Kontak Lens Kullanımında Kurallara Mutlaka Uyun

İlk başta geçer diye önemsemediği belirti, sonrasında yerini doğum acısını bile unutturan korkunç ağrıya bıraktı.

Kontak Lens Kullanımında Kurallara Mutlaka Uyun
02 Temmuz 2024 Salı 10:31

Lens hatası yüzünden 2 günde gözünü kaybetti! 'Bana bir şey olmaz diyenlere cevap'

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr

34 haftalık hamileydi, her şey yolunda gidiyordu. Ta ki gözünde bir kaşıntı hissedene kadar. İlk başta geçer diye önemsemediği belirti, sonrasında yerini doğum acısını bile unutturan korkunç ağrıya bıraktı. Tam 82 doktora giden genç kadına teşhis konduğunda ise iş işten geçmişti. Havuz, deniz, jakuzi hatta musluk sularındaki büyük tehlikeye dikkat çeken Op. Dr. M. Celal Öcal, "Yaşananlar 'Bana bir şey olmaz' diyenlere cevap" diyerek lens gerçeğini anlattı.

ABD'de yaşayan Rachel Prochnow'un hayatı 11 ay önce tamamen değişti. 11 yaşından bu yana lens kullanan ve şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamayan Rachel için her şey 34 haftalık hamileyken başladı. Spor salonundan çıkarken gözünde kaşıntı hissetti. Lensinin çıktığını düşünerek eve kadar o şekilde gitti. Ancak ertesi gün annesinin doğum günündeyken ağrı ve ışığa karşı hassasiyet hissetmeye başladı. Göz doktoruna giden Rachel, gittiği doktordan pek memnun kalmadı. Hastalığı hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmadan birkaç göz damlası reçete ederek evine gönderdi.

2 HAFTA SONRA ACI GERÇEKLE YÜZLEŞTİ

Toplamda 82 tane doktora giden genç kadın, onlarca doktor ziyaretinden 2 hafta sonra gerçek teşhisle karşı karşıya kaldı: Acanthamoeba Kerititas. Acantamoeba, doğada serbest yaşayan bir çeşit amip olarak biliniyor. Özellikle toprakta ve durgun sularda görülüyor. Ancak bu mikroorganizmalar yüzme havuzlarında jakuzilerde hatta musluk sularında bile bulunabilir. Bu mikroorganizmaların gözün ön yüzeyinde bulunan 'kornea' adı verilen saat camına benzeyen saydam tabakayı enfekte etmesi durumuna ise 'acantomoeba keratiti' deniliyor.

Rachel, lens kullandığı yıllar boyunca kimsenin ona duşa, havuza, denize lensle girmemesi gerektiğini söylemediğini dile getirerek ekledi:


"Son 9 ay içinde lensle havuza hiç girmedim ama duşa giriyordum. Geçtiğimiz 11 ay tam anlamıyla bulanık geçti. Doğum yaptım, bebeğimi kucağıma aldım ve böylece ihtiyacım olan ilacı alabildim. Kullandığım ilaçların karaciğer ve böbreklerime zarar verip vermediğini görmek için iki haftada bir kan tahlili yaptırmam gerekiyor. Annem ve babam bize yardım için yanımıza taşındı. 3 ay boyunca tek seferde çektiğim en derin uyku 30 dakikaydı. Hastalığa dönüşen enfeksiyonum o kadar kötüydü ki gözümü tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyaydım. Eğer ailem ve kocam beni bu durumdan kurtarmaya tam anlamıyla kararlı olmasaydı, şüphesiz her şey bitmişti. Acanthamoeba Kerititas'ın hissettirdiği acı, doğumu bile unutturdu. Gerçekten inanılmazdı, hatırlamak bile istemiyorum. Rüya gibi doktorlardan oluşan bir ekip bana yardım ettiği için kendimi çok şanslı hissediyorum."

'TEDAVİYE RAĞMEN BİRÇOK VAKA İYİLEŞMİYOR'

Konuyla ilgili Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. M. Celal Öcal, hastalıkla ilgili erken teşhis şansının bulunduğuna değinip, “Bu tarz hastalarda erken dönemde aşırı ışık hassasiyeti ağrı ve kızarıklık mevcuttur. Muayene edildiğinde söyledikleri şikayetlerin aşırılığına karşı hafif leke tarzında enfeksiyon odakları görülür. Korneanın epitel kısmında 'göz uçuğu' dediğimiz herpetik keratit tablosuna benzer bir görüntü mevcut” bilgisini paylaştı.

"Özellikle kontakt lens kullanan hastalarımız kurallara uymuyorsa, gözlerinde ağrı ve kızarıklık gelişmişse mutlaka bir an önce göz doktoruna başvurmaları gerekir" diyen Öcal, Nedir bu kurallar? Gece lensle uyumamak. Havuza, denize ve duşa lens ile girmemek. Lensleri tarihi geçmemiş solüsyonlarda saklamak ve takarken mutlaka elleri yıkamak” diyerek şöyle konuştu:


"Erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavisi nispeten daha kolaydır. Polihegzametil ya da klorhekzidin etken maddeli ilaçlar ile antibiyotik ve mantar ilaçları birlikte kullanılır. Ancak tanı gecikmişse ve enfeksiyon iyice ilerlemişse kornea nakli gibi çok ciddi ameliyatlar gerekebilir. Hatta ve hatta tüm ameliyat seçeneklerine rağmen çok hızlı bir sürede gözü tamamen bile kaybetmemiz olası. Kendiliğinden iyileşme ihtimali ise maalesef yok. Görülen o ki tedaviye rağmen birçok vaka iyileşmiyor. O yüzden önceliğimiz bu hastalığa hiç yakalanmamak. Onun da yolu saydığım önerileri dikkate almak.”

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.