Gülmek Göz Tedavisine İyi Geliyor

Uzmanlar, gülme terapisinin kuru göz tedavisinde damlalar kadar etkili olabileceğini söylüyor.

Gülmek Göz Tedavisine İyi Geliyor
17 Eylül 2024 Salı 10:33

Uzmanlar, gülmenin göz sorunlarının tedavisinde damla kadar iyi olduğunu buldu

Uzmanlar, kuru göz hastalığı olan 18 ila 45 yaş arası yaklaşık 300 kişiyi muayene etti

Uzmanlar, gülme terapisinin kuru göz tedavisinde damlalar kadar etkili olabileceğini söylüyor.

Gülme egzersizi birçok rahatsızlık için denenmiş olduğundan, uluslararası araştırmacılar bunun kuru göz hastalığı olan hastalara yardımcı olup olamayacağını değerlendirmek istediler.

Bir araştırma, sekiz haftalık bir süre boyunca günde birkaç kez "Hi hi hi, hah hah hah, peynir peynir peynir, yanak yanak yanak, hah hah hah hah hah hah" diye tekrarlamanın kuru göz semptomlarını azaltabileceğini öne sürüyor.

Kuru göz hastalığı, gözyaşlarının göze yeterli nemi sağlayamaması sonucu oluşan ve gözlerde kaşıntı, ağrı ve kızarıklık gibi belirtilere yol açan yaygın bir rahatsızlıktır.

Çin, ABD ve Queen's Belfast Üniversitesi'nden uzmanlar, kuru göz hastalığı olan 18 ila 45 yaş arası yaklaşık 300 kişiyi muayene etti.

Sekiz hafta boyunca katılımcıların yarısına sodyum hyaluronik asit içeren göz damlası (yapay gözyaşı olarak da bilinir) verilirken diğer yarısına ise kahkaha terapisi uygulandı.

Araştırmacılar, katılımcıların oküler yüzey hastalığı indeksi adı verilen bir hastalık ölçümündeki puanlarında anlamlı bir değişiklik olup olmadığını değerlendirmek istediler.

Yazarlar The BMJ'de, gülme terapisinin gülmeyi, gülümsemeyi ve hoş duyguları uyandırmak için tasarlanmış çeşitli müdahalelerden oluştuğunu yazdılar.

Araştırma ekibi, katılımcıların "göz kaslarını en iyi şekilde çalıştırmak" için bir gülme egzersizi uyarladı ve geliştirdi.

Son araştırmanın gülme egzersizi koluna katılan kişilere bir eğitim videosu izletildi ve insanlardan beş dakikalık seans başına 30 kez "Hi hi hi, hah hah hah, peynir peynir peynir, yanak yanak yanak, hah hah hah hah hah hah" ifadelerini seslendirmeleri istendi.

Bunu sekiz haftalık bir süre boyunca günde yaklaşık dört kez yapmaları söylendi.

Diğer gruba ise sekiz hafta boyunca günde dört kez göz damlası kullanmaları talimatı verildi.

Çalışmanın sonunda araştırmacılar her iki grupta da oküler yüzey hastalığı indeksi skorundaki düşüşün istatistiksel olarak anlamlı olduğunu buldular.

Gülme egzersizinin kuru göz hastalığı üzerindeki biyolojik mekanizmasının “belirsiz” olduğunu söylerken, “gülme egzersizinin kuru göz hastalığı semptomlarını ve klinik belirtilerini iyileştirmede yapay gözyaşlarından (0,1% sodyum hyaluronik asit) daha iyi olmadığı” sonucuna vardılar.

Ekip şunları ekledi: “Gülme egzersizi, semptomatik kuru göz hastalığı ve sınırlı kornea lekelenmesi olan hastalar için güvenli, çevre dostu ve düşük maliyetli bir müdahaledir.”

Kaynak: www.independent.co.uk


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.