESSESESİ DEĞİLDİR.
İşporta ve İnternet satışı başta körlük dâhil kalıcı sağlık problemlerine, kamu sağlığının bozulmasına ve kısıtlı kamu sağlık bütçesinin artmasına uzantısında israfa sebep olur.
MESLEKİ MEVZUATIMIZA GÖRE İNTERNET ÜZERİNDEN OPTİK ÜRÜN SATIŞI YASAKTIR. Gözlükçüler olarak KAMU SAĞLIĞININ KORUNMASI ADINA Hekim reçetesi ile satılan hiçbir optik ürünün internet üzerinden satışını istemiyoruz.
Defakto uygulamalara kesinlikle izin verilmemelidir.
Kontakt lens, kornea ile temas eden, göz, görme sağlığı açısından, kullanım ve hijyen konusunda, hastanın, optisyen/Gözlükçü tarafından bizatihi enforme edilmesi gerekli bir tıbbi cihazdır. Özel meslek kanunumuza göre Kontak lensin sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilmektedir. İnternet sitesi optisyenlik müessesesi değildir. Hasta, yasa gereği, kontakt lens reçetesi ile optisyenlik müessesesine müracaat ederek, gözlükçü/Optisyenden kontak lens satın alabilir. Reçetesi, optisyenlik müessesesinde reçete kayıt defterine kayıt edilir. Kontak lens reçetesi bir sene geçerlidir. İnternet sitesine reçete ile başvurulması, yasa hükümlerini karşılamaz. Böyle bir uygulama, ileriki dönemde, hastanın hekime ve optisyenlik müessesesine uğramadan, internet üzerinden kontak lens temin etmesine sebep olacaktır. Kontrolleri ve göz sağlığı aksayacaktır.
İnternet üzerinden sahte kayıt dışı, miyadı dolmuş ürünler pazarda yer almaktadır. SAHTE ÜRÜNLER KALICI GÖRME KAYIPLARINA SEBEP OLABİLİR Optisyenlik müessesesinde taklit sahte ürün olmaz. Çünkü Sağlık bakanlığı tarafından senede en az iki kez periyodik olarak denetlenmektedir. Gözlük cam ve çerçeveleri karekod sistemi ile takibi yapılmaktadır. TTCK tarafından kontak lens içinde ürün takip sistemi için bir çalışma yürütülmektedir. 2017 yılı içerisinde hayata geçirilecektir.
İnsanın göz ve görme sağlığı üzerinden pazarlamacılık yapılamaz.
Gözlükçülük/Optisyenlik bir formasyon mesleğidir. Ülkemizde gözlükçülük mesleki mevzuat olarak; Eczacılık, hekimlik gibi diğer sağlık meslekleri benzer düzenlenmiştir. Özel meslek kanunu vardır. Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde faaliyet gösterir.
Tüm sağlık mesleklerinde olduğu gibi;5193 sayılı optisyenilk hakkındaki meslek kanunumuzun amaç bölümünde, toplumun ve fertlerin sağlığı, gözlükçülere emredilmiştir. İnternet üzerinden satış, ticaret mantığıdır. Mesleğimiz sağlık mesleğidir. Gözlükçüler olarak, İşporta ve İnternet üzerinden reçete ile satılan optik ürünlerin satışını kesinlikle istemiyoruz. Bu defakto uygulamalar sağlık problemlerine yol açtığı gibi mesleğimize olan güven ve saygıyı da azaltıyor. İşporta ve İnternet Optisyenlik müessesesi değildir. İnternet ve işporta üzerinden satış yapılarak kamu sağlığı korunamaz.
Gözlükçülük/Optisyenlik alanında Avrupa bize örnek olamaz. AB ülkelerinin çoğunda ticaret mesleği olarak düzenlenmiştir. Birçok ülkede de ticaret ve sağlık karma meslek olarak uygulanmaktadır.
Yasa gereği, Her türlü gözlük camı, gözlük çerçevesi, renkli ve numaralı kontak lens, IOL, LVA, hekim reçetesi ile sadece optisyenlik müesseselerinde satışına izin verilen ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen tıbbi cihazdır.
Sağlık hizmeti sunan Optisyenlik müesseselerini mağaza, hastayı müşteri, İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen gözlüğü mal olarak kabul eden tüccar zihniyeti reddediyoruz.
Göz sağlığınız için optik ürünlerinizi Sağlık Bakanlığı tarafından periyodik olarak denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınız.
TAYLAN KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu
Eğitim Komisyonu Başkanı
İlgili Galeriler
Reklam Kurulu, söz konusu ihlal ilk kez yapıldığında 6 bin 34 liradan 241 bin 413 liraya kadar idari para cezası uygulayabiliyor. İhlalin bir yıl içinde tekrarı halinde ise ceza on kat artırılabiliyor.