Gözlerdeki Bu Belirtiler Birçok Hastalığı Ele Veriyor

Gözler, vücudumuzda yanlış giden her şeyle ilgili bilgi verebilen bir organımızdır. Birçok doktora göre gözlerde görülen sarılık, morluk, göz kapağı düşüklüğü birçok hastalığın habercisi olabilir.

Gözlerdeki Bu Belirtiler Birçok Hastalığı Ele Veriyor
16 Eylül 2024 Pazartesi 10:35

Gözlerdeki Bu Belirtiler Korkunç Hastalıkları Ele Veriyor

Gözler, vücudumuzda yanlış giden her şeyle ilgili bilgi verebilen bir organımızdır. Birçok doktora göre gözlerde görülen sarılık, morluk, göz kapağı düşüklüğü birçok hastalığın habercisi olabilir. Peki nasıl? Gözler hangi durumda bir hastalığın habercisidir? Gözaltı morlukları ciddi bir sağlık problemi midir?

Gözler, vücudumuzda yanlış giden her şeyle ilgili bilgi verebilen bir organımızdır. Birçok doktora göre gözlerde görülen sarılık, morluk, göz kapağı düşüklüğü birçok hastalığın habercisi olabilir. Peki nasıl? Gözler hangi durumda bir hastalığın habercisidir? Gözaltı morlukları ciddi bir sağlık problemi midir?

Genel sağlıkta gözler, adeta vücudun içinin aynasıdır! Birçok doktora göre gözler genel sağlık hakkında önemli ipuçları verir. Karaciğerden kalbe kadar birçok hastalığın habercisi olabilecek olan gözler, bazen ciddi hastalıkların da önemlini almak için önemli bir kriterdir. Peki, gözler hastalığı nasıl haber verir?

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, göz sağlığımızın genel sağlığımız hakkında önemli ipuçları verdiğini belirterek, gözlerde meydana gelen bazı değişikliklerin masum olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabileceğini vurguladı. Gözlerimizdeki bu değişikliklerin neleri işaret edebileceğine dair önemli bilgiler paylaştı. Hangi durumlarda sağlığın bozulduğunun habercisi olacağını açıklayan Derya Uludüz, bazı durumlarda dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. İşte Doktor Uludüz tarafından yapılan o önemli açıklama…

Dikkat! Bu belirtiler sağlığınızın bozulduğunu gösteriyor

Prof. Dr. Derya Uludüz, gözlerdeki bazı değişikliklerin altta yatan ciddi sağlık sorunlarının erken belirtileri olabileceğine dikkat çekti. Bu değişimleri ise şöyle sıraladı:

Göz beyazının sararması: Genellikle karaciğer sorunlarının, özellikle hepatit, safra taşı veya karaciğer sirozu gibi ciddi durumların belirtisi olabilir.

Göz altı morlukları: Sıklıkla yorgunluk ve uykusuzlukla ilişkilendirilen göz altı morlukları, demir eksikliği anemisi gibi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Göz kuruluğu: Sürekli kuruluk hissi, Sjögren sendromu gibi otoimmün hastalıkların belirtisi olabilir. Ayrıca yaşlanma, hormonal değişiklikler ve uzun süre ekran başında kalma da bu durumu tetikleyebilir.

Ani görme kaybı veya bulanık görme: Retina dekolmanı, optik nörit, migren atakları veya inme gibi acil tıbbi müdahale gerektiren durumların işareti olabilir.

Gözlerde Kanlanma: Basit bir tahriş nedeniyle meydana gelebilecek olan göz kanlanması aynı zamanda glokom, hipertansiyon veya diyabet gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.

Göz kapağı düşüklüğü: Estetik mi, ciddi bir sorun mu?

Göz kapağı düşüklüğü (pitoz), çoğunlukla yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak görülse de altında yatan ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Prof. Dr. Uludüz, bu durumun kas ve sinir hasarından, nörolojik hastalıklara veya beyin tümörlerine kadar birçok nedeni olabileceğini belirtirken, özellikle göz kapağı düşüklüğü aniden gelişirse, acil tıbbi müdahale gerekebileceğini aktardı. Göz kapağı düşüklüğünün nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Yaşlanma: Genellikle iki taraflı ve simetrik olarak görülen göz kapağı düşüklüğü, yaşlanmanın doğal bir sonucu olabilir.

Kas ve sinir hasarı: Göz kapağını kaldıran kas veya sinirlerdeki hasar, düşüklüğe neden olabilir. Göz veya kafa bölgesine alınan darbeler de bu duruma yol açabilir.

Nörolojik hastalıklar: Pitoz, myastenia gravis gibi kasların sinir uyarılarına duyarlılığını azaltan nörolojik hastalıkların erken bir belirtisi olabilir.

Tümörler: Beyin veya göz çevresinde gelişen tümörler, sinir ve kaslara baskı yaparak tek taraflı göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir.

Göz ağrısına dikkat: Beyin problemlerini işaret edebilir!

Göz ağrısı, çoğu zaman göz yorgunluğu, alerji veya basit enfeksiyonlarla ilişkilendirilse de bazı durumlarda ciddi beyin hastalıklarının belirtisi olabilir. Prof. Dr. Uludüz, özellikle uzun süre geçmeyen veya diğer nörolojik belirtilerle birlikte görülen göz ağrısının acil tıbbi müdahale gerektirdiğini belirtti.

Migren: Tek taraflı göz ağrısı, migrenin bir belirtisi olabilir ve beyin damarlarının genişlemesi sonucu ortaya çıkar.

Optik nörit: Gözün arkasındaki görme sinirinin iltihaplanmasıdır ve genellikle Multipl Skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarla ilişkilidir.

Beyin tümörleri: Göz sinirlerine baskı yaparak kalıcı ve şiddetli göz ağrısına neden olabilir.

Glokom: Göz içi basıncının artması sonucu ani gelişen şiddetli göz ağrısı ve bulanık görme ile kendini gösterebilir.

Küme Baş Ağrısı: Özellikle göz çevresinde yoğunlaşan, şiddetli ve tek taraflı bir baş ağrısı olarak ortaya çıkar ve acil müdahale gerektirir.

Kaynak:www.gazetehudut.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.