Göz Ağrısı Yaşayan Çocuğun Göz Küresinden 11 Kurtçuk Çıkartıldı
Birçok insan için, gözünüze sinek çarpması çok da önemli olmayan bir durum gibi geçiştirilir. Ancak Bitlis Tatvan’da yaşayan 10 yaşındaki bir erkek çocuğun gözüne çarpan sinek göz kapağının altına tam 11 tane larvasını bıraktı.
Tatvan'da yaşayan çocuk, birkaç gündür göz ağrısı çekiyordu. 5 Temmuz'da ailesi onu muayene için Tatvan Devlet Hastanesi Göz Polikliniği'ne götürdü ve gördükleri karşısında dehşete düştüler.
Doktorlar sol göz kapağının altında sekiz canlı sinek larvası buldular. Ertesi gün, üç larva daha buldular, oftalmoloji uzmanı Op. Halil İbrahim Ateşoğlu basına açıklamalarda bulundu.
Ateşoğlu, "Yaptığımız muayenede hastanın göz kapağının altında hareket eden canlı larvaları fark ettik ve mikroskobik inceleme ile temizledik" dedi.
Hastaneden yapılan açıklamada, çocuğun doktorlarının, iki gün önce yetişkin bir sinek gözüne çarptığında larvalarını bıraktığına düşündükleri belirtildi. Antibiyotikli göz damlalar verilen hasta taburcu edildi.
Bu tüyler ürpertici gibi gözükse de bir kişinin gözünde sinek larvası bulmak duyulmamış bir şey değil. Bunun için resmi bir terim bile var: oftalmomiyazis.
Oftalmomiyazis, farklı sinek türlerinin larvalarının insan gözüne girmesi durumunda ortaya çıkan bir klinik durumdur. Genellikle, yetişkin bir sinek larva taşıyarak göze girdiğinde oluşur, ancak larvalar kontamine olmuş ellerle de bulaşabilir.
Oftalmomiyazis genellikle çiftlik hayvanlarıyla yakın temas halinde çalışan veya nehirlerin yakınında, kırsal bölgelerde veya çiftliklerde yaşayan insanlarda daha sık görülür. Larvalar göze girdiğinde, vücutlarının üzerindeki küçük tırtıklarla tutunurlar.
Oftalmomiyazis ile en yaygın olarak ilgilenen tür Oestrus ovis olarak bilinen koyun sineğidir. Bu sineklerin yaşam döngüsünün bir parçası olarak, bu sinekler parazitik larvalarını koyun, keçi ve geyik gibi yabani geviş getiren hayvanların burun deliklerine bırakırlar, ancak yanlışlıkla göz çukuruna da girebilirler.
Nisan 2022'de Fransa'da 53 yaşındaki bir adam, bahçeyle uğraşırken gözüne bir sineğin çarpması sonucu benzer bir enfeksiyon geçirdi. New England Journal of Medicine'a göre sağ gözünden ondan fazla kurtçuk çıkarıldı.
Neyse ki, bu durum hala oldukça nadirdir. BMC Ophthalmology dergisinde yayımlanan bir çalışma, 1918 ile 2017 yılları arasında sadece 295 koyun sineği göz enfeksiyonu vakasının rapor edildiğini ortaya koymuştur.
Ateşoğlu, sinek göz enfeksiyonlarının yaz aylarında daha yaygın olduğunu söyledi, bu nedenle bu böceklerle olan göz temasından sonra alışılmadık bir göz kaşıntısı veya kızarıklık yaşarsanız bir doktora görünmek en iyisidir.
Kaynak: www.newsweek.com
İlgili Galeriler