Göz doktorları, gözleri korumak için ekran parlaklığını azaltmak ve harf boyutunu artırmak gibi bazı önleyici tedbirler önermektedir.
Gözlerimi Cep Telefonu Ekranından Nasıl Korurum?
Evden çıkmadan önce yanımıza aldığımız ilk şey nedir diye sorsak, eminiz ki çoğunluğun cevabı cep telefonu olacaktır.
Hayatının bu noktasında kimin cep telefonu yok ki? Bu cihazlar bizim harici hafızamız, rehberimiz, sekreterimiz, çalışma aracımız ve eğlence şeklimiz haline geldi. Önemi göz önüne alındığında, günün bir noktasında telefonumuzdan ayrılmamız zor oluyor.
İstatistiklere göre günde yaklaşık 344 kez cep telefonumuzu kontrol ediyoruz. Her 4 dakikada bir aşağı yukarı. Günde yaklaşık üç saat cep telefonu ekranımızın önündeyiz. Bu gerçekle karşı karşıya kalan pek çok kişi, telefon ekranının verebileceği zararlardan gözlerini nasıl koruyacağını merak ediyor.
Göz doktorları, gözleri korumak için ekran parlaklığını azaltmak ve harf boyutunu artırmak gibi bazı önleyici tedbirler önermektedir. Başka bir öneri, cihazla aranızda en az 40 cm bir mesafeyi korumaktır. Görüşü çok fazla etkileyen mavi ışık emisyonunu azaltmak için telefonun gece modunu etkinleştirmek, ayrıca gözlük kullanmıyor olsanız bile mavi ışık geçirmeyen Bluecut camlı bir gözlük kullanmanız öneriliyor. Ekran rengi ne kadar sıcaksa gözlere o kadar az zarar verdiğini onaylıyorlar.
Telefon ekranının önünde çok fazla zaman geçirenlerin gözlerini nemlendirmek için bilinçli olarak göz kırpmaları önerilir. Ekran kullanımının neden olduğu görsel yorgunluktan şikayetçiyseniz, suni gözyaşı damlaları gözleri nemli tutmada çok etkilidir. Göz doktorları da bu küçük ekranlarda tüm filmlerin izlenmesini önermiyorlar.
Göz hekimleri, altı ila 18 yaş arasındaki çocukların her yıl bir göz muayenesi olmasını tavsiye ediyor. Bu yaştan sonra iki yılda bir yapılması yeterlidir. Daha küçük çocuklar altı aylıktan itibaren ve ilk kez okula gitmeden önce muayene edilmelidir.
İlgili Galeriler