Göz sulanması bazen çok ciddi problemlerin de işareti olabilir.
Göz Sulanması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Gözyaşı gözlerin yağlanması ve göz içindeki ve etrafındaki yabancı maddelerin atılması için oldukça önemlidir, fakat göz sulanması yerine göre ciddiye alınmayacak bir sıkıntı olabilirken bazen çok ciddi problemlerin de işareti olabilir.
Göz sulanmasının nedenleri
Alerjiler
Göz alerjisi, göz sulanmasının en yaygın nedenidir. Polen, hayvan kepeği, toz gibi yabancı maddeleri düşman olarak algılayan vücut buna tepki verir ve histamin salgılamaya başlar. Bu durumda gözlerde sulanma, kaşıntı, kanlanma veya şişme ortaya çıkabilir.
İlaçlar
En önemli nedenlerden biri de ilaçlardır. Göz sulanmasına neden olan bazı ilaç çeşitleri şunlardır:
- Epinefrin
- Kemoterapi ilaçları
- Göz damlaları
- Enfeksiyonlar
Herhangi bir iltihap, enfeksiyon veya göz sulanmasına neden olabilir.
Göz yaşı kanalının tıkanması
Gözyaşı kanalları gözyaşı üretmez fakat göz yaşını dışarı atar. Gözyaşı normalde göz kapağının yakınındaki burun içindeki ince kanallar aracılığıyla atılır. Bu gözyaşı kanalları bir şekilde bloke olursa göz sulanması ortaya çıkabilir.
Göz yaşı kanalının gelişmemiş olması
Bebeklerde göz sulanmasının en yaygın nedeni henüz tam olarak gelişmeyen bu gözyaşı kanallarının bloke olmasıdır. Gözyaşı kuruduğunda çapaklanabilir fakat bu bir enfeksiyon belirtisi değildir. Birkaç ay içinde bloke olan gözyaşı kanalları kendiliğinden açılır.
Diğer Yaygın Nedenler
- Nezle
- Gözyaşının üretiminin azalması
- Alt göz kapağının dışa dönmesi
- Göz kapaklarının dışa kıvrılması
- Göze giren yabancı maddeler
- Saman nezlesi
- Göz kanallarının enfeksiyonu
- Göz nezlesi
- Trahoma
Göz sulanması belirtileri
Göz sulanması şu belirtilerle birlikte kendini gösterebilir:
- Gözlerde kanlanma
- Gözlerde yanma
- Gözlerde kaşınma
- Görsel hassasiyetin azalması
- Göz kapaklarının şişmesi
- Gözlerde ağrı
- Göz akıntısı
- Göz etrafında kabuklanma
Göz sulanması tedavisi:
Göz Damlaları
Göz damlaları özellikle gözlerin aşırı kurumasının neden olduğu göz sulanmaları için kullanılırsa etkili olmaktadır. Göz damlaları gözlerin nemlenmesini sağlayarak daha az göz yaşı üretimini sağlar. Göz damlaları günde 4 kez ve her defasında 3'er damla olarak kullanılır.
Antihistamin kullanmak
Göz sulanması çoğu zaman alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkar.Antihistamin ya da alerjik haplar almak alerjilerin neden olduğu göz rahatsızlıkları için oldukça etkilidir. Yetişkinler için her 4-6 saatte bir 25-30 gramlık antihistaminler almak tavsiye edilir. Bazı kişilerde bu ilaçlar midede hasara neden olabilir. Böyle durumlarda ilaçlar sütle ya da yemekle beraber alınmalıdır.
Kontakt lensleri çıkarmak
Eğer göz sulanmaları kesilmiyorsa ve lens kullanıyorsanız lenslerinizi çıkarmanız gerekir. Kontakt lensler göz sulanmasını şiddetlendirerek göz damlalarının etkisini de ortadan kaldırır.
5. Temiz ve ıslak bir bezle gözleri silmek
Eğer gözünüze yabancı bir madde ya da toz kaçtığını düşünüyorsanız bir bezi ıslatarak hafifçe zarar gören gözünüzü silin. Bu işlem için el ve parmaklarınızı kullanmayın çünkü ellerde bakteri bulunabilir ve bu şekilde gözle temas edilirse gözdeki enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.
Sıcak kompres uygulamak
Sıcak kompres gözdeki yabancı maddenin atılmasını aynı zamanda gözyaşı kanallarını bloke eden toksinlerin de atılmasını sağlar. Ayrıca göz sulanmasının neden olduğu kızarma ve hasrında ortadan kaldırılmasını sağlar. Sıcak kompres temiz bir bezi sıcak suyla ıslattıktan sonra 15 dakika kadar göz üzerinde tutarak yapılabilir.
Gözleri korumak
Tüm bu tedavilere rağmen gözleri korumak en önemli önlemdir. Bunun için gözler sürekli ve düzenli olarak temiz su ile yıkanmalıdır. Özellikle yaz aylarında güneşli havalarda gözlerimizi UV ışınlarından korumak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaçınmak için başkalarına ait göz damlaları, makyaj malzemeleri ya da havlu kullanılmamalıdır.
Kaynak: www.sabah.com.tr
İlgili Galeriler