Gözünüzü kaşımayın, ovalamayın.
Gözler yorgunluktan, tozdan kaşınabilir. Ancak ovalamamak ilk şarttır.
GÖZ KAŞINTISININ SEBEPLERİ
YABANCI MADDELER
Göze giren yabancı bir madde, kuru hava ya da kirpik batması gibi problemlerden kaynaklı sulanma ve kaşıntı oluşturarak göz sağlığı kısa süreliğine negatif etkilenebilir.
GÖZ KURULUĞU
Özellikle gözü nemlendirmek ve korumak önemlidir. Göz hekiminin önerilerini alarak, özellikle soğuktan ve rüzgardan korumak gerekir.
KORNEANIN ÇİZİLMESİ
Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle oluşan durumdur. Göze sert bir cismin çarpması, göz enfeksiyonu ya da yabancı maddenin kaçması sebebiyle meydana gelen haldir.
GÖZ ENFEKSİYONU
Mantar, virüs, bakteri gibi yabancı organizmaların gözde çoğalması ile oluşan enfeksiyon halidir. Göz sulanması ve göz kaşıntısına neden olmaktadır. Korneanın zarar görmesi bile söz konusu olmaktadır.
KONTAKT LENSLER
En fazla kontakt lenslerin gözde unutulması neticesinde meydana gelmektedir. Kaşıntı, kızarıklık ve sulanma oluşturmaktadır.
GÖZ KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?
ALERJENLERDEN KAÇININ
Sabahın erken ve akşamın erken saatlerinde polen sayısı doğada her zaman fazla olmaktadır. Özellikle evdeyseniz pencereleri kapatın, klima kullanmayın ve tozsuz bir yerde kalmaya dikkat gösterin.
KÜFÜ ENGELLEYİN
Evin içinde havasızlıktan ve pislikten oluşan küf oluşumunu önlemelisiniz. Özellikle banyoda yer alan küflerden anında kurtulmalısınız.
GÖZÜ OVALAMAYIN
Mutlaka gözünüzü kaşımayın, ovalamayın. Yalnızca açıp kapatın hızlı hızlı bu hareketi yineleyin. Fakat ne olursa olsun elinizi kesinlikle gözünüze sürmeyin.
SOĞUK UYGULAMA
Sıcak ve ılık kompres yapmayın. Asla ve asla sıcak çay kompresi uygulamayın çünkü sıcak mikrop arttırır. Özellikle soğuk buz kompresi yapmanız faydalı olacaktır. Buz torbasını havluya ya da ince bir beze sarıp doğrudan gözünüzün üstüne ve etrafına uygulayın.
Kaynak: www.haber365.com.tr
İlgili Galeriler