Göz Sağlığınızla İlgili Merak Edilen Sorular

Yaz aylarında güneşin çok etkili ve parlak olduğu zamanda güneş gözlüksüz dışarı çıkmayınız.

Göz Sağlığınızla İlgili Merak Edilen Sorular
20 Temmuz 2019 Cumartesi 11:00

Göz Sağlığınızla İlgili Merak Ettikleriniz

Gözlerimizi dış etkenlerden korumak, gözle ilgili problemleri tanımak ve önlem almak için yapılması gerekenleri kaleme aldık.

Op. Dr İlker Yalçın (*)

Göz sağlığını korumak için neler yapmalı?

Yaz aylarında güneşin çok etkili ve parlak olduğu zamanda güneş gözlüksüz dışarı çıkmayınız.

• Sigaranın diğer organlarımıza olduğu gibi gözümüze de olumsuz etkileri vardır, sigara içmeyiniz.

Bol bol C vitamini tüketin, katarakt riskini azaltmaktadır. Bol sebze ve meyve tüketin, göz sağlığınızda olumlu etkileri vardır.

Gözde yanmanın sebepleri nelerdir?

Gözlerde yanma herhangi bir hastalık olmamasına rağmen çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Bazen gözyaşınız, göz kapaklarınız, göz yüzeyini örten beyaz zar veya kornea ilgili bazı hastalıklar da bu duruma neden olabilir. Göz yanmasına sebep olacak olası birçok sebep vardır. Göz yanmasına sebep olacak çevre faktörlerinden bahsedecek olursak; duman, toz, kirli hava, şampuan, sabun ve buna benzer birçok etken göz ile temasa geçtiğinde yanma oluşur. Göz yanmasına sebep olan faktörler göz ile ilgili ciddi sonuçlar ortaya çıkarmaz. Bol su ile yıkayıp gözü biraz dinlendirmek yeterlidir. Eğer yanma günlerce devam ederse mutlaka bir göz doktoruna başvurunuz.

Gözlerde kanlanma hangi hastalığa işaret eder?

Göz kanlanması ihmale gelmeyecek bir göz rahatsızlığıdır. Zamanla geçer diye beklenilecek bir rahatsızlık değildir. Çok nadir olarak, gözde bulunan konjoktiva yüzeyinde damarların genişlemesine bağlı olarak çatlamalar ve bu çatlamalara bağlı olarak kanlanmalar meydana gelebilir. Ani çıkışlı göz tansiyonu, alerjik durumlar, göze giren yabancı cisimler, güneşe maruz kalma gibi birçok neden göz kızarıklığı nedenlerindendir. Oluşum sebebine göre tedavi yöntemi farklı bir yol izler. Her birinin tedavi süreci ve şekli birbirinden farklıdır.

Gözlerde tik olmasının sebebi nedir?

Gözlerdeki tik genellikle sıkıntılı dönemlerde görülürler. Gözle ilgili herhangi bir hastalığa işaret etmezler. Kendiliğinden geçmiyor ve sizi çok rahatsız ediyorsa bir sinir hastalıkları uzmanına görünmenizi tavsiye ederim.

Gözaltlarında morlukların tedavisi nedir?

Gözaltı morlukları genellikle kalıtsaldır. Çoğunlukla koyu tenli kişilerde daha belirgin olan bir problemdir. Gözaltı morluğu doğuştan, damarların cilde yakın olmasından, cilde renk veren hücrelerin çokluğundan ya da sonradan meydana gelen gözaltı morlukları sigara, alkol ve uyuşturucudan dolayı kaynaklanabilir.

Bilgisayara bağlı göz problemleri ve çaresi nedir?

İnsanın net görebilmesi, gözün enfeksiyonlara karşı korunması ve göz yüzeyinin kayganlaştırılması için belli bir miktar göz yaşına ihtiyaç vardır. Bu gözyaşı gözün üst dış kısmındaki ve kapakların iç yüzeyini örten zardaki bezlerden salgılanır ve burun tarafındaki pınarcıklardan buruna aktarılır. Gözyaşının göz üzerinde düzenli dağılımı için göz kırpma refleksine gerek vardır. Günümüzde sık kullanılan bilgisayar monitörleri ve diğer monitörlü araçlar göz kırpma refleksini azaltarak kuruma meydana getirirler. Hasta bu durumda gözünde yorgunluk, yanma, batma, ışığa duyarlılığın artışı gibi şikâyetler hisseder. Tedavide planlı çalışma, belli aralıklarla dinlenme, yüzü ılık suyla yıkama ve gerekirse gözyaşı destekleyici ilaçlar önerilir. Ayrıca monitörden gelen ışınlar yansımalara yol açarak gözü rahatsız eder. Bunu engellemek için koruyucu filtreler ya da antirefle camlı gözlüklerin kullanılması gerekir.

Ani görme kayıplarının sebepleri nelerdir?

Ani görme kaybına yol açan birkaç hastalık vardır. Bunlardan ilki ani göz içi basıncı yükselmesidir. Özellikle loş ortamlarda ve sıkıntılı zamanlarda meydana gelen bu durumda göz içi sıvısının gözü terk ettiği bölge tıkanır, göz içi basıncı yükselir, göz ağrısı, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetler meydana gelir. İkinci durum kafa içi basınç artışıdır.

Bu durumda baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetler görme bozukluğundan daha fazla dikkati çeker. Üçüncü olarak beyin damar hastalıklarında meydana gelen ani görme kaybıdır. Bu duruma da diğer şikâyetler pek fazla katılmayabilir. Migren hastalığı olanlarda da bahsetmiş olduğunuz şikâyetler meydana gelir.

Son olarak gözün sinir tabakasını etkileyen hastalıklar yönünden incelenmesi gerekir. Kısaca söylemek gerekirse bahsetmiş olduğunuz durum ciddi bir durum olup derhal tanısının konması lazımdır. Bu amaçla öncelikle bir göz doktoruna görünüp daha sonra gerekiyorsa nörolog veya beyin cerrahı tarafından değerlendirilmeniz uygun olur.

*Göz Hastalıkları Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

Kaynak: www.salom.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bektas - 3 yıl önce
bazende