İnsanların aksine, köpekler belli renkleri göremezler ve kediler karanlıkta iken kendileriyle avlarının arasındaki mesafeyi ölçebilirler.
Kedi ve köpek göz bebekleri nasıl çalışır?
Kedi ve köpek göz bebekleri, insan göz bebeklerinden çok farklı çalışır. Çalışma biçimleri, yapıları ve yetenekleri her zaman bilim topluluğunu şaşırtmıştır. Bu yazıda, kedi ve köpek göz bebekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Kedilerin büyüleyici göz bebekleri
Bir kedinin yırtıcı doğası, göz bebeklerinin ilginç dikey şekli ile daha fazla ilgilidir. 2015 yılında Science Advances’te, kediler gibi gece saatlerinde avlanan yırtıcıların göz bebeklerinin işlevlerini analiz eden bilim insanlarına değinen bir çalışma yayınlandı.
Çalışmaya göre, bir kedinin göz bebeklerinin düşey oryantasyonu, güneş ışığı olmadığında kendisiyle ile avı arasındaki mesafeyi hesaplamalarına yardımcı olur. Bir kedinin avlanma yönteminin esas olarak sürprizlere dayandığı göz önüne alındığında, bu özellik beklenmedik bir şekilde avlarına sıçramak için ne kadar yükseğe zıplamaları gerektiğini değerlendirmek için gereklidir.
Bu av yöntemini kullanan avcılar, aralarındaki mesafeyi hesaplamak için iki teknik kullanırlar:
- Stereopsis olarak bilinen bir yöntem kullanarak, beyin her bir gözün retinasına yansıtılan iki görüntü arasındaki mesafeyi karşılaştırır. Binoküler görmenin yanı sıra, eşsiz bir üç boyutlu görüntü elde etmek için beyine birleştirilmiş görüntüleri gönderirler
- Bu yöntem, hayvanların belirli bir nesneye odaklanmalarını ve önünde veya arkasındaki her şeyi bulanıklaştırmasını sağlar.
- Kedilerin göz bebeklerinin dikey doğası, stereopsiste önemli bir rol oynar, çünkü bu tür göz bebeklerinde nesnelerin kıvrımları ve derinliği daha net görünür. Bununla birlikte, avın göz bebekleri genellikle yatay olarak yönlendirilir.
Köpek göz bebekleri, düşündüğümüzden daha çok bizimkine benzer
- Görünümlerinde olduğu gibi köpeklerin göz bebeklerinin çalışma şekilleri de insanlarınkine benzer. Köpek gözleri kornea, göz bebeği, retina, koniler ve çubuklardan oluşur. Gözlerinin kafalarının önünde olduğu göz önüne alındığında, periferik görme biraz sınırlıdır.
Köpek göz bebekleri ışığa, bizim göz bebeklerimizle aynı şekilde tepki verirler. Işık korneaya girip göz bebeğine ulaştığında, göze giren ışığın miktarını kontrol etmek için göz bebeği genişler veya daralır. Ardından, ışık retinaya geçer, böylece görüntü işlenebilir.
Onların görüş şekliyle bizimkinin arasındaki temel fark, retinanın bazı uyaranlara verdiği tepkidir. İnsan retinasında çubuklardan daha fazla koni olmasına rağmen, bir köpeğin retinası tam tersidir. Bu nedenle köpekler daha iyi bir gece görüşüne sahiptir.
Maalesef, köpekler çubuklardan daha az konileri olması nedeniyle, renkleri ayırt etme yeteneklerinden yoksundurlar. İnsanların farklı dalga boylarındaki ışık dalgalarını emebilen ve böylece daha fazla renk tespit edebilen üç farklı koni türü vardır. Öte yandan, bir köpek yeşil, sarı veya kırmızı gibi renkleri tespit edemez.
Kaynak: https://benimhayvanlarim.com
İlgili Galeriler