Bu yaygın hatalardan kaçınarak kontak lenslerinizin ömrü ve güvenliği ile en önemlisi göz sağlığınızı koruyun.
Kontak Lens Kullanırken Kaçınmanız Gereken 13 Hata
Bu yaygın hatalardan kaçınarak kontak lenslerinizin ömrü ve güvenliği ile en önemlisi göz sağlığınızı koruyun.
Kontak lens kullanan milyonlarca kişiden biriyseniz, onları hijyenik olmayan bir şekilde kullanıyor olma ihtimaliniz yüksektir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre kontak lens kullanıcılarının %99'u , kontak lenslerini yeterince sık değiştirmemek ve uyurken lens takmak da dahil olmak üzere en az bir "kontak lens hijyeni riski davranışı" sergiliyor.
Bazı durumlarda, bu davranışlar doktor ziyaretlerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir, ancak bu sorunların çoğu önlenebilir. İşte enfeksiyon ve rahatsızlık riskini en aza indirmek için kontak lenslerinizle yapmanız ve yapmamanız gerekenler.
Kontak lenslerinizle asla yapmamanız gereken 13 şey
Kontak lensler güvenli mi?
Evet, ancak yalnızca doğru kullanıldığında. Eski kontak lens solüsyonunu kullanmaktan, kirli ellerle gözlerinize dokunmaya kadar, kaçınılması gereken en yaygın kontak lens hatalarından bazılarını burada bulabilirsiniz.
Gözlerinizi Ovuşturmak
Kontak lenslerle gözlerinizi ovuşturuyor musunuz? Uzmanlar yapmamanız gerektiğini söylüyor.
Bunun birkaç nedeni vardır, ancak bunun başlıca nedeni, gözünüz ile kontak lens arasında bir şey varsa, o zaman onu ovuşturmanın korneanızı çizebilmesi veya zarar verebilmesi veya lenslerinizin gözünüzde katlanmasına neden olabilmesidir. Gözlerinizi ovma veya gözlerinize dokunma ihtiyacı hissederseniz, kontak lenslerinizi önceden çıkardığınızdan emin olun.
Benzer bir notta, merak ediyor olabilirsiniz: Kontak lensler gözünüzde iken ağlayabilir misiniz? Lens takarken birkaç damla gözyaşı dökmek güvenli olsa da yine de gözlerinize dokunmaktan veya ovuşturmaktan kaçının.
Kontak Lenslerle Uyumak
Uzmanlara göre, kontak lens kullananların üçte biri lenslerini gözlerinden çıkarmadan uyuduklarını veya kestirdiklerini söylüyor. Ancak uzmanlar, yastığa temas eden kontak lensleri takmanın göz enfeksiyonu geçirme olasılığınızı altı ila sekiz kat artırabileceğini söyleyerek buna karşı uyarıyor.
Peki, kontak lensler ile geceyi geçirmek gözlerinize zararlı mı? Bazı kontak lensler uzun süreli veya gecelik kullanım için onaylanmış olsa da, günlük kullanımlı kontak lensler, gözlerinize giden hidrasyonu ve oksijen akışını azaltır , bu da onları bakteri ve bakteriyel keratit ve mantar keratiti gibi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız bırakabilir.
Lens Solüsyonunu Yeniden Kullanmak
Kontak lenslerinizi dezenfekte ettiğinizde, öncelikle lenslerinizi en son temizlediğinizden beri lens kabınızda bulunan eski kontak lens solüsyonunuz boşalttığınızdan emin olmalısınız. Ardından, lenslerinizi tekrar yıkamadan önce lens kabınızı yeni bir solüsyonla durulamalı ve ağzını açık bırakarak kurumaya bırakmalısınız.
Eski solüsyonu yeniden kullanır veya üzerini tamamlarsanız, dezenfeksiyon işlemi daha az etkili olur ve lens kabınızda veya lenslerinizde mikrop kapma olasılığınız artar.
Lens Solüsyonu Yerine Musluk Suyu Kullanmak
Diğer bir riskli davranış ise lenslerinizi veya lens kabınızı temizlemek için steril bir kontak lens solüsyonu yerine musluk suyu, tükürük veya başka bir sıvı kullanmaktır . Uzmanların tavsiyesi, kontak lensinizi sudan tamamen uzak tutmak ve suya temas eden lensleri atmak veya dezenfekte etmektir.
Bu yönergeler katı görünse de, bunların arkasında bilim destekli nedenler vardır. Spesifik olarak, su genellikle mikroplar içerir ve bunlardan bazıları, körlüğe yol açabilecek veya kornea nakli gerektirebilecek ağrılı bir durum olan Acanthamoeba keratiti gibi göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Kontak Lenslerinizi Güneş Kremine Bulaştırmak
Bildiğiniz gibi, gözünüze güneş kremi sürmek acı verici bir deneyim olabilir. Ancak kontak lenslerinize bulaşırsa daha da kötü olabilir çünkü sadece gözlerinizi yakmakla kalmaz aynı zamanda lenslerinizi de mahvedebilir. Böyle bir durumda, yedek bir lens veya gözlükle hazırlıklı olmanız gerekir.
Kontak lenslerinizde güneş kremi bırakmamak için ellerinizi gözünüze yaklaştırmadan önce yıkayın ve kurulayın. Çıkarırken de aynı işlemi uygulayın.
