Güneş Gözlüklerinde Polarize Filtre Nedir?

Güneş gözlüğünün polarize olup olmadığını anlamak için optisyenlik müesseselerinde testler bulunur.

Güneş Gözlüklerinde Polarize Filtre Nedir?
25 Haziran 2022 Cumartesi 11:17

Polarize Gözlük Nedir? Ne İşe Yarar?

Polarize Gözlük Nedir? Ne İşe Yarar?

En sık duyduğumuz kalıplardan biri olan “polarize gözlük” çeşidini inceliyoruz. Adını çok sık duymuş olsak da tam olarak ne olduğunu veya ne işe yaradığını biliyor muyuz? Peki ya normal bir güneş gözlüğü ile aralarındaki farkları? Polarize gözlüğe dair bütün soruların cevapları bu yazı içinde bulacaksınız

Polarize Gözlük Nedir?

Polarize gözlük nedir? Güneş gözlüklerinde polarize özelliği yansımayı önler. Polarize gözlük taktığınızda yansımaların kayda değer derecede azaldığını fark edeceksiniz. Güneş gözlükleri her ne kadar fazla ışıktan korusa da yansımalardan koruma özelliği polarize gözlüklerle gelmektedir. Polarize özelliği olmayan güneş gözlüklerinde yüzey yansımasını engelleyen bir filtre bulunmadığından yansımalar gözünüze çarpacaktır. Elbette gözlerinizi güneşten ve zararlı etkilerinden koruyacaklardır. Ancak polarize gözlüklerin aksine, yansımaları engellemekte yetersiz kalacaklardır.

Güneşten gelen ışınlar düz bir zemine düştüğünde oluşan yansıma gözlerimize çarpar ve rahatsızlık verir. Polarize gözlük kullanmadığınızda gözlük camları sadece yatay ve dikey gelen ışın miktarını azaltabilirsiniz. Polarize gözlük kullandığınızda ise polarize camlar yatay ışın dalgalarını emerken dikey dalgaların geçmesine izin verir. Böylece ışınlar göze tek bir yönden vurur ve bu da yansımayı %99’a kadar ortadan kaldırır.

Polarize Gözlüğün Avantajları Nelerdir?

Güneş gözlüğü yalnızca bir moda unsuru değil, aynı zamanda göz sağlığı açısından büyük önem taşır. Güneş gözlüğü satın alırken öncelikle dikkat etmemiz gereken özellik UV korumasının olup olmadığı.

Gözümüzün doğal koruyucu mekanizmaları var. Bunların en başında göz bebeklerimiz ve göz kapağı gelir. Bilindiği üzere göz bebeklerimiz ışığa maruz kaldığında küçülür, karanlıktaysa büyür. Güneşe çıkan birinin göz bebekleri küçülür ve gözün içerisine girmeye çalışan zararlı ışınları keser. Güneş gözlüğü ise yalancı bir karanlık ortam etkisi yaratır. Eğer güneş gözlüğün camı UV filtresi içermiyorsa gözlüğün oluşturduğu karanlık ortam etkisi nedeniyle gözbebekleri büyür. Bu da birçok zararlı ışının normalden daha fazla göze ulaşmasına yol açar. Dolayısıyla UV filtresi olmayan, sokakta satılan güneş gözlüklerini hiç kullanmamak, göz sağlığımız için daha doğrudur. Çünkü gözümüz kendisini daha iyi korur.


UV filtreli güneş gözlüklerinin yanı sıra polarize filtreli güneş gözlükleri de var. İçerisindeki film tabakası sebebiyle yalnızca dikey ışınlara izin verip, hayatta sık karşılaşılan yatay yansımaları ve parlamaları engeller. Polarize gözlüklerin birçok avantajı olduğu gibi dezavantajı da bulunur. Özellikle balıkçılarda ve denizcilerde suyun yüzeyindeki yansımaları engellediği için daha rahat görüş imkanı tanır. Uzun süre araba kullanan kişilerdeyse, karşıdan gelen araçların farlarının parlaması gözü rahatsız etmemesini sağlar. Dezavantajı da kış sporu yapanlarla ve LCD ekranlara sürekli bakan kullanıcılar için, bakışta zorlaştırıcı etkisi olması.

Güneş gözlüğünün camının kalitesini dışardan anlamak, zor bir olasılık. Yalnızca polarize güneş gözlükleri tanınabilir. Güneş gözlüğünün polarize olup olmadığını anlamak için optisyenlik müesseselerinde testler bulunur. Gözlüğü takıp gösterilen resme bakıldığında farklı ve net görüntü elde edilmesi gerekir. Böylece camın polarize filtreli olduğunu ispatlanır. Diğer yandan polarize özelliği olduğundan emin olunan güneş gözlüğünü dik açıyla tutup baktığınızda hiçbir şey görünmez. Bu test de güneş gözlüğünün polarize özelliği olduğunu gösterir.

Unutulmamalı ki; polarize özelliği, güneş gözlüğünün kalitesini belirleyen bir unsur değil. Güneş gözlüğünde birçok dünya markası, gözlüklerini polarize özelliğinde üretmez. Güneş gözlüğünün polarize özelliğinin olmaması, güneş gözlüğünü kalitesiz yapmaz.

Sokakta ya da pazarda satılan güneş gözlüklerinden uzak durulması gerekir. Güneş gözlüğü mutlaka bir optisyenlik müessesesinden alınmalı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Veri politikasindaki amaçlarla sinirli ve mevzuata uygun sekilde çerez konumlandirmaktayiz. Detaylar için veri politikamizi inceleyebilirsiniz.