Lenslerinizi bu kurallara uygun şekilde kullanırsanız uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kontak Lensler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
Günlük hareketli işlerinizde ve spor aktivitelerinizde size özgürlük sağlayan kontak lenslerinizi göz hekiminizin tavsiye ettiği şekilde kullanırsanız uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
1. Her Yıl Göz Doktorunuzu Ziyaret Edin.
Göz hekiminiz sadece reçetenizin değişip değişmediğini belirlemekle kalmaz, aynı zamanda gözlerinizin genel sağlığını da kontrol ederler. Bunlar arasında glokom, diyabet gibi sistemik hastalıklar, çevresel görme sorunları ve renk körlüğü yer alır.
2. Kontak Lenslerinizi Güvenilir Bir Kaynaktan Satın Alın.
Kontak lensler ve lens bakım ürünleri tıbbi cihaz olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle optik mağazalar Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenir. İnternetten çevrimiçi olarak satış yapan siteler, reçetesiz kontak lensler satıyor, hatta doktorunuzun orijinal olarak reçete ettiği kontak lensleri yanlış veya süresi geçmiş olarak bile gönderebiliyor. Yanlış kontak lensler göze tam oturmaz ve gözün fonksiyonunda ciddi hasara neden olabilir, bu da geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olabilir.
3. Kontak lenslerinizi takmadan önce mutlaka kontak lens reçetenizi kontrol edin.
4. Gözünüze taktığınız lensinizi “kaybederseniz” paniğe kapılmayın. Bu genellikle gözlerinizi ovuşturduğunuzda olur. Gözün tamamını kaplayan konjonktiva adı verilen zar nedeniyle kontak lensin göz arkasında kaybolması mümkün değildir. Gözünüze birkaç damla lens solüsyonu veya suni gözyaşı damlatmayı deneyin; bu da merceği ve gözlerinizi nemlendirir, ardından merceğin yerini tespit edip etmediğinizi görmek için yana doğru bakın.
5. Renkli kontak lensler kullanarak göz renginizi değiştirebilirsiniz.
6. Kontak Lensler Paylaşılmamalıdır
Kontak lenslerinizi başkası ile paylaşma tıpkı diş fırçanızı paylaşıyormuşsunuz gibidir, ama aynı zamanda mikropları ve bakterileri de paylaşıyorsunuz. Ayrıca kontak lensler başka bir kişiye uymayabilir ve bu durum kornea enfeksiyonu/ülseri riskini artırabilir.
7. Asla Musluk Suyu Kullanmayın
Kontak lensler için yalnızca uygun dezenfektanları ve temizleyicileri kullanın. Musluk suyu, ciddi göz enfeksiyonlarına neden olan bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerir. Dezenfektan solüsyonu her gece kullanılmalı ve kontak lens kabınızdaki solüsyonu her seferinde değiştirilmelisiniz.
8. Lens Kaplarınızı Temiz Tutun
Kontak lenslerinizi taktıktan sonra, lens kabınızı durulayıp ters çevirerek havayla kurutmalı ve tamamen kuruması için açmalısınız. Her 3 ayda bir yeni bir kontak lens kabı kullanılmalısınız.
9. Kontak Lenslerle Uykudan Kaçının
Kontak lenslerin tümü gece kullanımı için onaylanmamıştır ve öyle olsa bile ciddi göz enfeksiyonu riskinizi artırırlar.
10. Kontak Lensler Kullanım Süresinden Fazla Kullanılmamalıdır
Göz doktorunuzun tavsiye ettiği aralıklarla lenslerinizi değiştirmeniz önemlidir. Kötü alışkanlıklar bakteriyel enfeksiyonlardan ve oksijen yoksunluğundan dolayı kalıcı göz hasarına neden olabilir.
İlgili Galeriler