Kış aylarında, soğuk rüzgarlar iç mekan ısıtmasından gelen kuru havayla birleşerek kuru göz semptomları için mükemmel bir ortam oluşturur.
Kış aylarında, soğuk rüzgarlar iç mekan ısıtmasından gelen kuru havayla birleşerek kuru göz semptomları için mükemmel bir ortam oluşturur. Kuru hava daha az nem içerdiğinden ve gözyaşlarının hızla buharlaşmasına neden olduğundan, zorlu koşullar özellikle kronik kuru göz ve Meibomian Bezi Disfonksiyonu olan kişileri etkileyebilir. Kuru göz semptomları arasında kaşınabilen, sulanabilen ve yanabilen kırmızı, kumlu, tahriş olmuş gözler bulunur. Aşağıdaki ipuçlarını takip etmek, kışın kuru gözlerden kaynaklanan rahatsızlıkların bir kısmını önlemeye yardımcı olabilir.
- Gözlerinizi koruyun. Kontak lenslerin üzerine gözlük takmak soğuk ve kuru havayı gözlerinizden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Kış aylarında bile UV ışınlarını engelleyen güneş gözlükleri de önemlidir. Kenarlı bir şapka veya siperlik, gözlerinizi hava koşullarından korumanıza da yardımcı olabilir. Kayak ve snowboard gibi açık hava kış sporlarına katılırken uygun gözlük taktığınızdan emin olun
- Nemlendirici göz damlaları kullanın. Nemlendirici yapay gözyaşlarını günde birkaç kez uygulamak, gözlere yeniden nem kazandırmaya yardımcı olabilir. Hangi damlaların kuru göz ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu öğrenmek için göz doktorunuza danışın. Sıcak kompres ve göz kapağı mendilleri gibi evde başka tedavi seçenekleri de önerilebilir.
- Bir nemlendirici kullanın. Kışın sadece dışarıda değil, iç mekan ısıtıcılarında da hava düşük nem içerir. Nemlendirici kullanmak, kuru havaya nem kazandırmaya ve gözlerinizin kurumasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Bol su için. Bol miktarda sıvı içmek, gözlerinizdeki nemi korumak için vücudun sulu kalmasına yardımcı olacaktır. Doğal bir idrar söktürücü olan kahveyi daha az içmek dehidrasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk kış günlerinde bunun yerine bir fincan sıcak bitki çayını deneyin.
- Doğrudan hava kaynaklarından kaçının. Doğrudan havanın gözlerinize üflemesini ve gözlerinizi kurutmasını önlemek için önlem alın. Bu, rüzgarlı günlerde içeride kalmayı, arabanın havalandırma deliklerini yüzünüzden uzaklaştırmayı ve vantilatörlerden ve saç kurutma makinelerinden gelen doğrudan havadan kaçınmayı içerebilir.
- Gözlerinizi biraz dinlendirin. Dijital cihazların kullanımını ve ekran süresini sınırlamaya çalışın. Ekranlara bakarken daha az göz kırpma eğiliminde olduğumuz için sık sık ara vermeyi ve göz kırpmayı unutmayın. Göz hekimleri 20-20-20 kuralına uymanızı tavsiye ediyor: Her 20 dakikada bir ekrana bakmaya ara verin ve 20 saniye boyunca 6 metrelik bir mesafeye bakın.
- Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının. Kaşıntıyı gidermek cazip gelebilir ancak kuru gözlerinizi ovuşturmak yarardan çok zarar verebilir. Gözlerinizi ovuşturduğunuzda, ellerinizden gözlerinize bakteri bulaştırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu da enfeksiyona neden olabilir. Dikkatli olmazsanız korneanızı da çizebilirsiniz, bu da kalıcı hasara veya görme kaybına yol açabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için nemlendirici bir göz damlası kullanmayı deneyin.
- Diyetinizi geliştirin. Göz dostu besinlerin dahil edilmesi, kuru gözlerden kaynaklanan iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Somon, ton balığı, ceviz ve keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekleri almayı ihmal etmeyin. Yüksek kaliteli bir omega-3 takviyesi de iyi bir seçenek olabilir.
- Göze zarar vermeyen makyajı seçin. Pek çok kozmetik ürün gözleri tahriş eden maddeler içerir. Soğuk hava ve rüzgar sulanmaya ve gözlere gölge ve toz kaçması riskine neden olabilir. Tahriş edici maddeler içermeyen makyaj malzemeleri kullanmak özellikle kış aylarında ve gözleri kuru olanlar için önemlidir.
- Gelişmiş tedaviler. Radyofrekans ve yoğun atımlı ışık gibi gelişmiş kuru göz tedavisi seçenekleri için göz doktorunuza danışın. Bu muayenehane içi prosedürler, Meibomian Bezi Disfonksiyonu ve oküler rosaceanın neden olduğu kuru gözlerin hafifletilmesine yardımcı olur.
İlgili Galeriler