Kameralar Artık İnsan Göz Gibi Çalışacak

Bilim insanları kameraların insan gözü gibi çalışmasını sağlıyor ve bu gelecekteki akıllı telefonlar için iyi bir haber olabilir

Kameralar Artık İnsan Göz Gibi Çalışacak
19 Temmuz 2024 Cuma 10:31

Bilim insanları kameraların insan gözü gibi çalışmasını sağlıyor ve bu gelecekteki akıllı telefonlar için iyi bir haber olabilir

Her zaman hareket halinde

İnsan gözünün az bilinen bir özelliği, otonom araç kameralarının daha iyi hale gelmesinin ve akıllı telefonlarla daha etkili fotoğraf çekilmesinin önünü açabilir.

Bunu okurken, gözleriniz çoğunlukla yavaşça soldan sağa doğru tarıyor, ancak okumadığınızda veya sabit bir nesneye bakmadığınızda bile gözleriniz sürekli hareket halindedir ve bunun, insan görüşünün kalitesinin ve robotların, otonom arabaların ve hatta akıllı telefonların daha net görebilmesinin anahtarı olduğu ortaya çıktı.

Maryland Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, insan göz hareketlerini taklit eden bir kamera yarattı. Yapay Mikrosakkad-Geliştirilmiş Olay Kamerası (AMI-EV) olarak adlandırılan bu kamera, görüntüleri hareket ettirmek için bir olay kamerasının (bu durumda bir Intel RealSense D435 kamera) önünde dönen yuvarlak bir kama prizması (yuvarlak, ancak prizmanın bir yüzü keskin açılı) kullanır.

Hareketler küçük olsa da, insan gözünün sakkadlarını taklit etmek için tasarlanmıştır. Sakkadlar, gözün yaptığı üç farklı hareket seviyesini tanımlar - Hızlı, küçük titremeler, daha yavaş göz kayması ve saniyede birkaç kez gerçekleşen ve insan gözü tarafından algılanamayacak kadar küçük olan mikrosakadlar.

Bu son hareket, özellikle gözümüzün görüntüyü retinamızın en iyi kısmına yerleştirmek için kaydığı, bulanıklığı şekil ve renkle değiştirdiği hareketli nesnelerde daha net görmemize yardımcı olabilir.

Bu mikro hareketlerin insan algısına nasıl yardımcı olduğunu anlayan ekip, kamerasını dönen bir prizmayla donattı.

Science robotik araştırma makalesinden (ek materyaller) alınan bu alıntı, AMI-EV uygulamasının görüntü netliğini nasıl artırdığını göstermektedir.(Görsel kaynağı: Science Robotics AAAS)
 

Makalenin özetine göre , "Mikrosakkadlardan esinlenerek, düşük tepki süresini ve sabit dokuyu aynı anda koruyabilen olay tabanlı bir algılama sistemi tasarladık. Bu tasarımda, ışığı yeniden yönlendirmek ve olayları tetiklemek için bir olay kamerasının açıklığının önüne dönen bir kama prizması yerleştirildi."


Araştırmacılar, hareketi telafi edebilen ve yakalanan görüntüleri birleştirerek daha kararlı ve net bir görüntü elde edebilen bir yazılımla donanım çözümünü birleştirdiler.

Science Daily'deki bir rapora göre, deneyler o kadar başarılıydı ki AMI EV donanımlı kameralar hızla hareket eden nesnelerden insan nabzına kadar her şeyi tespit etti. Bu, oldukça hassas bir görüş.

Kaynak: www.techradar.com


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.