Göz, görme işlevini kornea aracılığı ile yerine getirmektedir. Kornea bozukluklarından biri olan “keratokonus nedir” sorusuna, şöyle bir açıklama getirilebilir. Normalde kornea, daire biçimindedir. Ancak bazen korneanın yapısı bu yuvarlak şekli koruyacak kadar güçlü olmaz ve kornea, konik olarak dışarı doğru çıkıntı yapar. Bu duruma keratokonus denir.
Keratokonus Nasıl ve Ne zaman Oluşur?
Gözde bulunan kollajen lifleri korneayı yerinde tutar ve kronikleşmesine engel olur. Bu lifler zayıfladığında kornea öne doğru şekil alır. Keratokonus genellikle gençlik yıllarında başlar. Bununla birlikte, çocuklarda veya 30 yaşına kadar yetişkinlerde de başlayabilir. 40 yaş ve üstündeki kişilerde görülebilmektedir, ancak çok nadirdir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Kornea şeklindeki değişiklikler çok hızlı ilerleyebilir ya da birkaç yıl içinde ortaya çıkabilir. Belirtiler, bulanık görme, astigmatizm, gözlerde ışığa karşı fazla hassasiyet ile sonuçlanabilir. Belirtilerin nasıl gelişeceğini tahmin etmek imkansız olmaktadır. Keratokonusu olan kişilerde iki göz de etkilenebilir, ancak her zaman aynı derecede olmayabilir. İlk önce bir gözde, sonra da diğerinde meydana gelebilir.
Şiddetli keratokonusta, korneanın arka bölümü yırtılır ise şişer ve şişmesi aylarca sürebilir. Bu da genellikle büyük kornea izine sebep olur. Keratokonus hastalığının görme yetisine etkisi oldukça fazladır. Korneadaki değişiklikler, gözün gözlük veya kontak lensler olmadan odaklanmasını imkansız hale getirebilir. Ayrıca, durum şiddetli ise, görme yeteneğini düzeltmek için kornea nakli yapılabilir.
Keratokonus Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi genellikle gözlük kullanımı ile başlar. Eğer gözlük yeterli görme sağlamaz ise, kontak lens denenmektedir. Hafif vakalarda, gözlük görüş açısını netleştirebilir. Cross linking denilen bir tedavi genellikle ilerlemeyi durdurmaya yardımcı olur. Gözlük ve kontak lensler artık yeterli ve konforlu bir görüntü sağlamıyor ise, keratokonus için son çare olan kornea nakli yapılır.
Kaynak: Haberingundemi.com
İlgili Galeriler