Cildimizi korumak için nasıl güneş kremi kullanıyorsak, sağlığımız için gözlerimizi de UV ışınlardan korumamız gerekir.
Güneş gözlüğü yalnızca bir moda unsuru değil, aynı zamanda göz sağlığı açısından büyük önem taşır. Güneş gözlüğü satın alırken öncelikle dikkat etmemiz gereken özellik UV korumasının olup olmadığı.
Gözümüzün doğal koruyucu mekanizmaları var. Bunların en başında göz bebeklerimiz ve göz kapağı gelir. Bilindiği üzere göz bebeklerimiz ışığa maruz kaldığında küçülür, karanlıktaysa büyür. Güneşe çıkan birinin göz bebekleri küçülür ve gözün içerisine girmeye çalışan zararlı ışınları keser. Güneş gözlüğü ise yalancı bir karanlık ortam etkisi yaratır. Eğer güneş gözlüğün camı UV filtresi içermiyorsa gözlüğün oluşturduğu karanlık ortam etkisi nedeniyle gözbebekleri büyür. Bu da birçok zararlı ışının normalden daha fazla göze ulaşmasına yol açar. Dolayısıyla UV filtresi olmayan, sokakta satılan güneş gözlüklerini hiç kullanmamak, göz sağlığımız için daha doğrudur. Çünkü gözümüz kendisini daha iyi korur.
UV filtreli güneş gözlüklerinin yanı sıra polarize filtreli güneş gözlükleri de var. İçerisindeki film tabakası sebebiyle yalnızca dikey ışınlara izin verip, hayatta sık karşılaşılan yatay yansımaları ve parlamaları engeller. Polarize gözlüklerin birçok avantajı olduğu gibi dezavantajı da bulunur . Özellikle balıkçılarda ve denizcilerde suyun yüzeyindeki yansımaları engellediği için daha rahat görüş imkanı tanır. Uzun süre araba kullanan kişilerdeyse, karşıdan gelen araçların farlarının parlaması gözü rahatsız etmemesini sağlar. Dezavantajı da kış sporu yapanlarla ve LCD ekranlara sürekli bakan kullanıcılar için, bakışta zorlaştırıcı etkisi olması.
Güneş gözlüğünün camının kalitesini dışardan anlamak, zor bir olasılık. Yalnızca polarize güneş gözlükleri tanınabilir. Güneş gözlüğünün polarize olup olmadığını anlamak için optisyenlik müesseselerinde testler bulunur. Gözlüğü takıp gösterilen resme bakıldığında farklı ve net görüntü elde edilmesi gerekir. Böylece camın polarize filtreli olduğunu ispatlanır. Diğer yandan polarize özelliği olduğundan emin olunan güneş gözlüğünü dik açıyla tutup baktığınızda hiçbir şey görünmez. Bu test de güneş gözlüğünün polarize özelliği olduğunu gösterir.
Unutulmamalı ki; polarize özelliği, güneş gözlüğünün kalitesini belirleyen bir unsur değil. Güneş gözlüğünde birçok dünya markası, gözlüklerini polarize özelliğinde üretmez. Güneş gözlüğünün polarize özelliğinin olmaması, güneş gözlüğünü kalitesiz yapmaz.
Sokakta ya da pazarda satılan güneş gözlüklerinden uzak durulması gerekir. Güneş gözlüğü mutlaka bir optisyenden alınmalı. Günümüzde optisyenlik müesseselerinde çalışan kişilerin çok azı optisyenlik okuluna gidip diploma almış durumda. Optisyenlik müesseselerinde, optisyenin diplomasının duvarda asılı olması gerekir. Gidilen optisyenlik müessesesinde asılı diplomadaki fotoğrafa dikkat edilmeli ve diploma sahibi kişiden hizmet alınmalı.
Optisyen Çağatay Gülümser
İlgili Galeriler