İnternetten Kontak Lens Aldı Gözleri Bu Hale Geldi

Kör olmadığım için gerçekten şanslıydım," dedi ve ekledi. 'Gözüme iğne batırılıyormuş gibi hissettim'

İnternetten Kontak Lens Aldı Gözleri Bu Hale Geldi
05 Ağustos 2024 Pazartesi 10:35

'Gözüme iğne batırılıyormuş gibi hissettim': Çevrimiçi kontak lens satın alan kadın lens kullananları uyardı.

Bayan Azula internette 8 dolardan daha ucuza bir çift gri kontak lens bulduğunda, hiç düşünmeden satın aldı.

Zira kendisi 10 yıldan fazla süredir kontak lens kullanıyor ve daha önce de bu platformlardan lens satın almıştı.

Ancak tam adını vermek istemeyen, tam zamanlı içerik üreticisi 24 yaşındaki kadın, kontak lensleri taktıktan birkaç saat sonra her iki gözünde de batma hissi başladığını söyledi.

Hemen lensleri çıkardığında gözlerinin "kırmızı olduğunu ve sanki yanıyormuş gibi hissettiğini" fark etti.

Sonra bulanık görme, şişmiş gözbebekleri ve aşırı rahatsızlık geldi. Azula Cinta adlı çevrimiçi takma adıyla daha iyi bilinen Bayan Azula şöyle dedi: "Gözbebeklerimi adeta çıkarmak istedim - sanki gözlerime iğneler batırılıyormuş gibiydi."

TikTok'ta 109.000'den fazla takipçisi olan Bayan Azula, insanları deneyimi hakkında uyarmak için kısa video uygulamasına başvurdu. O zamandan beri 14,7 milyon izlenme kazanan 18 Mayıs videosunda gözleri kan çanağı ve sulu, gözlerinin beyazları şişmiş olarak görünüyor.

Ertesi gün doktora gitti ve reaksiyona lenslerin neden olduğu bir enfeksiyondan kaynaklandığı söylendi. Lensleri hemen attı ve sorunu tedavi etmek için antibiyotikler ve özel göz damlaları reçete edildi.

The Straits Times tarafından yapılan kontrollerde Çin, Tayland ve Malezya gibi ülkelerden gelen birçok online satıcının kontak lensleri buradaki optik mağazalarında bulunanlardan önemli ölçüde daha düşük fiyatlarla listelediği tespit edildi.

28 yaşındaki Claudia Quek, gözlük takmak istemediği için yaklaşan düğünü için denemek amacıyla Mayıs ayında bir internet satıcısından yeşil kontak lens satın aldı.

Halkla ilişkiler sektöründe üst düzey hesap yöneticisi olan kadının lensi yaklaşık iki saat taktıktan sonra gözleri kızarıp sulanmaya başladı ve en sonunda görüşü bulanıklaştı.

"Doktora gittim ve bana bir sürü şey söylendi. Artık kontak lenslerden vazgeçtim," dedi Bayan Quek ve düğününde gözlük takmaya karar verdiğini ekledi.

Sağlık Bilimleri Kurumu (HSA), sorulara yanıt olarak görme sorunlarını düzeltmek için üretilen numaralı kontak lenslerin tıbbi cihaz olarak düzenlendiğini söyledi.

Bu ürünlerin güvenlik, performans ve kalite standartlarını karşıladığından emin olmak için HSA'ya kayıtlı olması gerekir. Numaralı kontak lenslerin ithalatçıları ve toptancıları HSA tarafından lisanslanmalıdır.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Optometristler ve Optisyenler Kurulu (OOB), tüm kontak lenslerin (hem numaralı hem de numarasız) yalnızca göz doktorları tarafından reçete edilmesini zorunlu kılıyor, diye ekledi.

Kurum, kayıt dışı veya sahte kontak lens kullanımı sonrasında ağrı ve bulanık görme gibi ciddi göz rahatsızlıkları yaşayan kullanıcılardan geri bildirimler aldığını ancak geri bildirimlerin miktarını açıklamadığını belirtti.

HSA, yasadışı kontak lens tedariki ve satışıyla mücadele etmek için MOH ve OOB ile yakın bir şekilde çalıştığını söyledi. MOH, 2021 ile 2023 yılları arasında gerekli yeterliliklere sahip olmadan kontak lens reçete ettiği, tedarik ettiği veya dağıttığı tespit edilen 31 kişiye uyarılarda bulundu.

HSA, aynı dönemde yerel e-ticaret ve sosyal medya platformlarında kayıtsız kontak lens satan 203 ürün ilanı tespit etti ve bu ilanları, söz konusu platformların yöneticileriyle yaptığı çalışma sonucunda derhal kaldırdı.

HSA, 2021-2023 yılları arasında kayıt dışı kontak lens temin eden 19 kişiye uyarı ve kompozisyon bildirimi göndermek de dahil olmak üzere yaptırım eylemleri gerçekleştirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "HSA, çevrimiçi ortamdaki yasadışı kontak lens tedarikini daha da azaltmak için, düzenleyici gereklilikler konusunda onları eğitmek amacıyla yerel e-ticaret ve sosyal medya platformlarıyla iş birliği yapıyor.

“HSA ve Sağlık Bakanlığı ayrıca, çevrimiçi platformlar da dahil olmak üzere şüpheli kaynaklardan kontak lens satın almanın tehlikeleri konusunda kamuoyunun farkındalığını artırmak için eğitim kampanyaları başlattı.”

Mount Elizabeth Hastanesi'ndeki Dr Leo Yetişkin ve Pediatrik Göz Uzmanı'nda göz doktoru olan Dr Leo Seo Wei, pandemi sırasında internetten alışverişin artmasının ardından kontak lens komplikasyonları yaşayan kişilerde vakalarda artış olduğunu belirtti.

"Ayda en az bir vaka gördüğümü söyleyebilirim" diyen kadın, pandemiden önce yılda yaklaşık sekiz vaka gördüğünü sözlerine ekledi.

Dr. Leo tüketicilere kontak lensleri yalnızca uygun bir uyum sağlayabilen ve lenslerin güvenlik standartlarına uygun olduğundan emin olabilen sertifikalı göz bakım uzmanlarından satın almalarını tavsiye ediyor. Bu, göz enfeksiyonları ve diğer komplikasyonların riskini azaltır.

Sertifikalı olmayan kaynaklardan alınan kontak lenslerin kısa vadede gözde kızarıklık, konjonktivit, alerjik reaksiyonlar, kornea aşınmaları ve enfeksiyonları gibi etkilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Özcan, ciddi kornea enfeksiyonları veya ülserlerinin ise körlüğe yol açabileceğini söyledi.

Bayan Azula dersini aldığını söyledi. "Yapabileceğimiz en iyi şey görme yeteneğimize kumar oynamamak. Kör olmadığım için gerçekten şanslıydım," diye ekledi.

Kaynak: www.straitstimes.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.