Kontak Lens İle Duş Almak
Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz aynı sebeplerden dolayı kontak lensler gözünüzde iken duş almaktan da kaçınmalısınız. Temiz, içilebilir su bulunan bir bölgede yaşıyor olsanız bile, duşta lens takmak, kalıcı görme kaybına veya bozukluğuna yol açabilen ciddi bir göz enfeksiyonu olan keratit riskinizi artırır.
Başka bir yaygın soru: Yüzünüzü kontak lenslerle yıkayabilir misiniz? Yine hayır. Kontak lenslerinizi ıslatmak - duş alırken veya yüzünüzü yıkarken - katlanmalarına veya gözünüze yapışmalarına neden olabilir, bu da potansiyel olarak korneanızı çizebilir ve çıkarması acı verici hale gelebilir.
Kontak Lens İle Yüzmek
Duş almak ve lenslerinizi suyla temizlemek gibi, yüzerken veya jakuzi kullanırken kontak lens takmak da bir başka önemli yanlıştır.
İster bir havuzda ister doğal bir su kütlesinde olun, kontak lensleriniz suyu (bakterilerle kirlenmiş olabilir) emebilir ve gözünüze bulaştırabilir. Bu olduktan sonra, iltihaplanma, enfeksiyon, tahriş ve kornea aşınması gibi rahatsız edici ve tehlikeli göz problemleri geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.
Sık Sık Değiştirmemek
Günlük kullanım ve uzun süreli kullanım seçenekleri dahil olmak üzere birçok kontak lens türü vardır. Ancak hangi türde olursa olsun, göz doktorunuzun tavsiyelerine göre değiştirmeniz önemlidir. Bu, onları günlük, haftalık veya aylık olarak değiştirmek anlamına gelebilir.
Bir çift kontak lensi çok uzun süre kullanırsanız, rahatsızlıktan ağrıya ve körlüğe kadar değişen sonuçlar ciddi olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz hemen göz doktorunuzla konuşun.
Kirli Ellerle Gözlerine Dokunmak
Kontak lenslerinizi takarken veya çıkarırken, bunu temiz ellerle yapmak zorunludur. Aksi takdirde, lenslerinize veya gözlerinize her türlü bakteriyi bulaştırabilir, iltihaplanma veya enfeksiyon geliştirme şansınızı artırabilirsiniz
Bu riskleri azaltmanın basit yolları vardır: Lenslerinizi tutmadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkadığınızdan emin olun, ardından kurulamak için temiz bir kağıt havlu kullanın.
Gözler Kaşındığında Bile Kontak Lensleri Çıkarmamak
Kaşıntılı gözler, mevsimsel alerjiler, kuruluk veya kontak lenslerinize veya lens solüsyonunuza alerjik reaksiyon dahil olmak üzere birçok şey tarafından tetiklenebilir. Her iki durumda da, sorunu doktorunuzla belirleyip çözene kadar lenslerinizi geçici olarak çıkarmak en iyisidir.
Bazı durumlarda, kaşıntılı, kuru gözlerden kurtulmak, kontak lenslerinizin markasını değiştirmek, lenslerinizi daha sık değiştirmek veya göz damlası kullanmak kadar basit olabilir. Göz doktorunuz, durumunuz için en iyi çözümü belirlemenize yardımcı olabilir.
Lens Kabınızı Temizlememek
Kontak lenslerinizi çıkardıktan sonra lens kabınızıda muhafaza ettiğinizde, temiz tutulmalı ve sıkıca kapatılmalıdır. Aksi takdirde, lenslerinize bakteri aktarabilir ve potansiyel olarak bir göz enfeksiyonuna yol açabilir.
Lens kabınızı temizlemek için eski solüsyonu boşaltın, yeni solüsyonla durulayın ve kurumaya bırakın. Uzmanlar, kontak lens kabınızı en az üç ayda bir veya hasar görürse hemen değiştirmenizi tavsiye ediyor.
Kontak Lenslerinize Makyaj Bulaştırmak
Makyaj yapıyorsanız, kontak lenslerinize bulaştırmamaya dikkat etmelisiniz, çünkü bu onların üzerinde bir film tabakası bırakabilir ve onları kontamine edebilir. Bunu önlemek için, lenslerinizi takmadan önce ve tekrar çıkarırken ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.
Ayrıca Amerikan Optometri Derneği, kontak lenslerinizi makyaj yapmadan önce takmanızı öneriyor. Sert gaz geçirgen lensler takıyorsanız, bunlar makyaj rutininizi yaptıktan sonra takılmalıdır.
Lens Solüsyonunu Başka Bir Şişeye Aktarmak
Bir iş gezisine veya hafta sonu bir yere gidiyorsanız, lens solüsyonunuz daha küçük, seyahat dostu bir şişeye aktarmak cazip gelebilir. Ancak ABD Gıda ve İlaç İdaresi, solüsyonun sterilliğini tehlikeye atabileceği ve sizi göz enfeksiyonu riskine sokabileceği için bunu kesinlikle yapmamanız gerektiğiniz söylüyor.
Benzer şekilde, FDA, solüsyon içeriğinin son kullanma tarihlerden sonra daha az etkili olabileceğinden, son kullanma tarihi geçmiş herhangi bir lens solüsyonunun kesinlikle atılmasını öneriyor.
ÖNEMLİ : Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye olarak tasarlanmamıştır. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için her zaman bir hekime veya başka bir nitelikli sağlık kuruluşuna danışın.
İlgili Galeriler