"Gözlükçü başına düşen nüfus sürekli düşmektedir."

Bir optisyen ya da gözlükçüye zincirler içinde biçilen rol işçi olarak çalışmaktır.

"Gözlükçü başına düşen nüfus sürekli düşmektedir."
09 Haziran 2016 Perşembe 16:46

Türkiye’nin Optisyen İhtiyacı Yok, İstihdam İhtiyacı Vardır

2004 yılında yenilenen meslek kanunumuzda, gözlükçülük mesleğini icra edenlerin Türk vatandaşı olma şartı kaldırıldı. 23 gözlükçü derneği mesul müdürlüğü istemedi. Tek bir dernek AB müktesebatı, parası olmayan optisyene iş alanı açıyoruz, Türkiye’de zincir mi var? Söylemleri ile istendi ve desteklendi. Mesul müdürlük sistemi ile mesleğin mülkiyet hakkı ellimizden alınarak meslektaşlarımız işleştirildi. Mesleğin geleceğinde, optisyenlere biçilen rol sermayenin altında işçi (mesul müdür) olarak çalışmak oldu.

Mesul müdürlükle birlikte, optik sermaye zincir mağazaları ile tanıştık. Türkiye’de optisyenlik tam bir sağlık mesleği olarak düzenlemiştir. Ancak Avrupa birliğinde el sanatları ticaret sağlık karma meslek olarak düzenlenmiş ülkeler mevcuttur. 

Gözlükçülük /Optisyenlik Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, ispanya, Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi, Finlandiya, İtalya, Slovenya, İsveç, İngiltere sağlık koruma mesleği olarak düzenlenmiş.

 Avusturya, çek cumhuriyeti, Almanya, Hollanda, polonya, İsviçre, Belçika, Fransa, İrlanda, Norveç, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerde elsanatı ticaret sağlık karma bir meslek olarak düzenlenmiş.

Portekiz de hiçbir yasal düzenleme yoktur.

Sermaye zincirleri dikey büyür. Bir optisyen ya da gözlükçüye zincirler içinde biçilen rol işçi olarak çalışmaktır.

5193 sayılı ohk özel meslek kanunumuzun amaç bölümünde “toplumun ve fertlerin sağlığının korunması” yasa ile gözlükçü ve Optisyenlere emredilmiştir. Tüm sağlık mesleği mensuplarına (hekimler, Diş hekimleri, Eczacılar)  kamuda istihdam sağlanırken optisyenlerin sadece özel sektörde işçi olarak mesul müdürlüğe mahkûm edilmesi anlaşılır değildir. Optisyenlerin Kamuda istihdamı göz ve görme sağlığı açısından kalitesi daha yüksek bir sağlık hizmeti sunumuna imkân vereceği gibi, kamu kayıp ve kaçakları ile de daha etkili bir mücadelenin yürütüleceği kanısındayız.

Türkiye’de Optisyenlik programı ve eğitimi ilk olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde 1992 yılında başlatıldı. Geldiğimiz süreçte 2016 yılı itibariyle, Optisyenlik programı sayısı 52’ye ulaştı. Üniversiteler her sene 3500 üzerinde Optisyen mezun etmektedir. Bu sayı sürdürülebilir, denetlenebilir ve kontrol edilebilir değildir. Sağlık mesleğimize olan güven ve saygı azalmaktadır. Türkiye’de 5.750 faal optisyenlik müessesinin bulunmaktadır. Bütün girişim ve çabalarımıza rağmen Kamuda istihdam olanağı ihdas edilemedi. Mezun optisyenlerin tek faaliyet gösterecekleri alan perakende optisyenlik müesseseleridir.
 

İnsan gücü ihtiyacı planlaması yapılmadan, açılan programları işsiz optisyenleri istemiyoruz. Hocası eğitim kadrosu, laboratuvarı, hatta Bütün okulların aynı müfredatı takip ettiği bir ders kitabı olmayan programlarda ki eksiklikler yüzünden eğitim kalitesi düşmektedir.  

Yüksek Öğretim Kurulu’nu uyarıyoruz. Toplumu eğitiyoruz, eğitimli bir toplum yetiştiriyoruz söylemleri ile Mesleğimiz itibarsızlaştırılıyor. Bizler sağlıkçıyız. Sağlık danışmanıyız. Bu politikalar sağlık hizmeti sunumu kalitesini de düşürür halk sağlığını olumsuz etkiler. Türkiye’de pek çok alanda olduğu gibi, gözlükçülük alanında da insan gücü planlaması yapılmadan üniversite mezunu işsizler ordusu oluşturulmaktadır.

Gözlükçü başına düşen nüfus sürekli düşmektedir. Bu politika her sene hizmet sunumu verilecek vatandaş sayısı azalacağı içinde, optisyenlik müesseselerinin sonunu getirecektir.

Var olan programlarımdaki eğitim kalitesi yükseltilmeli ve tüm okullarda standart hale getirilmelidir. Kontenjanları sınırlandırılmalı, Mutlaka kamuda istihdam sağlanmalıdır. Eczaneler de olduğu gibi nüfusa göre sınırlandırma getirilmelidir.  

Taylan KÜÇÜKER

Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Dernekleri Federasyonu

Eğitim komisyonu Başkanı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Osman ato - 9 yıl önce
Sayın Admin bu kadar üniversite var,şu kadar optisyen mezun oluyor diyorsunuz,istihdam sağlanamıyor diyorsunuz,25 yıllık firma olarak ben sağlam,dürüst ekmegine yan gözle bakmayacak bi tane optisyen bulamıyorum lütfen o işsiz optisyenlerden güvenilir ve sağlam olanlar varsa bize gönderirseniz size duacı oluruz iyi günler.
Avatar
Mesut Bahtiyar Şahin - 9 yıl önce
Sizlerin bayatlamış fikirlerini okumaktan bıktık artık...Bırakın şu çok bilmişlik edebiyatını...Eğitim alarak diplomalı meslek mensubu olmanın netesi kötü..Rantınız mı azaldı, bu mesleğin önündeki en büyük engel; siz ...Lütfen gölge etmeyin